Skocz do zawartości
Pablo

Zaczynam przygodę z morszczyzną :) Jaki wymiar akwa?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich morszczaków,

Wkrótce zamierzam założyć akwa :) ale jak każdy początkujący mam sporo pytań i wątpliwości. Proszę Was o rady i sugestie co do wielkości mojego zbiornika. Chce baniak około 300 litrów. Wysokość 50 cm. Długość to coś pomiędzy 100 a 120 cm. Nie wiem co będzie lepsze? Głębokość między 50 a 60 cm. W akwa ma być komin 15x15cm i sump, pewnie około 70 l. I czy taki zbiornik nie jest za duży jak na początek przygody z morszczyzną? :)

Drugie pytanko dotyczy oświetlenia (o osprzęt jeszcze nie pytam :) ) Czy na oświetlenie zbiornika załóżmy, że będzie 120x50x50 wystarczy HQI 150W i 2xT5 24W, Czy lepiej będzie 2xHQI 70W i 2xT5 24W bo przy jednym HQI boki zbiornika mogą być nieoświetlone? :lampka I czy 2x70W będzie ok? A może 2x150W tylko nie wiem czy nie będzie mnie to za dużo kosztowało? Co powiecie o lampach AM ocean light plus? Czy lepsze są aquaspacelight?

W zbiorniku planuje mieć około 8 rybek i trochę korali, raczej miękkich i prostych w utrzymaniu.

Pozdrawiam wszystkich i z góry dzięki za wasze sugestie…

Pablo

prawie 1000l... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WItam

Jezeli masz mozliwosc zalozyc wiekszy zbiornik to rob to od razu, jak zdecydujesz sie na maly to pozniej bedziesz chcial wiecej i wiecej. Dobrze by bylo jakby mial te 60cm glebokosci, fajnie mozna zaaranzowac uklad skaly i wogule ciekawie bedzie sie prezentowac.

Jezeli chodzi o oswietlenie to proponuje przynajmniej 2x150 HQI + 2x54 T5. Przy jednym HQi nie oswietlisz calego baniaka, wiem cos o tym bo wlasnie tez zakladam taki zbiornik. To tyle z mojej strony.

pozdrawiam

300L+80L sump, Bubble Magus NAC7, newjet 3000, 2 x newjet 3900, UV 11w, pudełko przelewowe

32kg LR, 18kg LS, 2 x ocellaris, 2 x sexy shrimp, hepatus, żółtek, doktorek, escenius midas, centropyge loricula, 2 x krewetka czyszcząca, 3 x euphylia, zoanthusy, grzybki, barierum...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie pierwsze czy jestes w stanie utrzymac taki zbiornik ?? jak juz ruszy :)

www.akwa-swiat.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ja tez zakładam zbiornik 300 l - 120 x 50 x 50

mam tez komin 15x15 sump ma 90 litrów, oswietlenie chce dac 1 hqi 150w i 3x t5 -53w

KOSTKA 68x68x60

2 x Jebao RW-8

obieg Jebao DCT- 6000

Whiteskim 150

Giesemann infiniti 150W + 4x 24W

skała 20 kg

sump 60x40x40 - 3 komory

suchy piasek - 10 kg

kore 5th

odpalone AD. 10.04.2015r.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Filavandrel - myśle, że bede w stanie go utrzymać. Z tego co liczyłem to myśle, że nie będzie mnie kosztował więcej niż 100 PLN/miesiąc. Ale moge się mylić??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Luki - ile skały planujesz włożyć na początku? Ja tak ze 40 kg a docelowo pewnie ponad 60 kg. Co do oświetlenia to myślałem o lampi AM aquastarlight i tam sa 2 żarniki HQI plus 2xT5 24W bo są one po środku pomiedzy HQI. Z tego co czytałem to powinno wystarczyć. Tylko fakt, ze w utrzymaniu to już takie tanie nie jest... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skaly mam w tej chwili 33kg, ale wrzucam drugie tyle.

Jezeli chodzi o oswietlenie to mam takie jak napisalem wczesniej 2 x 150HQI + 2 x 54W T5. I nie bawilem sie w zadne kupowanie calych lamp w AM bo to strata kasy. Zmontowalem sobie HQI na podzespolach z Aqvalight i jest git. Kosztowalo mnie to przynajmnie polowe tej lampy. No chyba ze bedziesz mial wszystko na widoku to juz inna sprawa, ja mam schowane i nie musze inwestowac w super droga lampe :))

300L+80L sump, Bubble Magus NAC7, newjet 3000, 2 x newjet 3900, UV 11w, pudełko przelewowe

32kg LR, 18kg LS, 2 x ocellaris, 2 x sexy shrimp, hepatus, żółtek, doktorek, escenius midas, centropyge loricula, 2 x krewetka czyszcząca, 3 x euphylia, zoanthusy, grzybki, barierum...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie... Ja bede miał akwa na widoku i dlatego myślalem o gotowej lampie. Zobacze jeszcze? A te 33kg skały ile mniej więcej procentowo objętiosci zbiornika zajmuje. Da się tym już jakos fajnie zabudować komin?

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Pablo

Witaj!!

Mam kilka uwag - moze Ci troche pomoga.

W kominie powinny sie zmiescic przynajmniej dwie rury (jezeli wlew bedzie przez wierzch akwa.)jedna to spustowa a druga to spustowa rezerwowa wrazie gdyby ta pierwsza sie z wczesniej nieprzewidywalnych przyczyn zapchala. Wtedy komin powinien byc ok: 25x15cm.

Dlugosc zbiornika dopasowalbym do dlugosci lampy T5 39W. Te dalbym niebieska (przy przedniej szybie) i 2x150 W HQI. Szerokosc i wysokosc aqua robilbym 60x60 cm.

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Stani - Dzięki za rade. A czy te rury spustowe powinny być podziurkowane i najlepiej na jaką wysokość je zrobić? Co do wymiarów 60x60cm to nie wiem czy takie akwa nie będzie juz strasznie duze? :)

Przy T5 39W z tego co widzę to powinienem mieć zbiornik o dlugości około 90 cm, a lampy AM 2xHQI mają 120 cm dlugości. Cieżko będzie ją powiesic nad takie akwa :)

Dzięki za rady :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pablo: jedna rure mozna zrobic calkiem krotka i zalac ja w kominie. W sumpie na jej koncu montuje sie zawor. Jezeli uda Ci sie ten zawor odpowiednio ustawic to woda w kominie podniesie sie do wysokosci drugiej rury ktora bedzie miala prawie wysokosc komina. Ta rura woda moze tylko "siurkac" na dol. To jest Twoja rezerwa i rura bezpieczenstwa. Dzieki temu woda wpadajac do sumpa nie bedzie halasowac a do pierwszej rury nie bedzie dostawac sie powietrze (cisza). W sumpie na rurze z zaworem mozna dodatkowo (przed zaworem) zamontowac trojnik z redukcja i dolaczyc szlauch. Sciskaczem lub kranikiem (np:Eheim) mozna przeplyw w tym szlauchu jeszcze dokladniej i delikatniej dodatkowo regulowac. Teoretycznie powinno to dac staly poziom wody w sumpie= krawedzi dluzszej, rezerwowej rury. Dla lepszego wyciszenia tej drugiej rury mozna jej krawedz wyciac w zabki(jak grzebien) lub nawiercic otwory i polozyc na niej poleczke pingpongowa. Troche wody powinno tymi zabkami wpadac a gdyby woda w kominie sie podniosla to podniesie tez pileczke otwierajac cala srednice az do nastepnego wyregulowania.

Przypominam, ze metod jest pewnie tyle ilu uzytkownikow. Na to nie mamy normujacych przepisow...

No, teraz to namacilem.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwole sobie jeszcze raz napisac odnosnie drugiego pytania:

moim zdaniem aqua nie powinno byc krotsze niz lampa (to juz sam zauwazyles).

"Co do wymiarów 60x60cm to nie wiem czy takie akwa nie będzie juz strasznie duze?"

Bedzie zawsze za male.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Stani. Znacznie mi rozjaśniłes sprawę jak rozwiązac wlew wody do sumpa. trochę to skomplikowane, ale wydaje mi się, że kumam :)

Mam jeszcze pytanko co do tej głównej rury. Czy dobrze rozumiem, że jej wysokość ma być tylko nieco mniejsza od wysokości komina? Czyli w kominie cały czas będzie woda? Jeśli tak to wtedy nie zadziała ten patent z piłeczką pingpongową. I rura ta powinna sie koczyć w sumpie wyżej niż ta rezerwowa? Czy tak?

I jeszcze jedno pytanko? Co w kominie? z tego co czytam to niezbyt dobrze mieć tam biobale? A to właśnie polecili mi w sklepie :)

Pozdrawiam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pablo- to nie tak

Rura nr.1- ktora woda bedzie splywac do sumpa w tym rozwiazaniu powinna byc b.krotka. W zasadzie to jest niepotrzebna. Wystarczy samo przejscie przez dno komina (ten "srubung" czy jak to sie zwie z uszczelkami i nakretkami). To w kominie konczy sie kilka cm. nad dnem. Zawor na niej (w sumpie) bedzie tak dokrecony zeby nie cala woda leciala ta rura tylko zeby sie spietrzala i "kapala" do drugiej (rezerwowej) rury ktorej wysokosc bedzie np:3cm nizsza niz wysokosc komina. W ten sposob w kominie poziom wody bedzie o 3cm. nizszy niz w akwarium. Do komina nie trzeba nic wkladac. Dzieki temu zwiekszasz ilosc wody w systemie i woda wpadajaca do komina nie halasuje. Gdybys w przyszlosci mial jakas niepotrzebna w akwa skalke i zal Ci bedzie ja wyrzucic to bedziesz mogl przechowac ja w kominie bez utraty jej wlasciwosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.