tsubasa Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2013 W nocy cintus postanowil zakonczyc swoje zycie .... wskakujac do 1 komory , przedostajac sie przez plytke ... znalazlem go na gabce nie wiem co je tam ciągnie.. mój już tam 4 razy gościł.. tyle że nie mam płytki zraszającej i to go ratuje i automatyczna dolewka.. Cytuj 225l (125x40x45) OptiWhite, DeltecAP600, 2xTunze6055 + multikontroler 7095, NJ4500, oświetlenie LED Loccutus, IKS Aquastar Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rs4 Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2013 W sumie nie wiem czy temat nie umrze bo ile razy moge wklejac prawie identyczne zdjecia ..... U mnie forma stabilna . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rs4 Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2013 Gabka sie mocno rozrasta tworzac nowe kolonie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cYg Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2013 A mógłbyś naskrobać w kilku zdaniach swoją receptę na piękny baniaczek? Chodzi mi o to jaką masz skałę, piasek, czy woda była świeża czy od kogoś, jaka sól, bakterie na start, dodatki. etc. Nie koniecznie o sprzęt mi chodzi bo o tym trochę pisałeś, a poza tym zbiorniki są różne. Z góry dzięki Cytuj Jelenia Bay - zlikwidowane 08.02.2013 Jelenia Bay vol.2 90x50x45 OW Sump 65x32x37 80L Odpieniacz Reef Octopus 1000int Cyrkulacja: Tunze 6025+Tunze 6015 oraz Tuzne Nano Wavebox światło: Lampa LED CREE DIY 72W (CW/RB) + 2x39W T5 LED 196W Obieg: Tunze Silence 1073.020 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rs4 Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2013 (edytowane) No ale juz wiele razy pisalem ja jestem mega zlym przykladem ...... - woda totalnie swieza - od poczatku swiece od 7 rano do 23 , led non stop - sol red sea coral pro - skala hmm lezala u Lukasza w acroporze to zabralem 5 kg - zywy piach 1 worek - zadnych bakteri czy dodatkow , wymieniam fizeline 1 w mc - robie duze podmiany ok 20 l tyg - dodaje 2 x dawke dzienna kent nano reef - wody nie badam generalnie moje oko najlepiej ocenia jak sie czuja zwierzaki i czego im brakuje .... juz tak jakos tak mam ze wszystko na oko Edytowane 24 Stycznia 2013 przez rs4 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cYg Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2013 Tak się zastanawiam czy to, że tak szybko korale wrzuciłeś nie sprawiło, że zbiornik ma się tak dobrze. Bo sól bogata więc glony miałyby co jeść, a korale i żarełko im podebrały Masz rację - teoretycznie przykładem nie jesteś - wszystko na opak Cytuj Jelenia Bay - zlikwidowane 08.02.2013 Jelenia Bay vol.2 90x50x45 OW Sump 65x32x37 80L Odpieniacz Reef Octopus 1000int Cyrkulacja: Tunze 6025+Tunze 6015 oraz Tuzne Nano Wavebox światło: Lampa LED CREE DIY 72W (CW/RB) + 2x39W T5 LED 196W Obieg: Tunze Silence 1073.020 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rs4 Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2013 Glony zniknely w 2 dni odkad dostalem od swietego mikolaja hepatusa On bardzo dba o skale zreszta widac na zdjeciach jak wyglada Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cYg Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2013 No to mów od razu, że to Święty Ci dba o zbiornik Cytuj Jelenia Bay - zlikwidowane 08.02.2013 Jelenia Bay vol.2 90x50x45 OW Sump 65x32x37 80L Odpieniacz Reef Octopus 1000int Cyrkulacja: Tunze 6025+Tunze 6015 oraz Tuzne Nano Wavebox światło: Lampa LED CREE DIY 72W (CW/RB) + 2x39W T5 LED 196W Obieg: Tunze Silence 1073.020 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rs4 Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2013 (edytowane) dla kontrastu... widac jak bardzo gabka urosla Edytowane 24 Stycznia 2013 przez rs4 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz.k Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2013 (edytowane) Akwarium ma 6tyg. Myślę że tak czy owak jeszcze "załamanie" systemu przed tobą, i to już nie długo. Kiedyś mega doświadczony morszczak powiedział mi że każdy zbiornik musi to przejść i załamanie jest właśnie między 6-12tyg. Pojawia się wtedy dino, cyjano, glony... U ciebie to nastąpi pózniej pewnie z racji konsumpcji mikro przez dużą obsadę korali. Już na piasku pojawiają się okrzemki jak widzę. Zastanawia mnie tylko jak tak świeży system przyjął tak dużo życia bez strat, to wbrew stereotypom w których musi baniak najpierw dojrzeć aby wytworzyć