Skocz do zawartości
mardinus

chłodzenie do zbiornika.

Rekomendowane odpowiedzi

Wracamy do wentylatorow?

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedys czytalem o eleganckim rozwiazaniu. Niestety nie dla wszystkich. Szlauch wychodzil do ogrodu i tam do studni!

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ponawiam pytanie:

jaki metal nadaje się do wykorzystania do solniczki?

wystarczy zrobic z niego weżownicę...

250-baniak.HQI 150w+2x39w T5 +2x24T5 + nocne , cyrkul. 9000l ,pełen Balling ,odpieniacz ??, LR 30kg. Silunaria ,Xenia ,Sacropython ,Clavularia ,grzybki ,Oceanaris x2 ?limaki turbo x3 (kilka twardych)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najbardziej platyna ;)

oraz bardzo dobrze utwardzona stal(dużo węgla) - ośki głowic sa z tego robione

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytałem sobie kiedyś o markowych chłodziarkach do wody morskiej i okazuje się, że elementy mające kontakt z wodą to albo stop tytanowy, albo stal nierdzewna pokryta bodajże teflonem.

500 litrów 140x60x60 działa od 02.09.2008 r. + sump 105x48x36, AM OR 3500, cyrkulacja 2 x Tunze 6100 + 1 x Tunze 6105 z multikontrolerem + 1 x Jebao WP-40 do falowania, Bubble Magus 250s, lampa 2x120W led,LR ok. 70 kg, LS 45 kg, ARM od mufti, balling i podmiany co tydzień ok. 8%, sól AF, dozowane 2 ml ABCM codziennie, zależnie od obserwacji co tydzień lub dwa Prodibio BioDigest i Bioptim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wystarczy wystawic wezyk od powietrza do odpieniacza za okno, zima naciagnie dosc chlodnego do akwa.

latem- tylko wentylatory:), i tak wietrzysz mieszkanie!

A tak poza tym to wlasnie pompy glownie powoduja ostry wzrost temp w akwa. Ostatnio wywalilem AM 2500 i rio 1400 z falowania, od razu temperatura spadla o kilka stopni, tak ze grzalka w nocy czesto chodzi. Wsadzilem tunze ktora grzeje sie o niebo mniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ktoś ma dostęp do gruntu, to gdyby wkopał wężownicę kilka m pod ziemię miałby chłód i latem i zimą. Tak mi się przynajmniej wydaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No super, wężownica na kilka metrów pod ziemię, do tego pompeczka na kilkaset wacików i jedziemy z koksem :) Suuuper. Mogę chętnym wydzierżawić trochę gruntu, Jasiek jest pierwszy w kolejce :)

500 litrów 140x60x60 działa od 02.09.2008 r. + sump 105x48x36, AM OR 3500, cyrkulacja 2 x Tunze 6100 + 1 x Tunze 6105 z multikontrolerem + 1 x Jebao WP-40 do falowania, Bubble Magus 250s, lampa 2x120W led,LR ok. 70 kg, LS 45 kg, ARM od mufti, balling i podmiany co tydzień ok. 8%, sól AF, dozowane 2 ml ABCM codziennie, zależnie od obserwacji co tydzień lub dwa Prodibio BioDigest i Bioptim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie chyba wymiennik ciepła powoduje, że chłodziarki firmowe są tak drogie. Z tego co wiem, Aqua Medic w chłodziarkach serii Titan wykorzystuje jako wymienniki ciepła płyty pokrywane warstwą stopu tytanowego. Ponoć jest to pieruńsko drogie i dlatego zakup chłodziarki to ładnych parę groszy

#NAZWA?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
rah :

No super, wężownica na kilka metrów pod ziemię, do tego pompeczka na kilkaset wacików i jedziemy z koksem :) Suuuper. Mogę chętnym wydzierżawić trochę gruntu, Jasiek jest pierwszy w kolejce :)

pomysł Jaśka nie jest wcale taki zły, pompa nie musi mieć wcale kilkuset wacików, bo pokonuje tylko wysokość równą róznicy poziomów wlotu i wylotu, a nie wysokość równa głębokości wkopania, do tego jeszcze opór ścianek rury, a to wcale nie tak dużo.

