Skocz do zawartości
czeech

Dobór mocy oświetlenia?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zanim przejdę do tematu chciałem powedzieć, że kilkukrotnie wertowałem już zagadnienie i co do rodzaju lamp (t5, cree, hqi, polecane firmy, temperatura barwy itp.) trochę się obczytałem. Wiem też, że oświetlenie (moc i temperatura barwy) w dużej mierze trzeba dobierać do obsady gdyż jedne koralowce dla rozwoju mają mniejsze wymagania, inne zaś większe. Wiem też o orientacyjnym doborze mocy światła czyli około 1watt/litr ( jak mniej wymagające to moze moc być mniejsza, jak bardziej wymagające to moc większa, no i to samo co do żródła np. t5 i led cree)

Pytanie moje jest następujące: jak dobrać odpowiednią moc lampy do ..... wysokośc zbiornika?!

Chodzi mi o niestandardowe zbiorniki np takie o wysokości pow. 60cm i np. takie o wysokości 30/35cm?

Czy w takim przypadku też stosujemy metodę przelicznikową umowne 1watt/1litr?

Czy aby określić właściwą moc w takich przypadkach konieczne jest posłużenie się luxomierzem?

Przykładowo: jest zbiornik o wym. 70wysx50szerx50dług i drugi 40wysx40x110dług oba zbiorniki mają przyblizoną pojemność w litrach, a mimo to wysokość zbornika stanowi znaczną różnicę.

Przeliczając, oba zbiorniki potrzebowały by lampy o mocy około 175watt (umownie).Czy taka lampa dla niższego zbiornika nie będzie zbyt silna?

Rozumiem, że w takim przypadku istotną rolę ogrywa temperatura barwy tak?

Serdecznie dziękuję za odpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość DarekB30
Jak już wczeniej pisałem, erdecznie dziękuję za odpowiedzi :)

Życzę, żeby wszystko w akwarium padło :)

To sie nazywa niecierpliwosc :D

A podobno akwarystyka to hobby ludzi cierpliwych ;)

Dariusz Barcikowski

Wysyłane z GT-I9001

( +48 797 345 997 )

za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To sie nazywa niecierpliwosc :D

A podobno akwarystyka to hobby ludzi cierpliwych ;)

Dariusz Barcikowski

Wysyłane z GT-I9001

( +48 797 345 997 )

za pomocą Tapatalk 2

A już myślałem, że post niewidoczny i dla tego nikt nie udziela odpowiedzi. Tymczasem odp. jak nie było, tak nie ma! :)

Pozdrawiam Wszystkich Serdecznie :):):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkim cynikom, którzy tego typu tematy komentują ... "kolejny, który chce by wszystko za niego zrobić" mówię by sobie darowali dalszą część postu i zajęli się czymś pożytecznym dla siebie.

[...]

Pomijając kwestię wody i oświetlenia gdyż z tym nie będę miał problemu chciałbym poprosić o pomoc w doborze systemu filtracji.

Jak tak zaczynasz rozmowy to się nie dziw - wszyscy się boją odezwać.

Z oświetleniem bez problemu, a to już Twój drugi temat dotyczący oświetlenia.

Obecnie suchy dok...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chcesz hodowac korale miekkie, to wystarcza rury T5, powiedzmy 0,5W/l (to nie apteka).

Takimi rurami mozesz oswietlac rowniez zbiorniki do 60 cm glebokie. We wszystkich zbiornikach, i plytkich i glebokich, w ktorych chcialbys hodowac korale twarde (akropory), warto jest dac tyle lamp, ile ich odblysnikow wejdzie nad powierzchnia wody. Tu w zasadzie nie ma kompromisow. Wiecej swiatla to inna barwa i tempo wzrostu korali. Nawet te korale, ktore dotykaja powierzchni wody nie beda sie zle czuly. Na temat ilosci "W" lamp LED nie moge dokladnie odpowiedziec, bo ich nie uzywalem. Obserwujac tu na forum wypowiedzi, doszedlem do wniosku, ze do dobrego oswietlenia calego zbiornika, polowa uzytej mocy w T5, jest o wiele za mala, a oszczednosc pradu pozorna, gdyz pobierze go grzalka, gdyz te lampy slabiej grzeja wode.

Przyjelo sie, ze do 55 cm glebokosci zbiornika, mozna stosowac HQI 150 W, ktore z dwoma T5 oswietli powierzchnie 55x55 cm. Powyzej glebokosci 55 cm, dla twardych dobre wyniki daja lampy 250 W, ktore oswietla 60x60 cm dno.

Prawda jest taka, ze pod kazdym z wymienionych rodzajow oswietlenia, korale wybarwia sie inaczej. Moc uzalezniona jest od glebokosci zbiornika, rodzaju hodowanych korali, odblysnikow, czystosci wody, oczekiwan hodowcy.

Twoj post przeczytalem dopiero dzisiaj i nie rozumiem dlaczego wszystkim zyczysz tak zle. Akwarystyka morska jest raczej dla cierpliwych i zrownowazonych zapalencow. Postawy roszczeniowe moga byc zle traktowane. :rtfm:

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heheee do stu mnie nie wypunktujecie! :)

Stani dzięki za odp. po prostu miałem obawę że przy niskim akwa i dużej mocy może dojść do poparzenia korali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do poparzenia korali moze dojsc, gdy zmiana oswietlenia na silniejsze nastapi zbyt szybko. Korale trzeba przyzwyczajac do nowych warunkow powoli, to znaczy przez np: tygodnie.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.