Skocz do zawartości
mateusz

To już było - Glony, Glony, Glony... Pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wiem, ze tych tematów już było sporo, ale dotychczas zaden z wypisanych wcześniej sposobów mi nie pomógł. Otóż sytuacja jest taka: Akwa 300 litrów + 100 litrów sump mam od 1,5 roku. Od początku wojuję ze strasznymi, nitkowatymi glonami porastającymi bujnie skały(kolor zielony) oraz z glonami rosnącymi na szybie(zielono brązowe). Doszło do tego, ze zagłuszyły mi nie tylko nieliczne korale, ale też pełzatkę ;-/ Obsada żywa to obecnie 2 korale miękkie, 2 amfipriony, zebrasoma, chrysiptera, rozgwiazda i jeżowiec. Skały jest około 50 kg (indonezja i filipiny). Oświetlenie - 1 x 150 W HQI 14000K i 2 x 20 W świetlówki aktyniczne. Odpieniacz Skimmer Beast 400P, NO3 mniej niż 10 mg/litr, PO4 niewykrywalne testami. Solone solą Tropic Marine pro reef. Woda z odwrotnej osmozy(nowy filtr(ok 5 miesięcy - wkłady węglowe i wstępny wymienione jakiś miesiąc temu) dolączona komora dejonizacyjna z zywicą.

Cyrkulacja to około 5000 litrów na godzine(ze wszystkich pompek (5 sztuk po 1000 litrów/godzine)

Po prostu nie mam pojęcia co zaradzić. Podmiany cotygodniowe 10-15% objetości akwarium. Czyszcze co tydzień szybki, raz w miesiącu zrywam brutalnie glony ze skał, ale w 5 dni odrastają... ;-( Już mam ochote to wszystko zostawić, sprzedać, ale z drugiej strony bardzo mi szkoda, bo stworzenie tego akwa wiele mnie kosztowało - nie tylko pieniędzy. Poradzcie coś proszę- jesteście ostatnią deską ratunku... ;-(

3-city pozdrawia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spróbuj rzadziej podmieniać wodę spokojnie raz na miesiąc powinno wystarczyć

360l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc Mateusz!

Nie zalamuj sie. Posluchaj: glony potrzebuja cos do jedzenia. To cos to NO3 i PO4. Poniewaz testami nie mozesz udowodnic w wodzie PO4 to albo go tam nie ma albo test jest zly. Poniewaz glony rosna nie tylko na kamieniach (w ktorych mogl odlozyc sie PO4) ale rowniez na szybie, powiedzialbym, ze Twoj test jest zly. Nie ma cudow. Chyba ze dostarczasz im pozywienia dolewajac jakies extra srodki. Poniewaz masz b.mala obsade akwarium i dobry odpieniacz wystarczylaby 5% wymiana wody tygodniowo. Moze dostalbys od kogos glony wysokie jako konkurencje pokarmowa. Te trzebaby w miare wzrostu przezedzac.

Daj Twoja wode do przetestowania na PO4 w np:sklepie. Tylko sprawdz czy tam maja jakis inny test niz Ty.

Wszystko to bedzie trwalo ale nie tak dlugo jak 1,5 roku.

Trzymaj sie.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie nitkowate zniknęły jak zacząłem podawać kalkwasser

Pozdrawiam Jacek 3_2.gif 370l, sump 100l, 40kg LR, 4*T5 54W DSCF2002.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie skróć oświetlenie do max 6 godz. i ściągaj te glony co tydzień wężem. U mnie pomogło ale po wydłużeniu świecenia spowrotem glony rosną (podejrzewam że to w podłożu siedzą brudy i tyle). Wody nie podmieniaj wogólę tylko przepuść przez gąbkę i do zbiornika. Wymień żywicę w DI, brązowe glony na szybie to okrzemki, łatwo rozpoznac bo rosną lepiej w silnym prądzie wody, a to znak że woda do podmian i dolewek jest brudna. Badaniami NO3 i fosforanów nie zawracaj sobie głowy bo glony czyszczą to do zera. Skoro masz sump to zrób refugium i calurepe daj do środka w zbiorniku nie sadź bo to niewiele pomaga a walka z nią jest równie uciążliwa co z nitkami.

Ja u siebie zamierzam wyjąć wszystko z akwa i wypłukać cały piasek i skałki bo po 2,5 roku mam tego syfku u siebie sporo. Co prawda u mnie rosną raczej takie fioletowe nitki glonów (jakieś wapienne) ale to taka sama plaga, ielona mam tylko na szybie tylnej której nie sposób oczyścić.

Powodzenia

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam w swoim akwarium 12 hermit krabow(Electric Blue Hermit), Ctenochaetus strigosus do tego jeszcze 5 turbo slimakow. Oswietlam swoje akwa 2 x 175W 8 godzin i 4 x 54 W T5 12 godzin. Teraz sie zastanawiam czy wystarczy glonow dla moich pozeraczy glonow czy bede musial dosypwac glony bo wszystko dokladnie obczyszczone.

-------------------------------------------------------

160 x 70 x 70 (800l)optiwhite, sump 200l, BK 250 intern, ATON 2x250 Watt (E40) + 4x54 W T5, pompa zwrotna red dragon 6500, cyrkulacja 2 x 6100 tunze + multikontroler, FR509, Profilux, pompki grotecha - balling i ZEOvit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wapń dodaje preparatami... Nie mam urządzeń dozujących. W tej chwili zaczynam rozważać kupno - po waszych postach... Jakie urządzenie i jakiej firmy powinienem zakupić, zeby było wmiare niedrogie a spelniało swoją funkcję?? Nie kupowałem nic takiego, poniewaz nie mam i nie planowałem miec twardzieli...

czy jest ktoś z Gdańska, kto mógłby odstąpić troche caulerpy do refugium??

3-city pozdrawia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.