sevcio Zgłoś Napisano 1 Września 2012 Witam. Prosiłbym o pomoc w załączeniu filtra RO DI Aquafiltr 75 ponieważ dostałem go bez żadnej instrukcji ani oznaczeń. Czy moje myslenie jest poprawne. 1. Jako pierwszy filtr taki biały fizelinowy z małymi wgłębieniami (byl zamontowany już w 1 komorze) 2. Jako drugi filtr biały fizelinowy gładki bez wgłębień (był zamontowany w 2 komorze) 3. Trzeci filtr - węglowy. 4. To podłączone do membrany. 5. Z membrany do filtra DI . Instrukcja postepowania wg mnie: a) przepłukac filtry 1-3 przez 30 minut. zamontowac membranę RO i puścic z 5 litrów c) podłączyc DI i puścic z 15 litrów. I pytanko czy filtr DI musi byc zapełniony na maxa? Czy wystarczy go ubic i zapelniony do 3/4. Dzięki bardzo za odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qlfon Zgłoś Napisano 1 Września 2012 Węgiel jest drugi po 5 mikronach, potem 1 mikron. Żywicę na maksa i ubić. Reszta ok. Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Qlfon, Lublin Akwarium: 115x84x65, oświetlenie 6x39W T5 + BP XM140, odpieniacz BK200, cyrkulacja: 3x6055,1x6095, obieg: Red Dragon Mini 6000, Poprzednie akwarium Projekt Nautilus: 18,03,2012 - 27.07.2016. Obecnie: prawie FOWLR:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sevcio Zgłoś Napisano 1 Września 2012 a który to 5 mikronów - ten z wgłębieniami czy taki prosty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość DarekB30 Zgłoś Napisano 1 Września 2012 a który to 5 mikronów - ten z wgłębieniami czy taki prosty? To ten na ktorym jest napisane 5 mikronow Powinna byc pod folia etykieta z opisem Dariusz Barcikowski Wysyłane z GT-I9001 ( +48 797 345 997 ) za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sevcio Zgłoś Napisano 1 Września 2012 Oj chłopaki, chłopaki jakby była folia albo coś napisane to bym wiedział. Filtry przyszly z zestawem rozpakowane i włożone już bez folii tak jak opisalem. Teraz nie wiem ktory filtr jest który. Może któryś zas miał takie to mi pomoże - jeden jest z delikatnymi wgłbieniami, drugi gladki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość DarekB30 Zgłoś Napisano 1 Września 2012 Oj chłopaki, chłopaki jakby była folia albo coś napisane to bym wiedział. Filtry przyszly z zestawem rozpakowane i włożone już bez folii tak jak opisalem. Teraz nie wiem ktory filtr jest który. Może któryś zas miał takie to mi pomoże - jeden jest z delikatnymi wgłbieniami, drugi gladki. Jak nic nie jest napisane to masz az 50% szans ze trafisz a tak powaznie to jak wrozenie z fusow, ja np mam wklady z firmy aqua filter i obydwa wygladaja jednakowo (sa gladkie) tylko naklejki wskazuja ktory jest ktory. rozne firmy rozne sposoby oznaczania Dariusz Barcikowski Wysyłane z GT-I9001 ( +48 797 345 997 ) za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jude Zgłoś Napisano 1 Września 2012 Jak ci przysłali tak poskładany to znaczy że w drugiej puszce masz 1 micron. Co do konfiguracji wg. mnie najlepiej się sprawdza 5 mikron-węgiel-1mikron-membrana-żywica, dlaczego 1 mikron za węglem a to dla tego że ile byś tam tego nie płukał to i tak na membranę troszkę pyłu się dostaję a to może przyczynić się do jej szybszego zużycia a tak i 1 mikron ci go odfiltruje. Odpalenie filtra 5 mikron w pierwszej komorze węgiel w drugiej komorze trzecie pusta membrana nie podłączoną odkręcasz wodę spuszczasz 20l, tyle wystarczy żeby spłukać pył z węgla następnie wkładasz 1 mikron podłączasz membranę i spuszczasz ok 10-20l membranę masz nową więc chwile jej zajmie aż tds zjedzie ci poniżej 20-15, i dopiero teraz podłączasz DI i po chwili powinno być 0. A 20-15 tds na nowej membranie jest normalnym zjawiskiem ponieważ musi ona troszkę nasiąknąć i wtedy powinno spaść poniżej 10 tds ,oczywiście jest to też uzależnione od tego co masz w kranie Cytuj Było: Aquael RM, Kostaka 60x60x60 FullOPTI, AKWA - 135X50X60 OŚWIE. - 240W LED - PS BP 120W FILTRACJA - ODPIENIACZ SKIMZ SM161 + PROBIOTYKA AF + MINI DSB Jest: 170x60x60 320W Led Filtr. Twistman 200-int + probiotyki AF Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach