Skocz do zawartości
kuba503

Projekt odpieniacza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zdecydowałem się na budowę odpieniacza do akwa 100x50x50cm plus sump na pompie Tunze Hydrofoamer Silence 9410.040.

Dzięki pomocy Sygena (dziękuję za poświęcony czas i porady) stworzyłem poniższy projekt.

Kolegów którzy wypróbowali już różne odpieniacze oryginalne i DIY proszę o ewentualne rady/ulepszenia które można byłoby zastosować.

odpieniacz.bmp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kuba,

nie budowalem sam odpieniacza, ale do tego korpusu i Twojego litrazu, pompa Tunze 9420.040 wydaje sie odpowiedniejsza. :secret:

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kuba,

nie budowalem sam odpieniacza, ale do tego korpusu i Twojego litrazu, pompa Tunze 9420.040 wydaje sie odpowiedniejsza. :secret:

do jakiego korpusu?

Moje akwarium

Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie

Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki będzie poziom wody w komorze odpieniacza?:)

Rozumiem, że na tym rysunku z projektu wymiary są +/- w proporcjach - jeżeli tak to rozważ wyższą komorę reakcyjną 2 cm to mało (ale to zależy od poziomu w komorze :) przy odpowiednim poziomie i 300 litrowym akwarium tunziak 9410.040 powinien obsłużyć bez problemu.

Regulację poziomu rozważ na zasuwie - to jest bardzo wygodne rozwiązanie w eksploatacji :) tak jak np tu:

imgp3613e.jpg

imgp3643.jpg

Staszek z II strony oczywiście ma rację - większy tunzak to zawsze zapas na przyszłość :)

Witam

Zdecydowałem się na budowę odpieniacza do akwa 100x50x50cm plus sump na pompie Tunze Hydrofoamer Silence 9410.040.

Dzięki pomocy Sygena (dziękuję za poświęcony czas i porady) stworzyłem poniższy projekt.

Kolegów którzy wypróbowali już różne odpieniacze oryginalne i DIY proszę o ewentualne rady/ulepszenia które można byłoby zastosować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poziom wody ok 21-22 cm, przedyskutowałem proporcje body z Sygen ponieważ ma podobny litraż akwa jaki u mnie będzie i ma dokładnie tą samą pompę i u niego hula bardzo dobrze a wg mnie najlepsze są sprawdzone rozwiązania, ponad to proporcje body i pompy są bardzo zbliżone do oryginału

file:///C:/Documents%20and%20Settings/Kuba/Pulpit/Morszczyn/TO%20ZROBIE%20mini-bubble-king-160.htm

pompa tunze hydrofoamer silence 9410.040 to wg mnie bardzo dobra kombinacja jakości,wydajności,energooszczędności i ceny :)

pomysł z zasuwą też jest bardzo dobry i spróbuje go u mnie zastosować

Stani a możesz coś więcej napisać o co Ci chodzi odnośnie korpusu??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki będzie poziom wody w komorze odpieniacza? :)

Rozumiem, że na tym rysunku z projektu wymiary są +/- w proporcjach - jeżeli tak to rozważ wyższą komorę reakcyjną 2 cm to mało (ale to zależy od poziomu w komorze :) przy odpowiednim poziomie i 300 litrowym akwarium tunziak 9410.040 powinien obsłużyć bez problemu.

Regulację poziomu rozważ na zasuwie - to jest bardzo wygodne rozwiązanie w eksploatacji :) tak jak np tu:

imgp3613e.jpg

imgp3643.jpg

Staszek z II strony oczywiście ma rację - większy tunzak to zawsze zapas na przyszłość :)

Przyglądam się tej regulacji i się zastanawiam, czy jeśli w sumpie woda opadnie tak by zamknąć odpływ z odpieniacza to czy odpieniacz nie przeleje?

Kurcze nie mam doświadczenia ale jeśli ten pływak był by w odpieniaczu to można by ustawić poziom w środku odpieniacza. (nie była by co prawda nigdy niżej niż w sumpie)

Edytowane przez marekturf (wyświetl historię edycji)

bbb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyglądam się tej regulacji i się zastanawiam, czy jeśli w sumpie woda opadnie tak by zamknąć odpływ z odpieniacza to czy odpieniacz nie przeleje?

troszeczkę jaśniej bo nie wiem o co kaman

Moje akwarium

Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem ale ja nie spałem 2 nocki więc proszę o łopatologiczne wyjaśnienie powodu dla któego miałby przelać - oczywiście zwiększenie poziomu w komorze spowoduje przelanie ale w II stronę - nie ma takiej możliwości lub jej nie biorę pod uwagę :))))))))

Sygen jest nas II

Edytowane przez Astis (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie jest pływak tylko zasuwa regulowana ręcznie pokrętłem,czarna gałką marekturf

Moje akwarium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

troszeczkę jaśniej bo nie wiem o co kaman

Czy jeśli poziom wody w sumpie opadnie na tyle by regulacja zamknęła odpływ to czy odpieniacz nie przeleje?

AAAAA mam to - teraz kumam

Edytowane przez marekturf (wyświetl historię edycji)

bbb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jeśli poziom wody w sumpie opadnie na tyle by regulacja zamknęła odpływ to czy odpieniacz nie przeleje?

regulacja sama nie opadnie trzeba recznie regulowac a jesli poziom w sumpie opadnie to w odpieniaczu tez

Moje akwarium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieźle się Was czyta ale najważniejsze że można się czegoś nauczyć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Korpus jest wielkosci H&S 150 i tam dziala silniejsza pompa AquaBee niz ta mala Tunze.

Kiedys sprzedalem odpieniacz (chyba) Schuran 120 na tej malej AquaBee, co to niby przy tej samej wydajnosci pobiera mniej pradu i odpieniacz nie mogl sie wpienic. Cisnienie na zwezce bylo za male, fizyki i wydajnosci pompy nie oszukasz. Jesli ktos na tej malej Tunze ten korpus sprawdzil i bylo ok to moze rzeczywiscie silniejsza pompa nie jest niezbedna. Mimo to mysle, ze na silniejszej pompie, korpus tego odpienka bylby lepiej wykorzystany. Radzilbym przed kupnem to sprawdzic, zeby nie bylo na mnie, ze namowilem na silniejsza... :blushing:

Edytowane przez Stani (wyświetl historię edycji)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz rację ale skoro działa dobrze w fi160 to będę się tego trzymał, dochodzi też kwestia gabarytów ta mniejsza swobodnie się mieści w tej rurze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bylo juz sporo na temat tych pomp i ta wieksza jest za mocna do rury 16cm a wiele osob zaleca ja do rury 18- 20cm u mnie ta mniejsza spisuje sie bardzo dobrze w rurze 16cm i jakbym zalozyl wieksza to byla za silna chybae jest tylko minimanie mocniejsza ale raczej jest duzo mocniejsza

Moje akwarium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.