Skocz do zawartości
rafik350

Sarcophyton padł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Tydzień temu robiłem podmiankę 10% wody, sarco sie schował. Myslałem że to tylko chwilowe - wczoraj minął tydzień a sarco nie dośc że nic nie puścił to zdnia na dzień sie kurczy - co robić, zaczyna obrastać glonami ale jak go dotykam jest twardy i wygląda OK...

Może to wina zasolonego awka, wczoraj sprawdziłęm że lekko przesoliłem baniak - jest 1.029 - od wczoraj stopniowo zbijam

Pomóżcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie parametry? Jak długo masz już baniak? Bez tego ani rusz. U mnie sarco wpadł za skały i dopiero po ok 2 tygodniach go znalazłem. Wyglądał jak by już z niego nic nie miało być. A po ok. 3 dniach zaczął wystawiać polipy. Cięższko zabić sarco :-o

TOTM ---> http://reefhub.pl/mikolaj-szostak-mixeer-1000l-z-myslenic/

Moje akwarium ---> http://nano-reef.pl/...120#entry664781

Mój kanał Youtube ---> http://www.youtube.com/user/mixeer0700

SPRZEDAM SPRZĘT PO LIKFIDACJI AKWA ---> 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem trzy sarco jak tylko kupiłem reefperlsa i zacząłem dokarmiać tak sarco padły i lobopyton też więc jednak nie tak trudno.

Akwarium wchodzi na obroty więc czas coś wrzucić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich,

Tydzień temu robiłem podmiankę 10% wody, sarco sie schował. Myslałem że to tylko chwilowe - wczoraj minął tydzień a sarco nie dośc że nic nie puścił to zdnia na dzień sie kurczy - co robić, zaczyna obrastać glonami ale jak go dotykam jest twardy i wygląda OK...

Może to wina zasolonego awka, wczoraj sprawdziłęm że lekko przesoliłem baniak - jest 1.029 - od wczoraj stopniowo zbijam

Pomóżcie

Jak ci ma ktoś pomóc skoro nic nie wiadomo o tym akwarium?sarco obrasta glonami...hmmm dziwne napewno obrasta błoną ale to normalne zachowanie w tym czasie nie wypuszcza polipów,wodę przesoliłeś i jak wlewałeś do baniaka lejąc na sarco mogłeś go załatwić,jakie miałeś zasolenie przed wlaniem wody z podmianki?ile litrów ma twój zbiornik?i czemu nie używasz salimetru przed zrobieniem podmiany?i poczytaj dział dla początkujących zasolenie podnosi się stopniowo powoli żeby właśnie nie było takich cyrków.A Ty moim zdaniem miałeś małe zasolenie i chciałeś szybko podnieś jedną podmianą wody.Oglądając twoje pozostałe Tematy wszystkie zaczynają sie od słów POMOCY sądzę że nie masz pojęcia co robisz w swoim akwarium.PZDR

Edytowane przez bober6662 (wyświetl historię edycji)

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój sarco także jest schowany od ponad miesiąca - myślę że go "przewiało". Zmieniłem obieg w panelu z 650l/h na 1200 l/h i od tamtego czasu wystawia 1 - 2 polipy i kilka krótkich. Zobacz też czy przy stopie nie ma jakiejś mikro aiptasi.

Obecnie suchy dok...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak nie wiadomo? przesolił wodę i to jest główny problem. na spokojnie, bo co nagle to do du*y. zbijaj sobie zasolenie ro, z tym że dodawaj zawsze do niej trochę wody ze zbiornika-skok nie będzie aż tak odczuwalny dla korali. to że się sypie 35 g soli na litr, nie oznacza, że ma się dobre zasolenie, więc akurat zakup salimetru jest wskazany. no i teraz czas i obserwacja zachowania. jeśli nie odbije, to stacja sedes, bo Ci puści do wody różne świństwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.