Skocz do zawartości
salamander74

Quadri uszkodzony przez pompę

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mój ukwiał zrobił sobie dzisiaj wycieczkę do cyrkulatora aquaela. W wyniku spotkania z pompa stracił ponad 90 polipów. Jak do tej pory żyje bo po wyjęciu z pompy i położeniu na piasku doczołgał się i przyczepił do skały ale stan chyba jest jego raczej ciężki.

Pytanie co jeszcze mogę zrobić dla systemu. Odpieniacz ustawiłem na mokro, Cały czas w obiegu mam węgiel. Przedwczoraj zrobiłem podmianę i skończyła mi się sól wiec z tym muszę czekać do poniedziałku. ( kardynalny błąd !!!).

Do akwarium włożyłem także filtr z watoliną i włączyłem lampę UV, Może jeszcze bakterie wlać?

Edytowane przez salamander74 (wyświetl historię edycji)

160 litrów (100X40X40), Ok. 12kg skały (start na suchej), 4X39W, Deltec MCE600, 2X Aquael 2600.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mogę zapytać co takiego zrobiłeś że sobie poszedł? Mój od roku siedzi na d*pie (a raczej stopie) i tylko rośnie, zabiera miejsce i parzy już w tej chwili koralowce od których był oddalony o dobrych 20cm.

Jak się jeszcze nie przyczepił dobrze to wyjęłabym go ostrożnie i zobaczyłabym czy nie śmierdzi, ale z tego co piszesz to pewnie się pozbiera jak miał siłę jeszcze się przemieszczać w stronę skał. Istotna jest tutaj stopa, jak nie jest rozerwana to jest duża szansa że się wyliże.

4328_6803.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podejrzewam że winna jest temu euphylia która od kilku dni zaczęła się psuć. Musiała coś do wody wypuścić że go wzięło na wycieczki bo jak do tej pory też siedział w miejscu.

160 litrów (100X40X40), Ok. 12kg skały (start na suchej), 4X39W, Deltec MCE600, 2X Aquael 2600.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.