Skocz do zawartości
Łukasz22

oświetlenie T8

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Planowałem założyć akwarium roślinne dlatego zgromadziłem sprzęt do oświetlenia T8. Ostatnio jednak zapragnąłem zrobić sobie nano reef. Przeczytłem na forum, żeby nie używać oświetlenia T8. Czy jest to zakaz bezwzględny a jeśli tak to dlaczego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli to ma być akwarium tylko dla ryb to spokojnie możesz je zastosować (zależy jeszcze jakie masz świetlówik)jeśli masz ich dość sporo to możesz się nawet pokusić o wsadzenie sarcopytona, zohantusów, grzybowieńców.jakie masz duże akwarium i jakie oświetlenie (ile watt)

800l:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwarium 60x35x45

świetlówki mogę zmienić (teraz mam 4 Philips Master TLD 840 15 W) chodzi mi głównie o to, że kupiłem dosyć drogie stateczniki elektroniczne i wodoszczelne uchwyty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma żadnego zakazu. Możesz mieć T8 jak chcesz. Wielu sie przerzuca na T5, bo mają wiecej światła z tego samego kawałka świetlówki. Jak zapakujesz 4 rury, to i tak światła będzie sporo. Na miękkie wystarczy na pewno, na niektóre twarde też. W nanorafce 70 l i tak sie z reguły nie trzyma akropor.

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 5xT8 18W w tym dwie aktyniczne i jakoś w wigilię nie słyszałam narzekań, że komuś ciemno :) Sarco rośnie sobie zdrowo, grzybki podobnie, nie mówiąc o nieszczęsnych makro glonach ciągle wyłażących ze skały...

zasadniczo są dwa uda: albo się uda, albo się nie uda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Łukasz22 :

Akwarium 60x35x45

świetlówki mogę zmienić (teraz mam 4 Philips Master TLD 840 15 W) chodzi mi głównie o to, że kupiłem dosyć drogie stateczniki elektroniczne i wodoszczelne uchwyty

A powiedz mi czy te 45 cm to wysokość czy szerokość ??

bo jak masz 45 cm , to tak nie ciekawie to widzę

ale jak masz 35 cm to bedzie OK

ja bym jednak (jak masz staecznik kóry może pracować nie na 4 swietlówki a na 3 - sa takie)

to bym zastosował tylko 3 swietlówki T8

a dostkowo jedna bym dał T5 24W

Miał byc wtedy 3x15W + 1x24W

daje to 69W

te T8 zastosował bym sporo tańsze świetlówki akarystyczne o barwie 10000k a tą 24W jako aktyniczną

Czemu ze wzdlędów na ekonomie

Zwykła świetlówki T8 (akwarystyczne) koszt około 18-22 zł

a za Swietlówkę T8 Aktyniacznądasz około 45-50 zł

A taka sama T5 to koszt 30-35 zł

życie świetlówek T8 to około 5-8 miesiecy

a zycie T5 to 12-15 miesięcy

Zastanów się czy nie lepiej Ci własnie bedzie zastosowac choc jednej T5 (Aktyniczną)

Tynio

Pozdrawiam

Było mineło - akwarium to już wspomnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OSram L67 36W to koszt ok 20 zł (aktynika o bardzo ładnym świetle) więc nie przesadzajmy z kosztami świetlówek

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@tynio, trochę przesadziłeś. świetlówka superaktyniczna T8 to 50zł, aktyniczna to już 20zł (narva)zł. do tego mam tu świetlówkę leuci T8 15w, świeciłą 2 lata nad tanganiką i jeszcze działa. tak czy siak oczywiście świetlówki trzeba wymieniać o wiele częściej, najrzadziej co rok

@łukasz, sam mam 66w T8 na 63l wody, a wczoraj wyjąłem jedną aktynikę piętnaście wat i mam 48w.oświetlenie na początek na pewno będzie dobre, jak ci się to spodoba to na pewno zechcesz zrobić większe akwarium. ale do rzeczy:

jak są to 4 świetlówki to najlepiej daj 2x15w philips TL 03 super actinic. jedna jarzeniówka to 50zł. jak chcesz taniej to użyj narvy sam mam te świetlówki i nie narzekam. co do reszty świetlówek daj 2x10.000k albo 1x10.000k i 1x5500 albo 6500k. ze świetlówek 10.000k bardzo polecam philipsa aquarelle, sam mam takie i naprawdę nie narzekam a do tego są bardzo tanie. nie wiem jaką barwę w k. mają te twoje świeetlówki. jeśli to właśnie 5500 lub 6500k to zostaw jedną, ale reszty nie wyrzucaj później przydadzą ci się przy wymianie rur. a jak to 10.000k to jeszcze lepiej, połowę świetlówek masz z głowy. pamiętaj też o odbłyśnikach, jeśli takowych nie masz. ze świetlówek 5500k lub 6500k masz duży wybór. jest też bardzo ciekawa propozycja narvy, after glow blue które mają barwę 6000k, a potem jeszcze świecą ok. 1 godz. jeśli więc masz świetlówki podłączone do 1 statecznika, i będziesz mógł włączać i wyłączać je tylko "na raz" to może ci się ta funkcja przydać. (zachód słońca nie trwa ułamka sekundy w końcu, nie?) nie ma jedynie świetlówek 15w, ale można podłączyć 2x18w do statecznika 2x15w. sam tak mam i jest ok, tyle że to nie statecznik elektroniczny. nie podłączaj jednak konfiguracji 1x15w+1x18w do jednego stataecznika, gdyż mogą nie świecić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pamiętajteż o końcówkach bryzgosczelnych o ile nie masz oprawy wiszącej. inaczej będzie ci się robił straszny osad z soli, sam się o tym przekonałem bo mam belki przemysłowe. są tu, tu i tu, a tu są podwójne

