Skocz do zawartości
natalia83

Wata na montipora foliosa w nocy

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku dni obserwuję dziwne zjawisko na mojej Monti, mianowicie ok godziny 2-3 w nocy wypuszcza coś jak kłaczki waty, bądź takiej delikatnej gąbki, do rana znika to bez śladu, w tych miejscach nie ma absolutnie żadnych śladów chorobotwórczych czy poparzeń. Poparzenie raczej nie wchodzi w grę ponieważ rośnie na brzegu filara nad sobą ma tylko małą Acrę obok ukwiał, jednak ten jest oddzielony tymczasowo drewnianym patyczkiem, bo za bardzo się rozlewa, ale mackami na pewno nie sięga monti.

Oprócz tego ogólnie mam problem z montiporami, bardzo mi lecą zielona i czerwona digitata, talerzówki jakoś się jeszcze trzymają, jednak nie wiem jak długo. Po polipach Acry nie widzę by był jakiś problem z wodą, podejrzewałam światło bo bielenie na początku pojawiało się na zacienionych miejscach "patyków", ale przestawienie nic nie dało a jest z dnia na dzień coraz gorzej.

Zrobiłam większą podmianę wody przez trzy dni, do wody dodaję dodatki AF (CoralA, CoraB, bakterie i pokarm dla bakterii, CoralE i CoralV)

Parametry z wczoraj:

zasolenie- 1025

Kh- 10,6

Ca-420

Mg-1310

No3- 3

Po4- 0,2

Wiem, że No3 i Po4 wysokie, to wina mojego zaniedbania ostatnich tygodni, coś się pompa przyblokowała i odpieniacz nie chodził tak jak trzeba, niby widziałam że słabo pieni ale tłumaczyłam to sobie że nie ma czym pienić. Żarcia dla ryb i korali nie żałowałam przez ten czas.

4328_6803.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm wygląda to jak jaja ślimaka......

Co do No3 to OK ale PO4 jest zbyt wysokie

Edytowane przez rekin1 (wyświetl historię edycji)

d4de0a021b7dcb2f19d2db8c778d364fu426a393.png

Wreszcie zdymisjonowana.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc

U mnie był identyczny objaw przy skoku KH, NO3 i PO4

Po ustabilizowaniu parametrów wszystko mineło.

jezeli nie ma ubytków tkanki - czekać i obserwować

Adrian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.