olecha7 Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2012 (edytowane) Witam, mam pytanko czy taka sucha skała nadaje się do solniczki, z tego co widzę jest to obumarły koralowiec więc powinno się nadawać ale mogę się mylić. dołączam link allegro http://allegro.pl/show_item.php?item=2758809375 Edytowane 1 Grudnia 2012 przez olecha7 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raf Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2012 Trochę dziwny kolor ma przeważnie jest szara.Ja bym jej nie kupował Cytuj Deltec Microreef 200l Max spec 160w16k.3*mpw10wes.Reeflink. Vertex 150.Vertex Libra Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MagisterO Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2012 Nie nadaje się. Gdzieś czytałem że ma kolor czerwony ponieważ zawiera żelazo. Proponuję dobrej jakości żywą skałę. Nie eksperymentuj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łapa Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2012 Absolutnie nie nadaje się , nawet po cenie sie można połapać nikt złota w cenie żelaza nie sprzedaje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maras 55 Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2012 Witam Wszystkich - tak przy okazji. Od 2 lat interesuję się akwarystyką słoną, wcześniej (nie pamiętam od kiedy) słodką. Od roku posiadam małą "solniczkę" (jakieś 160 l), ale o tym po tym Wracając do skały, właśnie taką (czerwoną) kupiłem dwa lata temu, z myślą do słodkiego akwa. Przeciąłem u kamieniarza na dwie połowy , tak aby ustawić przy ściance i była wstawiona w słodkim. Słodkie zostały zlikwidowane , czerwona rafa (ze względu na wygląd) została i moczy się . Pierw wygotowałem, następnie moczyłem w solance (z podmian) , teraz płukanie w wodzie RO (co kilka dni nowa woda) przy stałej cyrkulacji i napowietrzanie. Słyszałem dużo zła o takich skałach, w zbiornikach z życiem mam tylko żywą skałę i żywy piasek. Ale ona jest taka piękna , więc ją trochę popłuczę jeszcze, zmierzę parametry i sprawdzę na osobnym zbiorniku. Namnożyłem trochę korali , to pójdą na poligon (w imię nauki dla przyszłych pokoleń) Ale gdyby ktoś wcześniej to eksperymentował to proszę o wiadomość, ja wczoraj np. czytałem o stosowaniu sztucznej skały a akwariach z sps , skała oczywiście made in china (a tam wiadomo ile jest wszelakiego badziewia w produktach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach