Skocz do zawartości
Letys

Przeprowadzka na większy litraż - gotowy zestaw czy własna konstrukcja?

Rekomendowane odpowiedzi

Siema.

Kilka dni temu podjąłem decyzję o przeprowadzce na większy litraż. 2x 30l już średnio zadowala i fajnie byłoby przesiąść się na coś większego. Do tej pory lecę na dwóch zestawach NanoReef 30. Pomimo tego, iż chcę przesiąść się na większy litraż to wolałbym raczej baniak bez sumpa oparty na panelu żeby małymi acz dokładnymi kroczkami dojść do wymarzonego wielkiego baniaka (snocho za n lat będziesz miał we mnie konkurencję). No i tutaj zaczynają się schody. Kupić gotowy zestaw czy bawić się w konstrukcję własnego? Nie chodzi mi tu jedynie o względy finansowe ale i estetyczne. Biorę pod uwagę ReefMax'a i Blenny. ReefMax'a używa sporo osób więc komentarzy z użytkowania udało mi się przeczytać sporo, co do Blenny jest dużo gorzej jeśli chodzi o bazę wiedzy na temat tego zestawu. Jakie są plusy i minusy?

1. ReefMax - zalety:

- większy litraż, według producenta jest to 105l ale może ktoś mógłby mi powiedzieć jaka jest w tym pojemność panelu i czy to 40cm to odległość między bocznymi krawędziami czy odległość między tylną szybą a najbardziej wysuniętym punktem szyby panoramicznej?

- przemaglowany przez wielu morszczaków więc chyba nie jest taki najgorszy

- cena 550pln niższa od Blenny

- pokrywa, która w moim przypadku jest konieczna gdyż w domu grasuje trzyletnia córka mojej współlokatorki i już wielokrotnie usiłowała "pogłaskać bąbelki" więc gdyby nie szyby nakrywowe to Ricordea miałaby adoratorkę:p

- załączona grzałka

2. Blenny - zalety:

- moim zdaniem większa estetyka wykonania, chociaż oba zestawy widziałem jedynie na zdjęciach więc w sumie gówno mogę powiedzieć na ten temat

- z tego co czytałem o odpieniaczu w ReefMax'ie to wszyscy na niego nadają więc wydaje mi się, że ten Turboflotor Blue 500 znajdujący się w zestawie Blenny jest dużo lepszy

- oświetlenie oparte na LED'ach więc mniej zużycia prądu

Dodatkową zaletą obu zestawów, moim zdaniem jest brak pomp cyrkulacyjnych, co pozwoli na dobranie ich samodzielnie (ta od AquaEl'a wydaje się być sporych gabarytów i nie wiem jak z jej głośnością, a w przypadku tego baniaka raczej pokusiłbym się chyba o dwie mniejsze pompki, chociaż sam jeszcze nie wiem). Czy w tym momencie ktoś mógłby dodać jakieś zalety do któregoś z tych zestawów?

Ja w tym czasie przejdę do wad.

1. ReefMax - wady:

- beznadziejny odpieniacz (zdanie oparte na komentarzach użytkowników tego zestawu), który nawet ciężko wymienić na jakiś rozsądniejszy (jak już wspomniałem bawienie się w sump odpada, a i wycinania dziury w pokrywie również wolałbym uniknąć gdyż spadnie estetyka całości)

- mniejsza estetyka wykonania (jak wyżej)

- przeciętne oświetlenie wymagające rozbudowy (zdanie oparte na komentarzach użytkowników tego zestawu)

2. Blenny - wady:

- wysoka cena (jak wyżej)

- mniejszy litraż (jak wyżej)

- nie mam informacji na temat wydajności oświetlenia i ewentualnej potrzeby jego rozbudowy ale widziałem już zdjęcia takiego baniaczka, nad którym nie były trzy lampki z zestawu a pięć takich

- brak jakiejkolwiek pokrywy i w sumie nie widzę tu sposobu na jakieś estetyczne wykonanie takowej (nakrycie pleksą czy szybą nie wchodzi w grę gdyż mała może ja zsunąć i będzie jeszcze więcej problemu)

- brak grzałki

Dodatkową wadą, którą widzę w obu przypadkach jest fakt, iż oba baniaki są wykonane z float'a, więc jeśli już zamawiać baniak na wymiar to tylko z OW. No ale to tylko szczegół. Dodacie jakieś wady?

Naprawdę decyzja sprawia mi spory problem i szczerze liczę na Waszą pomoc. Który zestaw jest lepszy? Czy lepszy efekt przyniesie zamówienie akwarium własnego projektu i skompletowanie sprzętu przy tych samych kosztach co kupno gotowego zestawu? Każde zdanie jest dla mnie bardzo cenne.

Z niecierpliwościa czekam na Wasze komentarze.

Piątka!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RM za 550zł?chyba sporo zużyty...

Co do oświetlenia to zależy jakie świetlówki wsadzisz ATI spokojnie dają radę i ładne błękitne światło,odpieniacz to już inna bajka u mnie chodzi jak chce ale nie narzekam,jak za dużo karmie pieni mocno jak mało nie pieni w cale ma swój świat ale spokojnie wystarcza do moich 3 rybek i sporej ilości miękasów i LPSów.

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem ile czasu bawisz się morską alwarystyką, ale polecam Ci ReefMaxa.

Full wypas pieknie wybarwionych akropor raczej w nim nie wyhodujesz, ale jest wystarczający na ładne kolorowe akwarium, nawet bez tuningów.

Plusy dobre chłodzenie.

To że tyle osób ma ten model też jest plusem bo mozesz porównać swoje osiagnięcia i umiejętności z innymi.

wg nie bardzo się opłaca robić 100 litrowe akwa bo roboty żeby to jwkoś estetycznie wygladało jest sporo.Jak będziesz stawiał 300 litrow i z sumpem to wtedy koniecznie własny projekt. Bo i dopasować do mebli i do własnych wyobrażeń filtracji itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem, że cena ReefMax'a jest "o 550pln NIŻSZA" od ceny Blenny. Czyli świetlówki w ReefMax'ie do wymiany, a nie do dodania? Bo widziałem już sporo fotek takich baniaków, w których ludzie dodawali jeszcze dwie świetlówki oprócz tych oryginalnych.

W ogóle jest już jakiś odpieniacz, który zmieści się w ReefMax'ie bez przerabiania panelu i wycinania dziury w pokrywie? No i oczywiście będzie lepszy od tego pierwszego. Np. taki Hydor SlimSkim (ten mniejszy)?

Edytowane przez Letys (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własnie uruchamiam zestaw AM Blenny. Ogólnie robi dobre wrażenie. Co do wad to załozyłem dodatkową lampę led oraz zestaw do uzupełniania automatycznego wody :). Baniaczek na razie dojrzewa. Całość chodzi bardzo cicho. Całość razem pasuje idealnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle, ze takiej solidnej akwarystyki latwiej sie nauczyc, kupujac jakies solidne akwarium z kominem, sumpem i bez pokrywy (mozna dac 20 cm korone to dziewczynka nie siegnie, nawet gdy podrosnie).

Bez korony tez nie siegnie, gdy szafka bedzie miala z 70 cm wysokosci, wlasnie taka na dobry odpieniacz. Estetyka tez sie poprawi, gdy sprzet bedzie schowany.

Taki zbiorniczek 60x60x55 bylby chyba ok do nauki. Przeskok z gotowca na 1000 litrow bedzie nadal nie lada problemem...z takiej kosteczki, ktora latwo oswietlic, juz mniejszym. :welcome:

Edytowane przez Stani (wyświetl historię edycji)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.