Skocz do zawartości
jurko

krewetka pistoletowa

Rekomendowane odpowiedzi

Na stronce :

http://pl.hobbeo.com...arystyka-morska

znalazłem coś takiego :

Najczęściej będą oni mile widziani, jednak może się nam trafić np. krewetka pistoletowa. To zwierzątko potrafi jednym "strzałem" ogona urwać palec lub zbić szybę o grubości 15 mm, do czyszczenia należy się więc szczególnie przyłożyć

Czy to prawda ????????

Trochę horrorem mi to pachnie :-) :-)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc, mialem taka krewetke w swoim akwa. Slyszalem ze byly przypadki zbijania szyb w akwa. Szybko jednak pozbylem sie jej z akwarium, ze wzgledu na to, ze jest to predator i niestety byla zagrozeniem dla innych mieszkancow zbiornika( oddalem ja w dobre rece, zyje sobie szczesliwie :thumbup: . Sam dopiero zaczynam swoja przygode z zyciem morskim.Powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Totalna bzdura. Krewetka pistoletowa może co najwyżej ogłuszyć inne bezkręgowce strzałem ze specyficznie zbudowanych szczypiec (nie z ogona). Urwany palec, zbita szyba 15mm? Lepiej o tym artykule w ogóle zapomnieć.

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podpisuję się pod słowami Kamila. Mam takową od lipca tego roku i mieszka razem z babką w grocie koło szyby 15 mm. Dzięki bogu akwarium stoi - przed chwilą byłem sprawdzić. Ta krewetka to takie przemiłe zwierzątko i inteligentne bo komunikuje się z babką czułkami dotykając płetw babki i po ich ułożeniu i naprężeniu odczytuje sygnały od babki. Obejrzyj sobie film poniższy od 40 sekundy, a się do nich przekonasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
tu masz fajny pokaz możliwości. Ale też mi się nie wydaje, żeby mogła zrobić aż tyle szkód.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj masz super artykuł który odpowie Ci na Twoje wątpliwości pozdrawiam http://www.reefmania.pl/krewetka-pistoletowa-3363

Start: 12.10.2012, 80/40/40 front OptiWhite, sump 69/30/30 +dolewka 8l, 128l + 45l

LR 15 kg, LS 9 kg, Odpieniacz Blau Scuma IT 110, 2x Tunze 6025, Lampa Pacific Sun Black Python 110w plus lampa GLO HAGEN 2xt5 ATI Aquablue, Pompa obiegowa Tuzne Silence 1073.020, Grzałka Jager 150W, Autodolewka aqua-trend, 1x Moonlight LED 1 Watt, Sól: Reef Crystals , Balling, SUMP: siporax 4l, refugium - 18/30/22h -swiatlo LED 10W 6500k - glony: Caulerpa Grape C . Racemosa, wata, filtr przepływowy DIY na węgiel na pompce Tunze Silence 1073.008, sera silicate clear, 3x pompka perystaltyczna ze sterownikiem mirekkon.pl

Moja solniczka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie za odpowiedzi. Trochę mnie uspokoiliście :-). Chociaż na 99% w to nie wierzyłem :-). Ale miałem ten 1% niepewności :-).

Świrek extra film ! Wystrzał jak z prawdziwej broni :-).

adam_s - wspaniała symbioza :-)

Oczywiście uspokoiliście mnie pod tym względem że urwać palca czy rozbić szyby to nie powinna :-). Ale trzymać jej w akwarium ze względu na inne zwierzęta to jednak bym nie chciał :-).

Edytowane przez jurko (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość buczi82

Najlepsze jest to:

Gdy taka bańka imploduje, produkuje błysk światła.(Niesamowite, prawda? ) Na filmie doskonale jest pokazany krótki rozbłysk a co ciekawe w jego wnętrzu temperatura sięga ponad 4700 stopni Kelwina - to blisko temperatury powierzchni Słońca! Proces ten nazywa się kawitacją.*

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.