PS: nie używam odbłyśników i jest ok jakby coś, bo wcześniej o tym nie napisałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te świetlówki to są barwa niebieska a nie aktyniczna :)

Zobaczcie na pasmo barwy niebieskiej a aktynicznej

PRzy typowej aktynicznej jest prawie czyste niebieskie światło a np. ta Narva już ma (moze bardzo mało) lekko czerwone widmo do niebieskiego

Jest to moze mało zauważalne ale jednak.

Fakt że tez mam osrama 67 (barwa) i ładnie sie swieci

Ale naprawdę T8 częsciej sie wymienia niż T5

ADI pamiętaj że tylko słodkowodnym akwarium możesz sobie trzymać po 2 lata świetlówki.

Ale nie w słonowodnym.

Jak jeszcze was nie przekonałem to moze tak napisze

By świetlówka T8 15W dała tyle świetła co 24W

to trzeba dac tam 2x15W (wyjdzie prawie tyle samo -minimalnie wiecej)

Świetlówka T5 24W - koszt 31 zł

Swietlówka T8 15W - koszt 20 zł (najtańsza) suma to 40 zł

w ciągu 2 lat trzeba 6 swietlówek T8 a T5 tylko 2

policzcie sobie sami.

Czekam na wasze "Mocne argumenty"

Tynio

Pozdrawiam

Było mineło - akwarium to już wspomnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Qbab, ten osram to 36w, tak? przydałaby się informacja czy produkują 15, lub chociaż 18w

@łukasz, tego możesz użyć do oświetlenia nocnego, tyle że nie jest zbyt tanie. jednak mógłbyś wymieniać tę świetlówkę dopiero jak się wypali a to może trochę potrwać :), do tego bryzgoszczelne końcówki, zapłonnik i oprawka do niego, i statecznik za 10zł. jeszcze jest też fajna świetlówka 8000k osrama, tyle że też nie ma 15w :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tynio, napisałem że wymieniać należy najrzadziej co rok, a ja piszę ile mi swieciła. z kolei moja narva ma czysto niebieski kolor, a na fotce może tego nie widać

dość mocnym argumentem jest to, że to są stateczniki elektroniczne, a do tego że stateczniki do T5 nie są tak tanie. lukasz ma poza tym już cały zestaw, w tym świetlówki, nawet jeśli to nie actinic. na pewno jak mu się spodoba to hobyy to zainwestuje w większe akwarium, tym samym T5 lub HQI. pamiętaj tynio też że kilka lat temu nie było T5, a HQI były śmiertelnie drogie. jednak już wtedy hodowano nawet wymagające koralowce twarde.

statecznik 3-4x24w T5 to 100zł, świetlówki to 35zł/szt. więc 105-140zł, do tego oprawki (końcówki) 8 za 1 szt. więc 48-64zł, i odbłyśniki 20zł/szt. czyli 60-80zł.

razem to 313-384zł. może lukaszowi nie chcę się tego kupować i mu się nie dziwię.

a tak musi kupić tylko 2 aktyny za 20zł/szt. i 2 świetlówki po 25zł 10.000k lub 5500-6500k a jeśli jego świetlówki mają którąś z tych barw to ten drugi punkt ma z głowy.

lepiej pieniądze zaoszczędzone z T5 zainwestować w więcej skały, lepszy odpieniacz lub pompki np. marea żeby cyrklulacja była lepsza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tynio :

[]Czekam na wasze "Mocne argumenty"

Kolega Łukasz22 - MA juz stateczniki oraz uchwyty - jakieś drogie, wiec nie chce ich wymieniać. W tym tonie odpowiedziałem.

Co innego, gdyby nie miał nic i chciał robić oświetlenie od podstaw - czyli wszystko. Wtedy do akwa 60 cm pieknie wchodzi T5 24W

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wszystkie porady! Widzę że po prostu będę musiał wymienić świetlówki na te o większej temperaturze barwowej - moje mają jedynie 4000K chociaż dają mocny strumień świetlny bo każda zapewnia 1000 lm więc w sumie 4000 lm. Rozumiem jednak że temperatura barwowa ma zasadnicze znaczenie dla stworzeń morskich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adi Zet

Swietlowki Osram 18W L 67 widzialem w Castoramie. 15W tez sa na rynku.

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi o świetlówki z napisem "blue" na opakowaniu? jak tak to już widziałem takie osramy 15 i 18w w Praktikerze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adi: chyba tak. Najwazniejsze zeby kolor oznakowany byl nr.67.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to dwie różne rzeczy choć często powiązane np u philipsa 865 oznacza 6500 K i oddanie barw na 8 :) ale to nie zawsze działa.

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.