Skocz do zawartości
acetabular

woda do nano rafy od aqaela

Rekomendowane odpowiedzi

witam. Jestem michal. czytam forum od jakiegos czsu, ucze sie. i postanowilem zalozyc wlasny baniak. na poczatek malenstwo od aquaela. wiem,ze latwo nie bedzie, ale mam nadzieje, ze sie uda bo trzymanie stabilnych parametrow mam opanowane.... jestem nefrologiem i dializuje ludzi, a jak pewnie wiecie organizm czlowieka musi miec ultra stabilne parametry zeby zyc;)...

Ale na powaznie, mam pytanie czy ktos z walbrzycha lub okolic moglby uzyczyc mi wody z dzialajacego zbiornika 30l za jakies 2-3 tyg?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie nie ma funduszy, wiec sprobuje z malutkim na same korale... Ale mysle, ze za rok juz postawie jakies konkretne;)... Nie jest to latwy litraz ale jestem sumienny i mam nadzieje, ze sie uda. Czytam czytam i jeszcze raz czytam, wiec mysle ze dam rade. A i Koledzy sa tu bardzo pomocni i wyrozumiali, wiec to poteguje moje poczucie bezpieczenstwa :)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cześć

jesli jeszcze nie kupiłeś zestawu - to się wstrzymaj i poszukaj na forom ciut większego. Koszty wyjdą Cię dokładnie takie same jak za małe.

Ja kupiłem miesiąc temu i "częściowo" jestem zadowolony, ale z drugiej strony z tego co czytam, za te same pieniądze miałbym większe..

policz koszty... bo wbrew pozorom nie jest to tylko 275 zł :)

poza tym, te parametry (przynajmniej u mnie wahają się sporawo) - teraz walcze z wysokimi azotanami - już prawie miesiąc...

powodzenia :)

Darek

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem, ze to nie tylko samo akwa. czesc rzeczy juz mam, tzn pompe cyrkulacyjna, grzalke, termometr, salimetr... takie pierdoly. brakuje akwa i swiatla, no i kaskady czy czegos podobnego. Dlatego pomyslalem, ze ten zestaw bylby najlepszym rozwiazaniem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto kupic cos wiekszego, Jak juz chcesz narazie nano to nie schodz ponizej 50 L. Naprawde ciezko z parametrami i tez za duzo tam nie wychodujesz w 30l mam na mysli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A pochula mi 50l bez odpieniacza, na samych podmianach i kaskadzie? Tak się zastanawiam, bo jeśli tak to pomyśle o jakiejś 50-60l kostce...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy 50 pochula?? to jest pytanie. wszystko zalezy od obsady.

mysle ze miekasy i niektore mniejsze lps'y w 50 bez pienidla pojada na luzie. chyba ze przesadzisz z obsada i filtracja uciagnie. o spsach bez pienidla nie masz co myslec...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale spokojnie sobie poradzisz robiąc ze strzykawek odpieniacz. > http://nano-reef.pl/topic/22262-nano-odpieniacz-ze-strzykawek-by-tomko/

ja ostatnio kalkulowałem ile wydałem kasy na moje akwarium. nie licząc skały oczywiście.

to gdybym się postarał (piszę o forum - to spokojnie za tą kasę kupiłbym reefmaxa.) ostatnio chyba ktoś sprzedawał za 800 zł

plusy małego akwarium - to tylko i wyłącznie moja opinia :)

- zajmuje mało miejsca

- jako pierwsze - cieszy oko

minusy

- mała obsada

- koszty wbrew pozorom nie takie niskie

- masakryczne parowanie wody (w sensie ze najbardziej je widać)

- praktycznie co dziennie trzeba coś tam porobić (łącznie z testami)

- jak 3 dni nie dolejesz wody - spora różnica w zasoleniu i 1/6 wody mniej w akwarium :)

- non stop mnie drażni to, że mogłem się ciutkę wstrzymać :)

jestem taki mądry - bo od ponad miesiąca sam przez to przechodzę.

na pewno nie jest tak, że 30tka jest zła - nie! - cieszę się, że je mam, bo człowiek znowu uczy się czegoś nowego

tylko wydając kasę wydaje się ją tak samo i praktycznie tyle samo co na większe akwarium - ot co :)

Darek

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za opinię. Pomyśle nad większym litrazem. Skoro koszt wyjdzie podobny to nie ma co. A z obsady to chce delikatnie na poczatek, czyli miękkie, ekipa czyszczaca i dosyć. Ma być kolorowo, nie chce się popisywac jaki ją to nie jestem akwarysta, więc akwa ma mnie cieszyć. Na początek takie małe, kolorowe do nabycia wprawy, wiedzy i obycia z morskim. A za rok może trochłużej już konkretne moje stare akwa 250l zaadaptuje.

