Skocz do zawartości
bober6662

Zwolniony obieg wody w RM

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie do właścicieli RM ma ktoś jakieś inne rozwiązanie trzeciej komory z patykami niż w oryginale?Ja ostatnio dodałem dwa paski z watą filtracyjną do trzeciej komory na dno i jeden pasek waty do komory wypływu wody z odpieniacza tam gdzie w filmiku jest zamontowana oryginalna grzałka i strasznie mi zwolnił obieg wody,czy to ma jakieś znaczenie czy po prostu trzeba się zastanowić nad zmianą pompy na NJ1200?może ktoś ma fajnie to rozwiązane i mógł to opisać lub wstawić zdjęcie...

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie na spływie pod płytką zraszającą jest tylko cienka gąbka która wychwytuje co większe paprochy, resztę wywala odpieniacz a w ostatniej komorze mam patyki ale bez flizeliny /zużyła się/, zmniejsza to wydostawanie się bąbelków powietrza z odpieniacza do akwarium. I tyle.

Pozdrawiam, Piotr

"Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak mialem patyki to wymieniałem na nich wate co 2 tygodnie i sie sprawdzało idealnie

za gęsto napakowałeś na dno tej waty i tłumi obieg

w trzeciej komorze fajnie zbiera sie syf na dnie ktory przy podmianie mozna odessac bez problemu

jesli masz "deszczownice: w 1szej komorze jeszcze to tam mozesz na 2 gumkach podczepić pasek od spodu (świetnie sie sprawdza)

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki zaraz to poprawiam,w pierwszej komorze coś pokombinuję z tą watą,skąd luft bierzesz taką watę na patyki sam jakoś je kombinujesz czy mozna gdzieś dostać takie w oryginale zeby pasowały?

Edytowane przez bober6662 (wyświetl historię edycji)

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
strasznie mi zwolnił obieg wody,czy to ma jakieś znaczenie czy po prostu trzeba się zastanowić nad zmianą pompy na NJ1200?

Obieg wody nie zwolnił, po prostu część zaczęła przelewać się górą nad panelem, przy tak przytkanym przepływie NJ1200 tylko pogorszy sprawę. Ja długi czas miałem pasek flizeliny na pokrywie ostatniej komory, patyki wyrzuciłem i było ok. Teraz grzebień na odpływie mam zarośnięty rhodymenią i glonami nitkowymi i one ładnie wyłapują bąble powietrza.

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wate - wycinałem sobie prostokąty i gumkami czy nylonowymi sznurkami owijałem patyki. Czas wymiany 3 minuty.

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki pany...już się zwiększył obieg.

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też tego używam. Dodatkowo owijam białą nitką bawełnianą w dużych odstępach - tak tylko żeby włóknina przylegała i jest OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zerwałem oryginalną watę z "patyków" i wymieniam ją na gotowca z Aqua Szut'a:

http://www.aquaszut.pl/pl/offer/product/product/249

Jest o tyle dobre, że od razu pocięte ze spinkami - idealnie pasuje. Koszt to około 16-20 zł za komplet 10 szt.

Dzięki mihau.

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.