Skocz do zawartości
kapuhy

Biedronowo-morszczakowo

Rekomendowane odpowiedzi

Info trochę z poślizgiem, ale może komuś się przyda. W biedronie w cenie 22 PLNów można nabyć całkiem fajny, spory (44l) pojemnik na kółkach-do podmian, mieszania solanki, awaryjnie do leczenia i kwarantanny ryb czy co tam sobie ktoś jeszcze wymyśli. Warto pytać o przezroczysty, gdyby nie był wystawiony na sklepie.

01_b.jpg

Z innych dupereli może się przydać mata antypoślizgowa pod pojemniki z ballingiem czy coś w ten deseń (chyba 12 zł za rolkę 1,5m).

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy "ten" plastik nie reaguje z solą - w sensie - czy czegoś nie uwalnia. W przemyśle mięsnym używa się trochę innych pojemników, solanki tam nie brakuje. Ale być może jak tylko na same namieszanie to przez ten krótki czas wszytko będzie dobrze.

"Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz

Nowe 730L

Stare 470L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stosuję podobne pojemniki do przechowywania RO i przygotowania solanki od dłuższego czasu, nie zauważyłem nic niepokojącego. A w razie awarii pojemnik tej wielkości pod ręką to bardzo wygodna sprawa.

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kamil masz rację - bardzo przydatne takie pojemniki. Ja tylko uczulam, jak by się ktoś zdecydował z tego sumpa robić - należało by się zastanowić :coffee:

"Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz

Nowe 730L

Stare 470L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sump na kółkach. Bardzo mi się to podoba Kiflu :thumbup:

Widziałem wczoraj w sklepie te pudełka. B fajne z wyglądu.

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sump na kółkach już widziałem :smiling:

Byłem kiedyś u kolegi Osad'a w Lublinie i ona miał właśnie sumpy na kółkach - w teorii super sprawa - wyjeżdżasz sobie z szafki ze szkłem i sobie majstrujesz - nie wiem jak w praktyce u Adama się to sprawdzało. Do tego Adam - Osad miał zbiornik na dolewkę zrobiony w formie szuflady ! z plexi posklejany - szuflada z wodą ładnie się wysuwała - to widziałem jak działa ;-)

Ciekawe czy Adam ma jeszcze ten piękny zbiornik...

Nowe 730L

Stare 470L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieje że Adam się nie obrazi - znalazłem foto z tego wyjazdu.

PS> biedronowo - ja przeczytałem Biedroniowo - morszczakowo i sobie pomyślałem że Bierdoń założył solniczkę :wallbash:

post-6760-0-02673900-1352451979_thumb.jpg

Edytowane przez kiflu (wyświetl historię edycji)

Nowe 730L

Stare 470L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.