Skocz do zawartości
bart

test jbl

Rekomendowane odpowiedzi

Mierzylem wapn i ca w swierzej solance na TM pro reef i wychodza dosc niskie wartosci tzn ca+mg 1300 a ca 300.

Moim zdaniem to moze byc spowodowane zbyt malym zasoleniem poniewaz sole do 1,020 bo tak wychodzilo w sklepie gdzie koles ma 1,024 mierzone refraktometrem i tu jest mozliwosc ze mogl koles jakos krzywo popatrzec i jescze mozliwosc druga ktora na pewno ma pewien wplyw ale raczej mniejszy, to jest: ilosc wody do testu. Daje 5 ml ale wg probowki a wg strzykawki jest to mniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź poprawkę na ilość soli na litr - w TM daję ok 39g/l do uzyskania zasolenia 1,024 i przyzwoitego Ca i Mg podczas gdy kenta trzeba ok 35-36g/l do uzyskania podobnego efektu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dawaj zawsze wg strzykawki. to pewniejsze. a inna sprawa ze mg i ca w jbl to raczej loteria niz pomiar.

userbar548926yr3.gif ______________________________________________________

rekinekoh4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn. loteria jak loteria ale chyba jest w stanie pokazac mg z dokladnoscia do 50 ppm i ca 30ppm bo kupilem go w sumie po to zeby wykryc ewentualne duze niedobory tych pierwiastkow. A z tym zasoleniem to jak ja robie male bardzo podmianki to nie odwaze sobie takze jak w koncu mam to tym plywakiem odmierzyc??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie qmam o co biega z tym ostatnim zdaniem - podmieniasz tak malo wody ze plywaka nawet w tym nie umiesz ustawic czy jak? na to jest rada - kup rure z plexiglasu o srednicy okolo 2 cm i wysokosci odpowiedniej do swojego plywaka, zaklej z jednej strony plyta plexi , albo ten sam patent w calosci z pvc i juz (taki jakby wazon) ja musialem tak kombinowac bo mam plywaka Tropic Marine ktory ma dobre 40 cm dlugosci :D

a co do jbl

Ca, ostatni tydzien - JBL 320, Salifert - 400. podbij ca wg jbl do 460 to na salifercie skali braknie :D

rekinekoh4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzilo mi o to ile w koncu solic bo zebym mial zasolenie 1,024 to na moim plywaku musi byc ok 1,020 ale wtedy na soli TM jest wg jbla mniej niz 320 ca. W takim razie koles co mi sprawdzal plywaka musial jakos krzywo patrzec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

solic musisz tak zeby wlasciwe zasolenie osiagnac a nie wlasciwe Ca :D wapn mozesz sobie w baniaku extra podbic a podejrzewam ze jak osiagniesz swoje upragnione 4xx wapnia to ta solanka bedzie miala 1.040 albo i lepiej :D

przetestuj najlepiej swoje odmierzone 1.020 u kogos kto ma refraktometr i potrafi sie nim poslugiwac :D

rekinekoh4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ bart

"Tzn. loteria jak loteria ale chyba jest w stanie pokazac mg z dokladnoscia do 50 ppm i ca 30ppm "

Nie jest w stanie...

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm no moze sie potargujemy hehe tak ca do 70 ppm a mg 150ppm. A tak na powaznie to u mnie on raczej ma stale wyniki tzn. tyle samo kropelek przy tescie tej samej wody czyli poprostu mocno zaniza wartosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.