Skocz do zawartości
raclaw1

Odpieniacz

Rekomendowane odpowiedzi

Czy wszyscy macie działający odpieniacz 24h. Czy ktoś próbował aby odpieniacz chodził przez 16h/dobe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwarium stoi w sypialni i halasuje w nocy.

Raclaw1- odpieniacz moze chodzic tez 16 h/d ale powinien chodzic w czasie gdy tlen jest zuzywany a nie produkowany. Czyli w nocy. Mozna tez tak zrobic, ze odpieniacz bedzie chodzil w dzien a oswietlenie w nocy. Ale z tego wariantu czyba zrezygnujesz.

Przy malej obsadzie i duzym ruchu powierzchni wody mozna na wlasne ryzyko wylaczyc odpieniacz na noc.

Czy masz na szlauchu powietrznym zalozony tlumik?

Czy halasuje pompa?

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co z takim rozwiazaniem,aby odpieniacz co godzine raz chodzil a raz byl wylaczony(w nastepnej godzinie)?

I tak na przemian przez cala dobe! :))

Pozdrawiam.

:):p:Satisfied

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy masz na szlauchu powietrznym zalozony tlumik?

Czy halasuje pompa?

.

Co masz na myśli tłumik mam SeaCalone 100 (dysza venturi)pompa MaxiJet 1000 sama chodzi cichutko tak mi sie wydaje że przez bąbelki tak glośno chodzi, gdy zakręce zaworek dostepu tlenu to jak makiem zasiał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jedno jest pewne po roku dzialania akwa, nie bedziesz musial zagladac do sumpa zeby po stanie akwa zobaczyc , ze odpieniacz nie chodzi bo sie cos zapchalo, wiec jak dla mnie pomysl raz dziala a raz nie odpada, z wielu rzeczy mozna zrezygnowac ale nie z odpieniacza przez 24 h

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@raclaw1

Tlumik- wywierc kilka dziurek w bocznej sciance pudelka po filmie do aparatu (taki czarny walec). W dnie pudelka tez jedna dzure i w te dziure wsun szlauch powietrzny odpieniacza. Do pudelka wloz wate lub gabke. Powinno byc troche ciszej.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ tirno

Dwa miesiace temu wylaczylem moj odpieniacz ale moje akwarium nie zrobilo sie takie ladne jak na zdjeciach ktore zalaczyles...

@MMirekJ

Zanim odpieniacz zacznie w pelni wyrzucac brudy mija troche czasu. Takie wlaczanie i wylaczanie bedzie mialo wplyw na zywotnosc pompy.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stani: akurat piana poszła ok 15 min po wlożeniu skaly. Tak że chyba nie jest źle. A produkcja jest niesamowita kubełek musze czyścić co 4h. Dostęp powietrza dalem na max. dobrze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@raclaw1

Ten plyn w kubku powinien miec kolor kawy z ekspresu (bez mleka). Mysle, ze jezeli musisz co 4 godz. oprozniac kubek to odpienianie jest za mokre. Trzebaby odpieniacz ustawic troche wyzej zeby wyrzucal mniej piany ale ciemniejsza. Pamietaj tez, ze woda w kubku to woda z akwarium (slona) a nie jak wyparowujaca - slodka. Te ilosc trzeba uzupelniac woda z sola.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche wyżej czy zmniejszyć dopływ tlenu wtedy woda podnosi się mniej, a poza tym zanim odpaliłem akwa przeczytałem chyba całe forum do roku wstecz. Takie oczywiste sprawy jak slona woda to wiem8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozemy przyjac, ze czytaja to tez inni akwarysci ktorzy tego ze slona woda nie wiedzieli. Kazdy kiedys zaczynal.

Doplywu powietrza raczej bym nie zmniejszal.

Byc moze po kilku dniach to sie samo unormuje. Na poczatku taki odpieniacz ma co robic. Mozna sobie wyobrazic ile tego balaganu zostaloby w akwa gdyby nie on.

Zycze milych obserwacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Stani :

Ten plyn w kubku powinien miec kolor kawy z ekspresu (bez mleka). Mysle, ze jezeli musisz co 4 godz. oprozniac kubek to odpienianie jest za mokre

Stani,

ponizej na foto jest stan po 40 min. od oprozniania kubka.