odpowiednią flore bakteryjną. No chyba że odpowiedzią jest sól z morza czerwonego. W każdym razie super wątek i świetne akwarium! Edytowane 25 Stycznia 2013 przez grzegorz.k (wyświetl historię edycji) Cytuj 250L SPS, ATI sunpower 6x39, Schuran 150, Tunze 6095 + 7092, 2xRW8, Jebao WP 25 Poprzedni zbiornik 130L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...225#entry375225 Obecnie 250L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...097#entry416097 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rs4 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2013 Na piasku tydzien temu pojawilo sie cyjano w bardzo delikatnej formie . Niestety mam tam bardzo slaby ruch wody aby moje malenstwa czylu sie dobrze .... poza tym o czym nie wspomnialem koralowce sa karmione codziennie mieszanka czerwonego planktonu , artemii , kryla .... i jesli bede mial zalamanie o ktorym piszesz to tylko i wylacznie z racji slabego odpieniacza w tym zestawie .... non stop z nim walcze . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
biesiu Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2013 ...koralowce sa karmione codziennie mieszanka czerwonego planktonu , artemii , kryla .... Rozumiem że z mrożonek... miksujesz je? Jak podajesz, wyłączasz cyrkulację, odpieniacz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rs4 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2013 nic nie wyłączam reszte zjadaja krewetki , ryby , slimaki i cholera wie co jeszcze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sienki Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2013 Aj... podoba mi się to takie małe, kolorowe i max czyste moja nowa kostka musi podobnie wyglądać Cytuj Jest .. i znowu "kostka".. | było vol3 400 l | było 324 l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarkens Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2013 (edytowane) haha... teraz już nie wiem w co wierzyć nastawiałem się na powolny start, najpierw dojrzewanie itd.. żeby nie załamać systemu korale i ryby po drugim-trzecim miesiącu, a tu "masz babo placek", wszystko rym-cym bach i żyje, i nic się nie dzieje , o co kaman? Miałem kolegę zapytać jak to zrobił ale widzę, że wyjaśnienia podał - totalna improwizacja doświadczonego morszczaka No i też obyło się bez publicznego linczu, jak to gdzieś czytałem, że "kolunio" czy to może była kobieta za szybko koralowce włożyła bo nie mogła się doczekać a jeszcze dojrzewania nie było. Nie ukrywam baniaczek pięknie wygląda a dla mnie jako wzór do naśladowania Edytowane 27 Stycznia 2013 przez jarkens (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwa: 150l Opti + sump 92l + 13kg suchej skały Cyrkulacja: koralia evo 2800 + Tunze 6015.Obieg: AM EcoRunner 2700. Odpieniacz: Turboflotor 1000 na pompie NJ 2300 igła Oświetlenie: 6x24W T5: 4 niebieskie + 2 białe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rs4 Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2013 Widzisz problem jest taki ze ja zawsze wszystko na odwrot ..... ale zaufaj mi w 2001r. jak stawialem 600 rafowe z Czarkiem z zoofokusa to zesmy sie patrzyli z 2 mc w sama porosnieta glonami skale. Dlatego pisze zeby mnie nie nasladowac zeby nie bylo pozniej .... na mnie . Tak samo bylo jak Monika kupowala hepatusa , Lukasz nie chcial aby pokazac na forum ze da sie w RM ta rybe trzymac bo zaraz co druga osoba tak bedzie chciala , z ta roznica ze ja mam gdzie wlozyc / oddac takiego hepatusa . Moj RM wzorowalem troche na filmie z 1 strony bo to dla mnie jest petarda . Moj jest ladny ale mysle ze za rok dopiero pokaze swoje piekno. Jade zaraz do Tomka do erybki moze wleci cos nowego . Troche zaluje ze go kupilem jednak moglem zrobic kostke bo tu zdecydowanie nie moge rozwinac skrzydel. dzisiejsze karmienie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rs4 Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2013 Zeby nie bylo taka kolorowo to zapowiada sie jedno odejscie na wielka rafe . Z niewiadomej przyczyny dzisiaj zauważylem ze funghi odpadl kawalek tkanki . Wyglada dziwnie bo sie pompuje a mimo to obumiera Zastanawiam sie czy to krewetka jej nie uszkodzila Nowi mieszkańcy trafili dzisiaj z erybki . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz.k Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2013 Miałem podobnie ale z heliofungią w świeżym baniaku, szukał bym tutaj przyczyny. Kolejna sprawa to poziom ca i mg. Jaki jest u ciebie? Cytuj 250L SPS, ATI sunpower 6x39, Schuran 150, Tunze 6095 + 7092, 2xRW8, Jebao WP 25 Poprzedni zbiornik 130L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...225#entry375225 Obecnie 250L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...097#entry416097 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adam160 Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2013 a co sie stało z h. hassi? baniak bomba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rs4 Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2013 Grzegorz daj juz sobie spokoj z teoriami rodem ze smolenska .... to nie swiezy zbiornik ja zabija , wczoraj w nocy byla napompowana a calosc stala sie w 2-3 godz jak pojechalem do erybki po podmianie wody . Wszystkie inne zwierzaki wygladaja idenytycznie . Wezyk zmienil lokalizacje na tyl gdzie przeplywa pokarm z pradem wody . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2013 (edytowane) a co sie stało z h. hassi? baniak bomba tiaaaa.... bomba.... z opóźnionym zapłonem... Edytowane 27 Stycznia 2013 przez tomcio (wyświetl historię edycji) Cytuj akwarium: 140x60x60 OW (500l) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz.k Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2013 Na wstępie bez urazy, ale ktoś musi chyba to napisać... Rs4 powiedz mi co Ty chcesz, i komu, swoim wątkiem udowodnić? Każda inna osoba jakby założyła taki temat jak Ty już na samym początku została by zbesztana z błotem za swoje poczynania. W 6tyg wpakowaleś tyle korali że Twój reefmax wygląda jak kilkuletnie akwarium, a do tego piszesz, że nawet nie badasz parametrów. Oczekujesz że będziemy szukać innych przyczyn że pada Ci taki wymagający koral, czy tego że będziemy Ci współczuć. Nie wiem skąd Ty bierzesz swoje teorie, ale trochę przeczytałem, mam już też drugi baniak i jak dotąd znane mi źródła naukowe i chociażby doświadczenia związane z zakładaniem akwarium morskiego moje i wielu osób z tego forum, mówią o czasie dojrzewania o potrzebie namnożenia odpowiednich bakterii, sprawdzania parametrów i uzupełnienia mikro i makroelementów, stabilności systemu, cierpliwości etc. Naprawdę żal mi że taki "doświadczony" morszczak daje taki przykład. Ludzie czytają i biorą przykład a pózniej dział szpital roi się od wątków dlaczego im korale padają. Nie wiem czy inni nie mają odwagi nic napisać ale osobiście nie pozostaje mi nic innego jak tylko zaprosić Ciebie do lektury do działu dla początkujących. Pozdrawiam Cytuj 250L SPS, ATI sunpower 6x39, Schuran 150, Tunze 6095 + 7092, 2xRW8, Jebao WP 25 Poprzedni zbiornik 130L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...225#entry375225 Obecnie 250L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...097#entry416097 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rs4 Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2013 Nic nie chce udowodnic i za kazdym razem pisze zeby nie brac ze mnie przykladu . Zacznij czytac co pisze ! W zadnym przypadku nie prosze nikogo o pomoc a szczegolnie tak niedoświadczonego morszczaka jak ty a moj post stwierdzajacy obumieranie zwierzaka daje jako czysto informacyjny i jesli go sam nie uratuje to napewno twoja wiedza mi w tym nie pomoze. Napisalem go zeby tacy userzy jak ty przez chwile sie cieszyli .... ba malo tego napisalem go pod ciebie bo ty jako jedyna osoba dales wyczuc w swoich postach ze nie podoba cie sie to co robie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kmirko Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2013 Baniaczek wygląda kraśnie, ale tempo zasiedlania koralami jeży włos na głowie Cytuj *Moja Rafka 200 l* (zlikwidowana z końcem 2016) 100x40x50, Sump 40L, Pudełko przelewowe, Lampa HQI 2x150+2x39W T5, Odpieniacz Deltec MC500, Obieg Eheim 1260, Cyrkulacja 2x Koralia3 6400l/h, LR 34kg, LS 21kg Sprzedam wąż silikonowy 32 mm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2013 Mi też się nie podaba, ale to nieważne. I pewnie oprócz zawoalowanego dowcipu (kórego pewnie nie zrozumiałeś) nie odezwałbym się więcej ale.... ...W zadnym przypadku nie prosze nikogo o pomoc a szczegolnie tak niedoświadczonego morszczaka jak ty .... jak się nie ma argumentów to się takich jak w/w używa. Wogóle ostatnio coś moda na eksperymenty. Albo szybko, albo lakierowane łódki zamiast skały.... ehhhhh.... byle do wiosny. Pozdrawiam T Cytuj akwarium: 140x60x60 OW (500l) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach