Skocz do zawartości
Gość Feniks

Zwierzątka na poczatek...

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Feniks

Mam dosyć proste pytanie .Mianowicie jakie zwierzęta mógłbym hodować na początek.Dodam,że moja rafa będzie miała wymiary 60x30x35(60 l).Mowa o koralach,krewetkch i innych.Będę miał świtło t5 3 świtlówki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiekszosc zaczyna od sarcopythona, zoanthus (i podobne), clavularia, pozniej xenia

z bezkregowcow jeszcze kraby, rurowki, slimaki i krewetki

z ryb garbiki i blazenki

To chyba najpopularniejsze na poczatek.

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Korale twarde odpadają, z ryb nie polceam gatunku zebrasoma, po pół roku może być mandaryn wsp., salarias, pseudochromis.

PZDR

sheep99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie polecasz pokolców? No raczej. Bez obrazy, ale trzymanie pokolca w 60 litrach to ......sadyzm? :)

Adam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma czegoś takiego jak "karłowata scopas", karłowata to ona była pewnie od trzymania w tej 75 litrowej nano-rafie :). Mergus podaje, że akwarium o minimalnej długości to 120cm, jesli pomnozymy to nawet przez minimalne dla takiego akwarium rozmiary czyli 120x40x40 to daje nam 192 litry, nie znalazłem ani jednego poważnego żródła które podawało by akwarium o poj. mniejszej niz 200litrów, aczkolwiek uważam to za mylące, ponieważ dla tego gatunku najwazniejszym wymiarem jest długość zbiornika.

Najmniejszego zbiornika ze wszystkich pokolców wymagaja:

-ctenochaetus tominiensis (dł. akwa 90cm)

-i popularna zebrasoma flavescens (dł. akwa 100cm)

Oczywiście zanim napadną na mnie zwolennicy trzymana pokolców w małych akwariach, napiszę, że nie jestem żadną wyrocznią w tych sprawach i cytuję tylko znane i poważane publikacje. Każdy zrobi jak sam uważa, a tak wogóle to chyba zrobiło się trochę off-topic za co przepraszam:)

Adam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc, to nie chciałem wkładać kija w mrowisko, bo uwazam dokładnie tak samo.

Adam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli ryba tak jak wyżej wspomniana scopas (wuidziałem na własne oczy) dorasta do 5cm, to chyba nie potrzebuje "basenu" aby ją trzymać.

Sam nie jestem zwolennikiem tych ryb bo są dość drogie i trudne w utrzymaniu. Tak więc panowie swoje osądy nie podpieram materiałami napisanymi przez "kowalskiego" na stronie www, który ma rafę od 2 miesięcy tylko na chodowcach którzy mają z tym styczność parę lat.

Co do mandaryna, jeżeli w akwarium jest wystarczająca ilość skały (min 15 kg) i akwarium ma przynajmniej 6 miesięcy można zaryzykować i wpuścić manadaryna.

I jeszcze na końcu dodam, że jeżeli ktośnie ma serca do akwarystyki (morskiej) to może wykończyć błazenka w 500 litrowym akwa.

P.S. proponuję zawieszenie broni. :))

Pozdrawiam

sheep99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Feniks

dzięki za odpowiedzi.Mam pytanie czy babki by się nadawały(nemateleotris decora)?Mnie również się wydaję,że z tym pokolcem to jakiś kiepskiej jakości żart.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak troche OT

No właśnie i dlatego ja niechce robić mniejszego akwa niż 118 litrów:)

Jak sie uda to będzie ok 158 litrów:)

A największym problem to właśnie jest chyba to wszystko zaplanować tak żeby było cacy i rybkom i koralom oraz inym żyjątkom nirobić krzywdy:O_o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.