Ja mam taką konstrukcję, tylko powietrzną, rury pcv zakopane na 2 m, o długości kilkunastu metrów i jest to super klima w domku letniskowym, całość napedzają dwa wentylatorki od wentylacji domowej.

W akwarium stosuje sposób prosty: zamrożone plastikowe butelki z wodą w sumpie, wymiana raz dziennie w upalne dni (oczywiście w słodkim, bo rafa sie dopiero organizuje :-))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jak chodzi a te butelki kolego s_13 to ci powiem ze w to lato u mnie w akwa 475 l nie były w stanie nic zrobić ....jak sie zrobilo 28 w dzien to wieczorem 26 i moglem patrzec bezradnie co dalej i swiatelko było wyłaczone.....a po 1h to w buteleczkach nie bylo ksztyny lodu tak na zas powiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj w nocy były mrozy - moim zdaniem ok 10 stopni iiii.....

woda w moim wężyku za oknem zamarzła.

Nie wiem jak to sie stało - to woda słona - ale fakt faktem zamarzła.

Mój pomysł z wężykiem za okno jest do bani :-(

250-baniak.HQI 150w+2x39w T5 +2x24T5 + nocne , cyrkul. 9000l ,pełen Balling ,odpieniacz ??, LR 30kg. Silunaria ,Xenia ,Sacropython ,Clavularia ,grzybki ,Oceanaris x2 ?limaki turbo x3 (kilka twardych)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mardinus, uwazasz ze slona woda nigdy nie zamarznie?

Jedyny sposob na zamarzanie to zwiekszony obieg, ale to pociaga zwiekszony odbior ciepla.

@S_13

kostki lodu maja sens jedynie w szklance ze szkocka z dobrego rocznika.

Ew. z Coca-Cola dla nieletnich.

Przy stalym doplywie ciepla z otoczenia musialbys ten lod czesto i w duzej ilosci wymieniac w akwa.

@Jasiek, mialby chlod jakby byl podziemny ciek wodny.

W suchym gruncie dosc szybko by sie nagrzalo otoczenie tej rury i koniec chlodzenia. Poza tym koszty ...firmowa chlodziarka wyszlaby o wiele taniej.

Pod wzgledem energetycznym parowanie jest najlepsze. Wystarczy przypomniec sobie ze szkoly wartosc ciepla parowania, ciepla topnienia i ciepla wlasciwego wody.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Mardinus

Moze by do tego chlodzacego wezyka wlozyc grzalke?

Mozna tez zamontowac na parapecie silniczek z termostatem, ktory przy silnych mrozach wciagalby wezyk do mieszkania.

@ Piotr

Ja chyba na tej lekcji bylem na wagarach w Akwarium Morskim w Gdyni.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Stani,

Cieplo wlasciwe wody - ilosc ciepla jaka nalezy dostarczyc do 1 kg wody aby ogrzac ja o 1 stopien Celsjusza.

Cieplo topnienia - ilosc ciepla jaka nalezy dostarczyc do 1 kg lodu, aby ten lod zamienil sie calkowicie w wode O TEJ SAMEJ TEMPERATURZE.

Cieplo parowania - ilosc ciepla, jaka nalezy doprowadzic do 1 kg wody, aby ta woda calkowicie zamienila sie w pare wodna O TEJ SAMEJ TEMPERATURZE.

Ciepla te wynosza odpowidnio:

cieplo wlasciwe - 4 190 Joula

cieplo topnienia - 334 000 Joula

cieplo parowania - 2 257 100 Joula.

Oczywiscie te same wartosci odnosza sie do odbierania ciepla i co za tym idzie, ochladzania/zamarzania/skraplania wody.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakbym skads to znal...

Jak z tego wynika, to ze z naszych zbiornikow tak duzo paruje nie jest takie zle. Powiem wiecej - dzieki temu w lecie nie gotujemy ryb w naszych akwariach tylko w specjalnie do tego przeznaczonych garnkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast wkładać grzałke do wężyka chłodzącego (uch, co za pomysła :) ), lepiej zmniejszyć długość wężyka wystawionego na mróz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Madej

super to zauwazyles!

-"lepiej zmniejszyć długość wężyka wystawionego na mróz"- czyli teraz to juz napewno moj silniczek z termostatem!

Zartowalem

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WITAM.