Odpieniacz Weipro z igielkowa PH 2500.

Koniec pierwszej doby od wlozenia skaly prosto z frachtu.

40 kg skaly w 400 litrach wody (300tank+100sump)

Jak na moj gust, to piana jest sucha, a ta piana (po 3 godzinach od przelania jej do innego sloika) w efekcie dawala wode o kolorze sredniej herbaty.

622-img_0029.jpg

Ten kolor zreszta troche widac na dnie kubka

@Stani, nie zawsze jest tak, jak napisales.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to zależy od tego czy baniak jest dojżały czym jest karmiony(ryby).....mój weipro daje pianke taką jak mówi stani czyli kawa.jutro cykne fotki i pokaże jak to powinno wyglądać w dojżałym zbiorniku(tak jak to wygląda u mnie

800l:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@blazej,

do tej pory nie zauwazylem zebys strzelil jakis wiekszy faux pass, ale tym razem, tak samo jak Stani, gadacie totalnie od rzeczy. Wachaliscie cos czy razem siedzicie przy polowce (litra) i zakasce? :)

O jakim dojrzalym zbiorniku mowisz?

A Stani chyba tez "o niebie" gdy mowa jest "o chlebie".

Dla przypomnienia slowa raclaw1

raclaw1 :

stani: akurat piana poszła ok 15 min po wlożeniu skaly. Tak że chyba nie jest źle. A produkcja jest niesamowita kubełek musze czyścić co 4h.

15 min. po wlozeniu skaly, u mnie po prawie 24h od wlozenia skaly,

a Ty mowisz o karmieniu ryb???

:D :D :D

No przyznaj sie, co brales i gdzie kupiles? :D :D :D:)

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Piotrek

Skad wiedziales, ze wlasnie pobieralismy z Blazejem i na zmiane piszemy posty o niebie?

Ale na powaznie: Dawno nie wkladalem zywej skaly i moja wypowiedz mogla byc w tym konkretnym przypadku bledna.

Oczywiscie, ze takie odpienianie jak na Twoim zdjeciu jest b.efektywne co jest wazne na poczatku zeby szybko usunac jak najwiecej niechcianych zwiazkow bialkowych. Moze to byc przykladem dla tych ktorzy szczegolnie zakladajac male akwaria pytaja czy odpieniacz ma sens.

Wracajac do Twojego zdjecia : gdyby nie to, ze to pierwsze godziny po wlozeniu skaly, to kolor odpienionego plynu jest jak na moj gust i odpieniacz o wiele za jasny.

W nowym zbiorniku -o.k.

W dojzalym - za mokre.

Zgoda?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam u mnie odpieniacze 2 szt chodza 24h na dobe wczesniej kombinowalem jak mialem model RUWALA robil taki halas ze na noc go wylaczalem nie dalo rady spac i powiem szczerze ze wiekszej roznicy w jakosci wody nie zauwazylem teraz mam ciche wiec chodza non stop

1279-bloki 151.jpg

syf zlewam raz na tydzien nie jest pelen ale okleja sie na szyjce co powoduje zmiejszenie ilosci wychodzacej piany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Stani :

gdyby nie to, ze to pierwsze godziny po wlozeniu skaly, to kolor odpienionego plynu jest jak na moj gust i odpieniacz o wiele za jasny.

Nie wiem czy w skale z frachtu sa inne bialka, czy jest ich po prostu duzo wiecej, ale jak widac tworzona piana byla bardzo sztywna i jak byl zamkniety kubek wieczkiem, to szczelinami sie wydostawalo i prawie spadalo do sumpa.

Wiem, ze latwiej wytlumaczyc jakosc odpieniania w kontekscie koloru plynu jaki z tego sie robi, ale nie zawsze jest to precyzyjne okreslenie.

Napisalem posta i pokazalem zdjecia, aby bylo wiadomo ze to wszystko nie zawsze jest takie jednoznaczne.

Morska wiedza to jedno, a doswiadczenie w morszczyznie to drugie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.