Skocz do zawartości
S_Y_N_E_K

sól

Rekomendowane odpowiedzi

jaką sól stosujecie??

jaką sól uważacie za najlepszą(z posród tych które stosowaliście)??

Pozdrawiam Dominik Grabowski

Cisza..........,ale.............
............jeszcze powrócę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat rzeka. Będzie mnóstwo opinii. Jedni zachwalają tą inni tamtą sól. Ja stosowałem hW, a obecnie stosuję Aqua Medic Reef Salt, której na podmiany zużyłem już ok. 65 kg i biorąc pod uwagę stan akwarium i koralowców oraz cenę tej soli na pewno z niej nie zrezygnuję. Nie sugeruję, że to najlepsza sól, ale nic jej nie mogę zarzucić więc.... wybór i tak należy do ciebie :).

500 litrów 140x60x60 działa od 02.09.2008 r. + sump 105x48x36, AM OR 3500, cyrkulacja 2 x Tunze 6100 + 1 x Tunze 6105 z multikontrolerem + 1 x Jebao WP-40 do falowania, Bubble Magus 250s, lampa 2x120W led,LR ok. 70 kg, LS 45 kg, ARM od mufti, balling i podmiany co tydzień ok. 8%, sól AF, dozowane 2 ml ABCM codziennie, zależnie od obserwacji co tydzień lub dwa Prodibio BioDigest i Bioptim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sól to temat rzeka

Ile ludzi tyle opini

Ja mam taką sól którą chyba tylko może ze 10% ludzi by sie odwarzyło użyć.

Jak się zapytałem to tylko 2 moze 3 osoby pozytywnie sie wypowiedzieli.

Moja sól to Aquarium Systems - Instant Ocean

Dobra jednak ma juz troszkę (prawie 5 miesięcy)

była troszkę otwarta i jest wilgotna (i to nawet sporo)

W tak małym akwarium moze to być katastrofalne w skutkach.

Ja zaryzykowałem , zrobiłem juz 4 podmiany i jest OK

Wszystko jest OK ale jednak jest bardzo niewygodne.

Kupiłem teraz Tropic Marin Pro Reef Salt

i chyba na tej soli będe działać.

Obie sole można zaliczyc do dobrych.

Tynio

Pozdrawiam

Było mineło - akwarium to już wspomnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Instant Ocean miałem i było fajnie, tylko że musiałem dodawać na dzień dobry dużo wapnia. Kupowałem więc za 50 zł CalciuMarin i to szybko schodziło( co niwelowało różnice w cenie), więc przerzuciłem się na TM ProReef. Ma więcej Ca++ od razu i to było dla mnie czynnikiem podstawowym, chociaz teraz mam reaktor ale i tak kupuje TM.

Każda sól wilgotnieje, bo jest higroskopijna i nie nalezy do tego dopuszczać.

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Podobno dobrze jest uzywac dwa rodzaje soli na zmiane. Kazda sol ma troche inny sklad a wiec uzywajac rozne rodzaje mamy szanse uzupelnic te skladniki, ktorych jednym rodzajem moze bysmy nie dostarczyli.

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, ja mam Tropic Marin Pro Reef Salt. Wybrałem ją, bo ma najwięcej Ca z dostępnych na rynku soli. Przy niezadużej obsadzie koralowcami i cotygodniowych podmianach 5% objętości nie muszę niczego dodawać do wody:) Kraby przechodzą regularne wylinki, a Ksenia pulsuje jak głupia - a to oznacza, że poziom makro i mikroelementów jest zadawalający. Polecam tę sól kazdemu... Przynajmniej na początku nie trzeba się niczym martwić...:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak: Tropic Marin Pro Reef. W moim akwariatku przy regularnych podmianach cotygodniowych (teraz ok 10%) wapno stoi na ksiazkowym poziomie. Wszystko czyje sie swietnie- Trachyphyllia sie rozrasta, Clavularia tez sie rozprzestrzenia jak na wichrowych wzgorzach, a Goniopora wyciaga raczki do ogladajacych:) Mysle, ze jest to dobra sol do systemow bez zabawek. Praktycznie zwalnia cie z innych suplementacji

Niestety nie tak duza jak zamierzalem, ale praca w toku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja to potwierdzę, chociaż mam tylko grzybki i zoanthusy, to kiełże przechodzą regularną wylinkę którą pochłaniają aiptasy i jest good. grzyby i polipy zaczęły się rozrastać jak szalone właśnie po zmianie soli z redsea na TM. znikły też już praktycznie wszystkie glony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.