Mam złe wiadomości :-(

Jak nastały upały (28 -30 stopni w cieniu) to wrzuciłem węrzyk do lodówki... i lipa.....

Dodałem nastepnego dnia 7 mb węrza - i umieściłem go na wymienniku ciepła w lodówce i......

niestety temperatura podskoczyła w akwarium do 29,3 stopnia....

Ten patent nie działa - woda się nie schładza w lodówce przechodząc przez węrzyk - potrzebaby było ruchu powietrza w środku.

Przyznaję się do błedu - mój pomysł nie był odkrywczy (no moze jakby zastosować węrzownice z stali szlachetnej i obieg powietrza w lodówce..... ale - ech..

Właśnie podłączyłem wiatraczek - od razu temperatura ztanęła na 27,7 i nie rośnie .

W lecie wiatraczek - a w zimę węrzyk - to ostateczna wersja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lodowka nawet nie nadaje sie do schlodzenia procesora, a to nawet 150W. wystarczy porowonac moc ktora potrzebna jest do obnizenia temp o zadany zakres do poboru mocy. Lodowke trzeba przerobic - wydlubac agregat - zaprojektowac odpowiednia dlugosc przewodow i przeplyw wody. Poczytaj na jakims forum dotyczacym chlodzenia komputerow - zobaczysz, to nie takie proste. Zaczniesz od mocy agregatu, potem czynnik chlodzacy, dwa kompresory w rzedzie, kaskada...odpowiednia izolacja, gloscnosc, oleje chlodzace agregaty, skaraplcze, parowniki.i tak dalej..problemy z izobutanem (tanio ;)), wilgotnosc czynnika... zreszta pogadamy mardinus jak sie spotkamy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moja chłodziareczka używka AM500 za 900zł działa aż miło - ustawione mam od 2 miesicy 27st i jest 27st - podniosłem kiedyś temp jak leczyłem hepadusa z ospy i przeczytałem gdzieś że w sumie 27st dobrze robi na rozrost korali i tak już zostało.

Jest tylko jeden problem... chłodziarka pracuje średnio ze 12h/dobe wiec juz sie boje rachunku za prad ;)

No w zasadzie jest tez i drugi problem - po takim kijowym wstepie do lata postanowilem ze nie ma sensu montowac klimy do biura na 2 tygodnie slonca i... teraz mam ciepło od sloneczka + cieplo od klimatyzacji rybek (oj daje jak niezla farelka) = kociol

eehhhh ja zdycham a rybkom dobrze - chore.

Także chłopaki chłodzenie fajna sprawa ale niestety jak to jest w akwarystyce morskiej - koszty na kazdym kroku. No nic czlowiekowi te akwarium nie da wytchnac! ;)

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja caly czas swoje - parowanie i dobra wentylacja.

Przyklad: nad akwa 150 litrow trzy wiatraczki komputerowe na tyle obnizaly temp. wody ze grzalka 150W pracowala ok. 70% czasu.

Bez wiatrakow grzalka w ogole sie nie wlacza.

chlodziarka fajna rzecz, ale zeby odebrala 500W ciepla z akwa to sama zuzyje ok. 120-150W, ktore to Watty pod postacia ciepla wprowadzi do otoczenia.

500W odebranych z akwa + 150W z wlasnej pracy = 650W

jak @smk powiedzial - niezla farelka.

Im bardziej chlodziarka pogrzeje powietrze wokol akwa, tym wiecej ciepla musi odprowadzic z akwa - tym dluzej pracuje i bardziej podgrzewa.

I koleczko sie zamyka.

bez dobrej wentylacji NO WAY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chlodziarka nie musi stac tam gdzie akwarium.

Jest jeszcze kwestia polozenia mieszkania, czy pomieszczenia gdzie stoi akwa. Ja akurat mam wszystkie okna od zachodu i po 12:00 mam do nocy patelnie. Jakby tego bylo malo mam w kazdym pokoju jeszcze po 3 okna dachowe, jest fajnie jasno ale i grzeje. Wiatraki nie daja rady, wiec chlodziarka musi byc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w makro jest fajna promocja klimatyzacji. chyba sie skusze i bedzie po problemie.

UWIELBIAM MÓJ CANDY SHOP

130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060

oświetlenie 4x 54 w t5 DIY, SHURAN 200

wystartowało Nasze Przejściowe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.