Skocz do zawartości
Eliza Seemann

Dawkowanie wapna przez reaktor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Tydzień temu uruchomiłam reaktor wapienny. Chodzi w trybie 24 h, w nocy okresowo włącza sie mikser. Poziom wapna stopniowo rósł. Dziś po zmierzeniu testem Tropic Marine otrzymałam wynik 465. Myslę, że nie ma co przesadzać i co za dużo to też niezdrowo, zwłaszcza, że mam tylko dwa nieduże twarde korale a i miękkich nie mam drastycznego zatrzesienia.

W związku z tym mam pytanie - jak ograniczyć ilość dodawanego wapna aby utrzymac stały poziom? Wapno dozowane jest pompą dozującą na najmniejszym przepływie. Przyszło mi więc do głowy, że do czasu skompletowania pełnej obsady reaktor będzie wyłączany na noc. Mikser bedzie utrzymywał PH w nocy. Czy dobrze kombinuję i wyłaczanie reaktora na noc w jakis sposób źle nie wpłynie na całokształt? Dodam, że odłączyłabym tylko pompe dozująca pozostawiając pompe wewnetrzna reaktora włączoną.

Poraźcie coś prosze bo i tak jestem w stresie - moja pierwsza butla CO2 w akwarium!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć Elizo!

Nie wstrzymywał bym pracy reaktora na noc, bo:

-przy Twoim pomyśle (tzn. wstrzymaniu przepływu) po paru godzinach pracy zrobi Ci się absolutne mleko w reaktorze, co z czasem zamuli wkład,

już lepiej skorzystać z metody polegającej na zamknieciu dopływu CO2, ale musisz brać pod uwagę, że bardzo długo po włączeniu dopływu CO2 wapno nie bedzie sie rozpuszczało, co zmniejszy znacznie wydajność reaktora.

Nie piszesz jakie ph ustawiłaś w reaktorze?

Skoro przepływ jest constans to możesz regulować rozpuszczanie się wkładu poprzez podniesienie ph, i to najlepsze rozwiazanie które Ci polecam.

Mozesz precyzyjnie wyregulować poziom ph tak aby ilość dostarczanego wapna była równa zużywanemu przez zwierzaki i glony.

Pozdrawiam Adam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem i z tego co się mogłem dowiedzieć to Eliza używa kalkmixera, z tego powodu zadałem w/w pytanie. Chyba też mogę o coś spytać ....

Sheep

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W mixerze jest wapno AM bo Kenta nie mogłam dostać, w reaktorze też jest wkład AM - taki jaki był (reaktor 1000, zbiornik główny 350l, glonowy także z żywą skałą 150l, sump ok. 100l).

pH było ustawione na 6.4 tzn przy 6.5 włączał się gaz i wyłączał się przy 6.3

Obecnie przestawiłam na 6.6.

Na ile powinnam to ustawić wg Was?

Chcę zobaczyć na jakim poziomie teraz się będzie utrzymywać (o ile przestanie rosnąć) wapno.

Pewnie dobrze by było dorzucić teraz trochę korali, ale spłukałam się na sprzęt i dodatkowy zbiornik i w sume nie mam już za co kupić;-)

Dzięki za rady.

Bo strasznie mnie ten reaktor stresuje.

Pozdrawiam,

Eliza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Elizo za odpowiedź, ja musiałem kupić kenta bo innego nie mieli. Na razie dawkuję go "na oko". Niestety nie mogę nic poradzić co do reaktora ponieważ jeszcze takowego nie posiadam.

Pozdrawiam

Sheep

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć!

Używasz trochę mało precyzyjnego kontrolera, ale przy odrobinie checi napewno uda Ci się wyregulowac ilość rozpuszczanego wapna.

U mnie kiedy ustawiłem PH na poziomie 6,50 - 6, 55 to wapno AM przestało się rozpuszczać, więc przy 6,6 chyba tym bardziej ?

poczekaj kilka dni, jeśli poziom wapna zacznie spadać, znak , że się nie rozpuszcza, wtedy zacznij pomału obniżać co kilka dni kontrolując poziom wapna.

Co do zwierzaków, to nie koniecznie, już same glony wapienne sa przeciez niezłym odbiorcą.

Pozdrawiam Adam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekam właśnie na drugi kotroler z większą dokładnością pomiaru.

Jeżeli teraz nie uda mi się ustawić dawkowania na tym, który mam to ten dokładniejszy dam do reaktora, a ten mniej dokładny do zbiornika.

Ale przynajmniej już wiem przy jakich wartościach mam oscylować.

Pozdrawiam,

Eliza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.