Dzięki wielkie wszystkim! Czas coś zmajstrowac :)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Mam jeszczedno pytnko. mam mozliwosc zalania akwa dojrzala woda, piaskiem z dzialajacego zbiornika oraz skala rowniez z dzialajacego akwa... I tu moje pytanie, czy w ten sposob omija sie dojrzewanie calkowicie czy jednak bedzie. A jesli tak to jak bardzo nasilone? pytanie moze glupie, ale gosc ze sklepu twierdzi, ze nie bedzie dojrzewac i moge od razu wpuszczac xenie i ekipe czyszczaca. Ja jednak mam opory przed takim krokiem, wiec chcialbym spytac Was, doswiadczonych Kolegow...

pozdro Michal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ominiesz dojrzewania, możesz co najwyżej je skrócić (każde przenosiny skały zmieniają coś w wodzie), z ekipą to bym się wsztrzymał co najmniej ze 2 tygodnie, wtedy jakieś pierwsze testy i dopiero wtedy pomyślałbym ewentualnie o jakiejś ekipie sprzątającej...

pozdrawiam

Maciek

Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !

I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam przy okazji tego watku o wodzie pytanie: czy przygotowana swieza solanke mozna trzymac np. 2 dni w wiadrach zamknietych bez cyrkulacji itd. I po tym czasie zalac nia akwa? Czy jednak powinna cyrkulowac, tudziez napowietrzac sie?

Pozdro michal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Mam jeszczedno pytnko. mam mozliwosc zalania akwa dojrzala woda, piaskiem z dzialajacego zbiornika oraz skala rowniez z dzialajacego akwa... I tu moje pytanie, czy w ten sposob omija sie dojrzewanie calkowicie czy jednak bedzie. A jesli tak to jak bardzo nasilone? pytanie moze glupie, ale gosc ze sklepu twierdzi, ze nie bedzie dojrzewac i moge od razu wpuszczac xenie i ekipe czyszczaca. Ja jednak mam opory przed takim krokiem, wiec chcialbym spytac Was, doswiadczonych Kolegow...

pozdro Michal.

Ja mam wodę i skałę dojrzałego zbiornika. U mnie dojrzewanie zaczęło się jakiś tydzień po zalaniu. Nie jest tak silne jak u innych ale jednak jest. Mam w akwarium xenie, bo dostałem w sklepie na dobry początek i ona ma się dobrze. Jednak z ekipą się wstrzymuję jak wszystko będzie w miarę wyglądało. Zajrzyj do mojego tematu, dodaję zdjęcia co kilka dni, zobaczysz jak to u mnie wygląda.

5753_5838.png

START - 20.09.2012

Akwarium: Aquael Nano Reef 30L, Oświetlenie: Aquael Ecolight Duo (2x11W), Filtracja: Kaskada FNZ3 1200L\H (Phosguard, Purigen, Chemi Pure Elite, żywa skała 3 kg), Grzałka: Aquael Easyheater 75W, Cyrkulacja: Hydor Koralia Nano Evolution 900

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Czytam Twoj temat od dechy do dechy. Tylko wlasnie teraz mam problem, bo nie bede mial jednak wszystkiego z dzialajacego zbiornika, tylko wszystko "swieze". I stad moje ostatnie pytanie, czy moge sobie jutro posolic wode i przetrzymac ja w wiadrach do poniedzialku, az przyjdzie akwa skala i piasek...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo prosze kogos o odpowiedz, bo nie wiem czy dobrze zrobie jesli po prostu rozpuszcze sol i bez napowietrzania, ciaglego mieszania zamkne osolona wode w wiadrach na 2 dni, po czym zaleje nia akwarium... Pokrzyzowaly mi sie plany i musze sam sobie przygotowac wode, a nie mam nic do mieszania ciaglego albo napowietrzania jej. Wiem tylko ze nie moge zalac akwa super swieza solanka... Jesli ktos bylby uprzejmy odpowiedziec to prosze..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja też jeszcze się uczę więc nie chce cię wprowadzać w błąd, wydaje mi się raczej że lepiej nie trzymać solanki w zamkniętych wiadrach, ja jak nie miałem testów to wiozłem wodę do badania do sklepu i powiedzieli mi że ta woda nie może stać kilka godzin w butelce, ale to tylko moje przemyślenie, niech się wypowie ktoś mądrzejszy w temacie.

5753_5838.png

START - 20.09.2012

Akwarium: Aquael Nano Reef 30L, Oświetlenie: Aquael Ecolight Duo (2x11W), Filtracja: Kaskada FNZ3 1200L\H (Phosguard, Purigen, Chemi Pure Elite, żywa skała 3 kg), Grzałka: Aquael Easyheater 75W, Cyrkulacja: Hydor Koralia Nano Evolution 900

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.