W dniu 9.12.2022 o 06:00, Hoom napisał:Mi sie osobiście bardzo nie podoba ten projekt . Po pierwsze tam gdzie spad tam najlepiej dać odpieniacz i np. Clarisea . Po drugie nie rozumiem trochę czemu chcesz dać watę w przegrodzie jak sie zapcha a w momencie kiedy pojawi ci sie dino lub cyjano szybko to ma miejsce , masz podniesiony poziom wody w pierwszej przegrodzie i dolewka będzie dolewać ci wodę . Po trzecie brak zbiornika na dolewkę . Ja bym powiększył pierwsza komorę i tam wstawił bym clarisea i odpieniacz . Powiększył bym tez przegrodę pompy i tam wstawił bym filtr przepływowy , wtedy zostaje ci mniejsza przegroda środkowa ale całkowicie pusta od ewentualnych filtrów . Możesz wtedy zrobić tam dsb lub poprostu ułożyć żywą skale ja tak zrobiłem i jestem zadowolony . Szkoda całej komory powrotu na pompę obiegową . Szerokość sumpa jest o wiele większa niż pompa .
co ci jeszcze doradzę co ja zrobiłem u siebie to w sumpie powiercilem otwory powyżej maxymalnego poziomu wody i rurki wystawiłem od nich do kanalizacji . Dwa razy uratowało mnie to przed zalaniem mieszkania jak przelałem wodę ro lub jak zacięła sie dolewka i wlała mi naraz całą wodę ze zbiornika ro
Dzięki za porady. Finalnie po przemyśleniach i rozmowach stawiam na prostotę. Spad z odpieniaczem, rollermatem i może trochę skały, w drugiej przegrodzie siporax na stelażu i ostatnia przegroda pompa i jak będzie potrzeba filtr przepływowy. Zbiornik na dolewkę będzie oddzielny. Chyba teraz jest prosto i dobrze.