egon24 Zgłoś Napisano 13 Października 2014 Odkopię temat , mam rozrobione już płyny według przepisu FM dodałem tez płyny z trzech buteleczek i teraz sie zastanawiam czy to nie za duża dawka . Instrukcja FM mówi ze po 25 ml. Czy ktoś z was podawał taka dawkę ? Cytuj http://nano-reef.pl/...na-podkarpaciu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polecki Zgłoś Napisano 13 Października 2014 Ja rozrabiam dokładnie według instrukcji i leje 25ml z tych buteleczek Cytuj 275 l,Sump 80l, 2x Ecotech RADION xr30w,Bubble King Mini 200, Reef Octopus MF-70 na ROWA, Skimz + AllInOne BioPellets, Vortech MP-10 x2, JEBAO DC6000 obieg, Grotech TEC III NG FM Balling Light, 25kg LR, 18kg LS i pare zwierzaków Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egon24 Zgłoś Napisano 13 Października 2014 Ja rozrabiam dokładnie według instrukcji i leje 25ml z tych buteleczek Napisz jeszcze proszę na jakiej soli jedziesz i jaka obsadę masz korali .? Cytuj http://nano-reef.pl/...na-podkarpaciu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ninepm Zgłoś Napisano 13 Października 2014 Ja wcześniej dodawałem 20ml , teraz leje 25ml , nie widzę żadnej różnicy. Soli używam aktualnie Fauna Marin, dosyć bogatej, szyby czyszczę naprawdę bardzo rzadko, aż się dziwię dlaczego tak mam, dawniej musiałem co kilka dni , teraz raz na tydzień albo i rzadziej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polecki Zgłoś Napisano 13 Października 2014 Sól red sea coral pro obsada sps i lps Cytuj 275 l,Sump 80l, 2x Ecotech RADION xr30w,Bubble King Mini 200, Reef Octopus MF-70 na ROWA, Skimz + AllInOne BioPellets, Vortech MP-10 x2, JEBAO DC6000 obieg, Grotech TEC III NG FM Balling Light, 25kg LR, 18kg LS i pare zwierzaków Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egon24 Zgłoś Napisano 13 Października 2014 Dzięki za odpowiedzi , zalałem pełny FM light czyli z płynami po 25 ml zobaczymy jak będzie u mnie reagował system. Cytuj http://nano-reef.pl/...na-podkarpaciu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kosiarek84 Zgłoś Napisano 13 Października 2014 Ja tez kupilem te buteleczki bo leje lighta i zastanawiam się czy ma to jakiś sens? Mikro elementy leje z AF pełen komplet więc po co dodatkowo tracić kasę? No chyba że się mylę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzymonH Zgłoś Napisano 13 Października 2014 Bo te buteleczki mają zapewnić równowagę jonową (wg Fauna Marin) Wysłane z Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kosiarek84 Zgłoś Napisano 14 Października 2014 Równowagę jonowa? W jaki sposób? Z tego co czytałem to przy LIGHT bardzo ważne jest cotygodniowe podmienianie wody 10%. I to ma nam utrzymać rownowage. A te butelki to wydaje mi się tylko nabijanie kasy. To zwykle mikro jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzymonH Zgłoś Napisano 14 Października 2014 Nie wiem w jaki sposób, ale w poście #47 zacytowałem gościa z FM. K. Tryc chyba też leje wg zużycia, ale bez Traców, ale z Color Complex i jak widać, jego akwarium "daje radę" :-) Wysłane z Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 8 Sierpnia 2015 Mam pytanie,czy lighta rozrabiacie jak zwykłego ballinga?Bo nie mogę nigdzie znaleźć info ile wody nalac na 1kg proszku calcium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egon24 Zgłoś Napisano 8 Sierpnia 2015 http://static.faunamarin.de/manuals/manual_balling-methode_eng.pdf Cytuj http://nano-reef.pl/...na-podkarpaciu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 8 Sierpnia 2015 Opisana jest metodą na 2kg,czyli jak rozumiem 1kg rozrabiam w 2L skoro 2kg w 4L. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzymonH Zgłoś Napisano 8 Sierpnia 2015 Opisana jest metodą na 2kg,czyli jak rozumiem 1kg rozrabiam w 2L skoro 2kg w 4L. Lejesz 2 litry wody, mieszasz 500g (najlepiej w ciepłej wodzie) i potem dolewasz do 2,5 litra Wysłane z mojego D6633 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 8 Sierpnia 2015 A można ten wzór gdzies potwierdzić??? Czemu 500ml na 2L? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzymonH Zgłoś Napisano 8 Sierpnia 2015 (edytowane) A można ten wzór gdzies potwierdzić??? Czemu 500ml na 2L? Na 5 litrów dajesz 500g. Teraz jest ok. Edytowane 8 Sierpnia 2015 przez SzymonH (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 8 Sierpnia 2015 Na 5 litrów dajesz 500g. Teraz jest ok. Ile?Jak cudem 500g.na 5L,skoro w opisie jest 2kg na 4L i uzupełnień do 5L, Ja chce rozrobic 2L płynu i ciekawie mnie ile trzeba dosypac proszku tego ballinga,kuoilem go dzisiaj bo mi się skończył zwykły,a tam jest to opisane jasno i konkretnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzym Zgłoś Napisano 8 Sierpnia 2015 Od dawna uzywam tych prochow i sypie je jak zwyklego ballinga. Czyli tyle ile jest podane w watku Testera. To co jest na stronie FM moim zdaniem to sa nasycone roztwory jak nie chcesz lac rowno ale moge sie mylic. Samo rozpuszczenie prochow na Kh w 5L gdzie sypniesz 500gr to juz spory wyczyn. Cytuj Było 340 litrów: http://nano-reef.pl/...042#entry344042 Obecnie (zdjęć na forum nie ma): 600 litrów słonej wody. Skała: 20kg, Piasek: 10kg albo i mniej. Korale i ryby: kolorowe; Światło: ATI 8x54W T5; Odpieniacz: Vertex Alpha 250; Obieg: RD6500; Cyrkulacja: ciągle za mała ale markowa ; Sól: Red Sea (niebieska) + Balling z Trace Elements od FM i węgiel ale to dla właściciela Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 8 Sierpnia 2015 Dzym a rozrabiasz jako bezwodny?2wodny czy 6wodny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzym Zgłoś Napisano 8 Sierpnia 2015 Nie pamietam ile on jest ale Ca sypie 420gr a Kh 367/368g na 4L i oczywoscie dopelniam pozniej do 5L. Na telefonie marnie idzie szukanie ale w tabelce w watku z ballingiem bedzie wiadomo ile one sa "wodne". Chyba jedyny sklep jaki podaje ich "wodnistosc" to sklep K.Tryca. Cytuj Było 340 litrów: http://nano-reef.pl/...042#entry344042 Obecnie (zdjęć na forum nie ma): 600 litrów słonej wody. Skała: 20kg, Piasek: 10kg albo i mniej. Korale i ryby: kolorowe; Światło: ATI 8x54W T5; Odpieniacz: Vertex Alpha 250; Obieg: RD6500; Cyrkulacja: ciągle za mała ale markowa ; Sól: Red Sea (niebieska) + Balling z Trace Elements od FM i węgiel ale to dla właściciela Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzymonH Zgłoś Napisano 9 Sierpnia 2015 Ile?Jak cudem 500g.na 5L,skoro w opisie jest 2kg na 4L i uzupełnień do 5L, Ja chce rozrobic 2L płynu i ciekawie mnie ile trzeba dosypac proszku tego ballinga,kuoilem go dzisiaj bo mi się skończył zwykły,a tam jest to opisane jasno i konkretnie. Sorry, przegrzałem się wczoraj i pisałem o Kh. Wysłane z mojego D6633 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach