bebell Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2012 (edytowane) Witam Zakładam nowy temat bo potrzebuje rad doświadczonych kolegów wiec od początku Początek był z akwa slodkim 1.kula 2. 30l 3.126l Powoli zaczynało czegoś brakować wiec na allegro kupiłem NANO REEFa 30l w składzie 2krewety czyszczące dwa błazny babka piaskowa i koral Nano stał u mnie na biurku jakieś 3-mc Według poprzedniego właściciela ma ponad rok Widziałem jak błazny rosną (cieszyłem się i smuciłem bo zbiornik stawał się za mały) Przyszedł czas na kupno większego myślałem o jakimś optiwhite jednak bałem się czy wszystko dobrze ze sobą dobiorę. Kupiłem wiec używanego reef maxa (z tego forum) przełożyłem skałe ryby z 30l Start nastąpił 15.12.2012 Dziś pojawił się osad Proszę was doświadczeni o jakieś rady co robić i czego się wystrzegać za wszystkie z góry dziekuje Edytowane 19 Grudnia 2012 przez bebell (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tsubasa Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2012 (edytowane) dubel Edytowane 19 Grudnia 2012 przez tsubasa (wyświetl historię edycji) Cytuj 225l (125x40x45) OptiWhite, DeltecAP600, 2xTunze6055 + multikontroler 7095, NJ4500, oświetlenie LED Loccutus, IKS Aquastar Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tsubasa Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2012 wrzuć parametry wody, jaką wodę dolałeś (z działającego akwa czy świeżą solankę), może jeszcze czy używasz filtra RO/DI.. to tak na początek Cytuj 225l (125x40x45) OptiWhite, DeltecAP600, 2xTunze6055 + multikontroler 7095, NJ4500, oświetlenie LED Loccutus, IKS Aquastar Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2012 Na pewno powinieneś zmienić świetlówki masz tam ciemno,proponuję dwie niebieskie i jedną białą firmy ATI da Ci to fajny kolorek,za inwestuj w lepszy cyrkulator Aquael2600 będzie odpowiedni,dokup kilka kg skały nie wiem ile już masz zrób tak żeby łącznie było nie więcej jak 12kg,do RM proponuję ci zainstalować dolewkę bo bez niej będziesz miał kłopoty z odpieniaczem.Skoro miałeś już nano rafkę to o testach nie muszę pisać,nie wyłączaj obiegu wody w RM na noc bo parametry ci będą skakały...A najlepiej wejdź na Reefmax klub tam masz wszystkie informację dotyczące sprzętu i modyfikacji.pzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach