Skocz do zawartości
toszek05

Amphirion ocellaris zamęczy euphylię?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,amphiriona ocellarisa posiadam 1,5 roku, euphylię 5 miesięcy i do tej pory jakby nie wiedzieli o swoim istnieniu.6 dni temu szczęśliwie przeprowadziłam całe towarzystwo do 81 litrów i błazen odkrył korala!!!wisi na nim jak na :baby: dosłownie jak na smoczku!Końcówki polipów bierze do pyska!Euphylia kurczy tylko te polipy,cała reszta na maksa napompowana.Dziś zauważyłam oderwaną końcówkę polipa w wodzie.

Czy błazen może ją wykończyć?

Czy ktoś miał już przypadek że tak błazen wisiał i :baby: ? i jak to się skończyło?

post-11720-0-34488300-1356808519_thumb.jpg

Kostka Opti 45x45x40,koralia 900l/h x2, FZN-3 1200l/h, odpieniacz

wcześniej zestaw Aquael 30l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic im nie będzie. Mój błazenek z eupfhylią już 1,5 roku żyją w symbiozie :) Na początku było trochę obaw o oboje, ale euphylia po prostu zastąpiła błazenkowi ukwiał :) a ten od czasu do czasu stara się ją dokarmić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie koniecznie.... w mojej mieszkają 3 błazny!

na początku faktycznie mocno się ocierały, aż miały rany na ciele euphilia też nie za dobrze się miała, ale teraz to nawet dokarmiają ją tak jak pisał Mazu

z czasem kupiłem ukwiała, ale mają go głęboko choć po napompowaniu się euphili to prawie się z nim dotyka

Edytowane przez darod (wyświetl historię edycji)

450L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja miałem taką sytuację jak darod, początkowo męczyły wszystkie euphylie (po dziś dzień czasami wpływają w nie) ale po czasie wlazły do quadri i tam zostały

Akwarium 150x50x55 412 L, sump 140 L, oświetlenie CRP Metis 3x100W, obieg NJ 4500, cyrkulacja 2xAquael 10000, pienidło TS1060

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też się spotkałem z opinią że zamęczy euphyllie, ale bacznie patrzę bo mój błazenek od miesiąca też siedzi w mojej.

Nie pompuje się jak wcześniej ale też się nie zamyka całkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też drożyłem ten temat i dowiedziałem się, że statystycznie nic jej nie będzie ale jest 10% szans, że błazen ją zabije jak się będzie mocno czochrał alb ją przewróci jak jest słabo przymocowana a wtedy to już kicha bo euphylia jest delikatna.

Edytowane przez zulus (wyświetl historię edycji)

Wysłane z mojego PC chłodzonego wodą przy pomocy zwykłej przeglądarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dziś nie mogłam już patrzeć jak pakuje jej polipy do pyska i wisi jak na cycku :baby: Przestawiłam Euphylię ze skałki na piasek i błazen odpuścił...bynajmniej na razie :smiling: Dostał w to msce Sarcophytona ale to "lipna podróba" i ma go gdzieś.

Dziękuję za wszystkie wypowiedzi.Pozdrawiam

Kostka Opti 45x45x40,koralia 900l/h x2, FZN-3 1200l/h, odpieniacz

wcześniej zestaw Aquael 30l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje błazny zamęczyły euphylie, dokładnie ten gatunek, który jest na fotce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.