adamo74 Zgłoś Napisano 6 Października 2012 Tak jest podłączony i nie reaguje na żadna zmianę ustawień. Jarzeniówki T5 sciemnialne świecą cały czas na około 50%. Wypalanie ustawione na 90 godz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość DarekB30 Zgłoś Napisano 6 Października 2012 zrób zdjęcie jak to podłączyłeś może jest błąd w podłączeniu może w ustawieniach z tego co napisałeś nic nie wynika Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp Zgłoś Napisano 6 Października 2012 (edytowane) O ile dobrze podłączyłeś przewody to tu masz odpowiedź. Wypalanie ustawione na 90 godz. Nie mam co prawda podpiętych świetlówek ale z tego co kojarzę to dla bezpieczeństwa świetlówki nie można jej ściemniać do czasu poprawnego wypalenia. Czyli dopiero po tych 90h zacznie działać ściemnianie. Dla testu możesz ustawić 0h i zobaczyć czy zadziała :-) Edytowane 6 Października 2012 przez rpp (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TOMEK79 Zgłoś Napisano 6 Października 2012 (edytowane) ...świecą cały czas na około 50%... a na wypalaniu powinny świecić cały czas na 100% mocy Edytowane 6 Października 2012 przez TOMEK79 (wyświetl historię edycji) Cytuj Start solniczki 07/07/2012 mój RED SEA MAX 130D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp Zgłoś Napisano 6 Października 2012 a na wypalaniu powinny świecić cały czas na 100% mocy Pytanie czy ocena tych 50% jest "na oko" czy jest to jakoś zweryfikowane? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adamo74 Zgłoś Napisano 6 Października 2012 Swietlowka przy wypalaniu zaswieca sie na 100% I po 2sek. zmniejsza sie do 40%a powinna swiecic na 100% .licznik godzinowy wypalania sie nie zmienia.czyli wypalanie nie zostalo wlaczone.Kombinacji ustawien robilem pare ale reakcja swietlowek jest taka sama 100% I spadek na40%.Postaram sie dolaczyc zdjecie karty gdzie so podlaczone kable. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adamo74 Zgłoś Napisano 6 Października 2012 To swiecenie to jest na more oko ok.40do 50% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marbecz Zgłoś Napisano 6 Października 2012 (edytowane) A nie masz w opcjach zaznaczone że jak przekroczy jakąś temperaturę to obniża moc świetlówki? i czy dobrze podłączyłeś kartę ? Edytowane 6 Października 2012 przez marbecz (wyświetl historię edycji) Cytuj Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adamo74 Zgłoś Napisano 6 Października 2012 Dzieki za zdjecie .sprawdze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adamo74 Zgłoś Napisano 6 Października 2012 Tutaj zdjęcie daje dwa nie wiem które lepsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marbecz Zgłoś Napisano 6 Października 2012 Wygląda że dobrze podłączone,ja bym szukał problemu w oprogramowaniu Cytuj Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adamo74 Zgłoś Napisano 6 Października 2012 Mysle ze tez sa dobrze podlaczone choc moge sie mylic.zastanawiam sie and tymi kabelkami polaczonymi biala kostka.kabel braz z niebieskim.nie chce czegos spaprac.ale sprawdze jeszcze raz oprogramowanie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adamo74 Zgłoś Napisano 7 Października 2012 Sprawdzalem oprogramowanie I nic .dalej to samo.czy ktos moze mial z tym doczynienia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TOMEK79 Zgłoś Napisano 8 Października 2012 I co jest jakiś postęp? Cytuj Start solniczki 07/07/2012 mój RED SEA MAX 130D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp Zgłoś Napisano 8 Października 2012 (edytowane) A czy podpinałeś same stateczniki bez tego modułu (bezpośrednio do prądu)? Nie widzę żebyś podpiął sterowanie pod wyjścia Dim +/- (Driver dimming channel) więc nie wiem jak chcesz tym sterować. Ja mam co prawda przez taką kartę podpięte zasilacze do LEDów ale tam napięcie z wyjść gdzie masz podpięte kable żółto-zielony i czarny jest od razu równe napięciu z sieci a w samym zasilaczu (stateczniku w Twoim przypadku) powinieneś mieć wejście sterujące ściemnianiem (w tym przypadku napięciem 1-10V z Profiluxa). Teoretycznie możesz dopiąć takie sterowane stateczniki bezpośrednio do Profiluxa przy czym niestety wadą jest to, że dając 0V na sterowaniu statecznik jest non-stop pod prądem i dlatego powinno się je podpinać przez tą kartę bo wtedy odcinane jest zasilanie statecznika. Może masz tak, że statecznik po podaniu napięcia startuje na 100% ale bez sygnału sterującego moc spada do poziomu 50%. EDIT: to może głupie pytanie - ale czy stateczniki masz z opcją ściemniania? Edytowane 8 Października 2012 przez rpp (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adamo74 Zgłoś Napisano 8 Października 2012 Tak jest z opcja sciemniania.dzieki za podpowiedz sprawdze to w tym tygodniu bo jestem troche zarobiony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TOMEK79 Zgłoś Napisano 8 Października 2012 (edytowane) myślałem że kostka dim + dim - jest tylko do ledów, tak zrozumiałem ze zdjęcia. Edytowane 9 Października 2012 przez TOMEK79 (wyświetl historię edycji) Cytuj Start solniczki 07/07/2012 mój RED SEA MAX 130D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp Zgłoś Napisano 9 Października 2012 (edytowane) myślałem że kostka dim + dim - jest tylko do ledów, tak zrozumiałem ze zdjęcia. No wg mnie nie. Moduł powstał długo przed tym jak się pojawiły LEDy nad akwariami. Powstał ze względu na konieczność odcięcia zasilania stateczników przy sterowaniu ustawionym na 0V (bez tego stateczniki są non-stop pod napięciem co wpływa na ich żywotność). Zresztą wystarczy wyszukać pierwszą lepszą wiadomość na nano-reef z problemem opisującym podłączenie EVG-AP: http://nano-reef.pl/...ny-podlaczenie/ i przeczytać odpowiedź smk. Nie mam tylko pewności czy statecznik ściemniany zadziała bez sterowania (czyli podpięty bezpośrednio do prądu). To trzebaby zweryfikować już w ramach konstrukcji danego statecznika. Ale jeśli teraz nie jest podpięte Dim +/- (a tak mi wygląda to na zdjęciu - chociaż niewiele akurat w tym miejscu widać) to powinno działać. Edytowane 9 Października 2012 przez rpp (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adamo74 Zgłoś Napisano 9 Października 2012 Podpiolem do wejscia dim+/- kable brazowy I niebieski ktore byly polaczone biala kostka . ten Sam efekt.reakcja swietlowek jest taka sama .jutro bedzie u mine elektryk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TOMEK79 Zgłoś Napisano 9 Października 2012 (edytowane) Przez przypadek znalazłem wideo myślę że może się przydać jak nie Tobie to komuś innemu. Edytowane 10 Października 2012 przez TOMEK79 (wyświetl historię edycji) Cytuj Start solniczki 07/07/2012 mój RED SEA MAX 130D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp Zgłoś Napisano 10 Października 2012 @adamo74 - napisz jaki dokładnie masz statecznik a najlepiej jeszcze wrzuć zdjęcie obudowy gdzie powinien być opis wejść do tego statecznika (tylko tak żeby dało się przeczytać co tam rozpisali). Ewentualnie jeśli nie ma tego rozpisanego na obudowie to może dostałeś jakąś instrukcję podłączenia tego ustrojstwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adamo74 Zgłoś Napisano 12 Października 2012 Witam.byl elektryk I ...dziala:)wiec tak;kabelki(brazowy i niebieski)ktore ostatnio podpiolem do kostki dim+\-tak jak to kolega rpp podpowiedzial tyle ze nie sprawdzilem +/- i tak wlasnie jest jak sie nie czyta do Konica postow. po podpieciu komputer zaczol szalec.wiec nie kombinowalem wiecej I wszystko wylaczylem i czekalem na elektryka ktory przemienil kabelki w kostce dim +\- I jest ok.no ale nie ma co sie usprawiedliwiac .nastepnym razem lepiej poprosic elektryka lub sprawdzic +\-.Teraz wlaczone jest wypalanie 85 h i swietlowki swieca na 100%.ale ulga:)ale zobacze jak minie te 85 h czy beda sie sciemnialy i dopiero napisze co i jak wiec prosze o cierpliwosc .dodam ze stateczniki I swietlowki sa od phillipsa .oswietlenie aqua-lux lamp ze sklepu zoolight.pl.....oczywiscie plusik dla kolegow pomocnych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach