Kaktus Zgłoś Napisano 24 Września 2012 Witam, mam odpieniacz Turboflotor 1000 jak na fotografi: niestety kupiłem go używanego z zmienioną pompą na Eheim niewiem jaki modela bo naklejka jest zdarta troszke przypomina coś w stylu 1048 lub 1262, pewny niejestem a dotego zwężka też wydaje mi się jakaś dziwna( ta co powietrze zasysa). Chciałbym go jakoś zmodyfikować tz. zmienić mu na jakaś konkretną pompę i prawidłową zwężkę bo wydaje mi się, że ten odpieniacz nie pieni tak jak należy. Teraz wychodzę do pracy ale wieczorem nagram film z pienienia to wstawię. Myślałem o zostawieniu samej rury bez kulek więc pompa jest dowolna, każdą dopasuje. Co polecacie? orginalnie chodził na Ocean Runner PH 2500 (prawdopodobnie) Cytuj Moje akwa Akwa: 180l Opti + sump 80l + 28kg żywa skała + 9kg żywy piach Cyrkulacja: 2x Jvp 101 Obieg: NJ 1700 Odpieniacz: DIY by Sebastek na pompie Tunze 9420.04 Oświetlenie: 8x24w T-5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebastek Zgłoś Napisano 24 Września 2012 Ja bym do niego polecał AB2000/1 albo małą Tunze Jeśli chcesz zostawić samą rurę, można by ją było zmodyfikować na porządny odpieniacz Przede wszystkim wywalić ten lejek z kubka i wstawić prostą rurę. Ten lejek strasznie się zapycha i odpieniacz stoi w miejscu. Pasowało by dorobić też porządną komorę dla pompy bo to kolanko na dół do miski nic nie daje Weź go pod pachę i do Krakowa ... daleko nie masz Cytuj Akwarium morskie 800 litrow w obiegu, 50kg LR + 20kg LS, Odpieniacz białek: WhiteSkim 250 12x54W T5 Słona woda płynie i coraz bardziej mnie wciąga Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kaktus Zgłoś Napisano 24 Września 2012 Rozumiem, że zapraszasz mnie do Siebie i mi go zmodyfikujesz? W krakowie jestem prawie co drugi dzien. Wysyłane z mojego LiveWithWalkman za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Moje akwa Akwa: 180l Opti + sump 80l + 28kg żywa skała + 9kg żywy piach Cyrkulacja: 2x Jvp 101 Obieg: NJ 1700 Odpieniacz: DIY by Sebastek na pompie Tunze 9420.04 Oświetlenie: 8x24w T-5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebastek Zgłoś Napisano 24 Września 2012 Bez problemu Cytuj Akwarium morskie 800 litrow w obiegu, 50kg LR + 20kg LS, Odpieniacz białek: WhiteSkim 250 12x54W T5 Słona woda płynie i coraz bardziej mnie wciąga Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kaktus Zgłoś Napisano 24 Września 2012 Rozumiem, że mam sobie kupić tą pompe AB 2000/1. Co jeszcze będę potrzebował do tej modyfikacji? Wysyłane z mojego LiveWithWalkman za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Moje akwa Akwa: 180l Opti + sump 80l + 28kg żywa skała + 9kg żywy piach Cyrkulacja: 2x Jvp 101 Obieg: NJ 1700 Odpieniacz: DIY by Sebastek na pompie Tunze 9420.04 Oświetlenie: 8x24w T-5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebastek Zgłoś Napisano 24 Września 2012 Weź go do mnie i zobaczymy co się z niego da wyciągnąć Cytuj Akwarium morskie 800 litrow w obiegu, 50kg LR + 20kg LS, Odpieniacz białek: WhiteSkim 250 12x54W T5 Słona woda płynie i coraz bardziej mnie wciąga Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kaktus Zgłoś Napisano 24 Września 2012 (edytowane) Zapowiadany filmik Edytowane 24 Września 2012 przez Kaktus w róże to można wpaść ewentualnie :) (wyświetl historię edycji) Cytuj Moje akwa Akwa: 180l Opti + sump 80l + 28kg żywa skała + 9kg żywy piach Cyrkulacja: 2x Jvp 101 Obieg: NJ 1700 Odpieniacz: DIY by Sebastek na pompie Tunze 9420.04 Oświetlenie: 8x24w T-5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomm Zgłoś Napisano 24 Września 2012 poszło pw do Sebastka w związku z tematem wątku. pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dmx Zgłoś Napisano 25 Września 2012 jak skończycie , zróbcie kilka fotek może coś podpatrze. Mam też ten odpieniek na aquabee i cos mi tak słabo chodzi i nie moge go precyzyjnie ustawić. Dzięki pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kaktus Zgłoś Napisano 1 Października 2012 Dziś udało mi się odczytać parametry tej pompki, jest to EHEIM 1250. Czy ta pompka będzie wystarczająca czy raczej pomyśleć o jej zamianie? Czy pompka powinna iść na pełnej swojej wydajności czy powinna być dławiona na tłoczeniu? Cytuj Moje akwa Akwa: 180l Opti + sump 80l + 28kg żywa skała + 9kg żywy piach Cyrkulacja: 2x Jvp 101 Obieg: NJ 1700 Odpieniacz: DIY by Sebastek na pompie Tunze 9420.04 Oświetlenie: 8x24w T-5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach