Skocz do zawartości
nubek

Nanoreef 30l Tychy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów !!

Zostałem posiadaczem takiego baniaczka działającego już około rok.

Niestety wraz z baniaczkiem i skromnym życiem dotarła również plaga aiptasi oraz masa glonów.

Z życia obecnie biega 2 Ślimak Turbo, Krab Pustelnik, oraz 2 Krewetki L.seticaudata (póki co udało mi się zobaczyć jedną).

Z informacji jakich otrzymałem. Krewetki trafiły jakiś miesiąc temu do zbiornika jednak za dużych efektów nie widać.

Co do testów to brak mi jakichkolwiek informacji.

Czytałem już wiele tematów na temat plagi i prób walki z nią jednak trudno mi powiedzieć jaki sposób w moim przypadku był by najlepszy. Mam nadzieje że znajdę jakiegoś morszczaka w moim regionie co by mi mógł doradzić, pomóc w walce z plaga, coś podpowiedzieć, wypić jakieś PIWKO, porozmawiać.

Pozdrawiam wszystkich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej. Fajnie, że masz seticaudatę. Podobno to najlepsi czyściciele aiptasii. Jeśli masz duże te aiptasie, to krewetki mogą nie być zainteresowane. Zresztą zapewne wkrótce jakiś doświadczony morszczak napisze Ci co i jak. No i powodzenia!

Edytowane przez Świrek (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

też jestem z Tychów, ale moja wiedza równa się 0,5 w skali od 1-10.

Takie samo akwarium mam od sierpnia.... coś tam się dowiedziałem, coś tam zaobserwowałem, coś tam wydumałem, coś dodałem coś ująłem :)

Jak masz jakieś pytania to pytaj śmiało... aczkolwiek, ja też korzystam z porad kolegi Tomka (T.TOM.T)

Darek

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.