olo309 Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2012 witam wszystkich mam pytanko co toza plaga nie mogę tego znaleść na naszym fotum kolor soczyście zielony nie wiem czy na zdjęciach będzie to widac parametry wody ph8 kh7-8 no2-o no3-o proszę o radę i czym się tego wyzbyś pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2012 (edytowane) Dziwne ze masz NO3=0 i ci takie cuda wyskakują,jak dla mnie to wygląda na glony które są przy dojrzewaniu,ale te parametry się coś nie zgadzają.Długo masz akwa zalane?Jeszcze jedno rozwiązanie mi sie nasuwa zielone cyjano ale ono jest troszkę ciemniejsze,zobacz czy znika w nocy i pojawia się w dzień przy dziennym świetle. Edytowane 28 Grudnia 2012 przez bober6662 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
olo309 Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2012 Jakies 6_8 miesiecy a testy robie zoolkiem przy dojzewaniu mialem zielone glony ale inaczej wygladaly ale muj krabik wszystkie wykosil a tych sie nie czepia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2012 A nie jest to nalot coś jak dino/cyjano? Cytuj pozdrawiam Maciek Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! ! I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
olo309 Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2012 Cos wlasnie takie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2012 Dino też może mieć taki właśnie kolor, u kolegi takie właśnie było i pomógł chemiclean... Możesz wstrzymać się z podmianami wody na jakiś czas, tak aby zagłodzić dziadostwo... Cytuj pozdrawiam Maciek Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! ! I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
olo309 Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2012 Wielkie dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2012 (edytowane) Wielkie dzieki Ale co wielkie dzieki????i teraz zaczniesz walić chemie nie wiedząc dokładnie co to jest?o dino cyjano jest tutaj wiele poczytaj,nie stosuj chemi od razu niech to będzie ostateczność,ogranicz światełko,odsysaj,mniej karm,odpieniek na mokro,nie rób podmianek innymi słowy nie karm tego.I poczytaj o tym 1-zbiornik młody niedojrzały- reagować..............raczej nie. 2-czy ilość żywej skały ma znaczenie..................tak powinno być jej ok. 15% 3-z piaskiem na dnie czy bez................................piasek na dnie 4-obsada ryb ........................................................mała 5-ilość korali.........................................................raczej bez znaczenia 6-płukac mrożonki czy nie ..................................zdecydowanie płukać 7-karmić w tym czasie suchym.............................nie 8- czy cyrkulacja ma wpływ.................................tak (ustawić- aby nie zbierał się detrytus) 9-czy ograniczyć oświetlenie................................zalecane ale nie bezwzględnie 10-odpieniacz praca stała czy okresowa...............stała 11-odpieniacz piana sucha czy mokra...................mokra 12-refugium, filtr glonowy, algaescrubber............bardzo wskazane, ogromnie przydatne 13-osmoza / żywica...............................................konieczność / wskazana 14- usuwać detrytus czy nie ..................................tak, koniecznie 15- filtracja mechaniczna (typu-włóknina itp).......tak, konieczność 16-stosować absorbery fosforanów.......................wskazane 17-stosować węgiel...............................................nie zaszkodzi lecz umiarkowanie 18-zwiększyć czy ograniczyć podmiany................ograniczyć 19-jaka sól bogata czy uboga.................................zalecana uboga 20-sól bez soli w Balingu........................................ograniczyć 21-suplementacja-stosować w tym czasie..............ograniczyć 22-Vodka method...................................................ograniczyć 23-dozować preparaty bakteryjne...........................dozować koniecznie 24-dozowac aminokwasy .......................................tak ale nie w nadmiarze 25-dozowac fitoplankton w tym czasie....................tak zalecane 26-likwidować plagę chemicznie............................tylko w ostateczności 27-wyniki testów......................................................zalecane książkowe 28-czy warto mieć babkę kopiącą...........................ogromnie przydatna 29-odsysać plagę ....................................................zalecane ale to skutek nie przyczyna 30- temperatura .......................................................raczej bez wpływu 31-czy można wpuścić naraz kilka ryb....................niewskazane 31-wkładanie szczepek na nowych podstawkach....zabronione w tym czasie 32-przyklejanie koralowców do skały.....................niewskazane w tym czasie. 33-czy ekipa czyszcząca to konieczność..................tak szczególnie padlinożercy 34-jaka temperatura barwowa światła.....................najlepiej od 15000 K w górę To napisał Godeusz...kieruj się tymi radami gość wie co piszę. Edytowane 28 Grudnia 2012 przez bober6662 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2012 Ale co wielkie dzieki????i teraz zaczniesz walić chemie nie wiedząc dokładnie co to jest?o dino cyjano jest tutaj wiele poczytaj,nie stosuj chemi od razu niech to będzie ostateczność,ogranicz światełko,odsysaj,mniej karm,odpieniek na mokro,nie rób podmianek innymi słowy nie karm tego.I poczytaj o tym Po co tak się spinasz? Nie napisałem nic koledze o dodawaniu jakiejkolwiek chemii...podałem jedynie dwa z rozwiązań... Cytuj pozdrawiam Maciek Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! ! I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2012 Po co tak się spinasz? Nie napisałem nic koledze o dodawaniu jakiejkolwiek chemii...podałem jedynie dwa z rozwiązań... Ale to nie o Ciebie mi chodziło,tylko o kolegę olo który podziękował i znając życie pójdzie na łatwiznę i kupi chemie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2012 Jeśli pokieruje się zdrowym rozsądkiem i cierpliwością nie schrzani tego... Cytuj pozdrawiam Maciek Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! ! I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qbajuniorek Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2012 Miałem identyczny nalot w paru miejscach razem z cyjano. Wymieniłem wkłady w RO, ograniczyłem podmianki i nic nie pomagało, zastosowałem chemiclean i ten nalot znikną razem z cyjano i do dzisiaj mam spokój. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
olo309 Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2012 Ponowie mialem juz cjano i powiem tak trudno to usunac ale mam jedna zasade nigdy chemi a koledze podziekowalem za informacje bo nie wiedzialem co to jest a nie za doradzenie chemiclinu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zulus Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2012 Dołączę się do tematu żeby zadać pytanie na które nie moge znaleźć odpowiedzi. Dużo się piszę o dino a czym w zasadzie jest dino? Cytuj Wysłane z mojego PC chłodzonego wodą przy pomocy zwykłej przeglądarki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2012 Dołączę się do tematu żeby zadać pytanie na które nie moge znaleźć odpowiedzi. Dużo się piszę o dino a czym w zasadzie jest dino? Tutaj jest wzmianka http://reefkeeping.com/issues/2006-11/rhf/index.php Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach