rafik350 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2013 Niecały miesiąc temu "discosoma red" straciła kolor (grzybki sa bardzo cienkie i mają jakby przezroczysty kolor) Macie jakis pomysł? Gdzie najlepiej ją umieścić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2013 Jak tracą kolor to znaczy ze mogą mieć za mało zooksanteli czym świecisz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafik350 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2013 lampa ocean light t5 6x39w, świetlówki: 3 x reef blue 1 x purple plus 1 x reef white 15k 1 x reef white 10k, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
urban15 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2013 (edytowane) Obstawiam na światło widziałem całą białą Eufylie stała sobie u kumpla pod skałką i zbielała. Ale światło na nie pada? nie stoją gdzieś w cieniu? Edytowane 4 Stycznia 2013 przez urban15 (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium wchodzi na obroty więc czas coś wrzucić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2013 A z innej beczki,czy sprawdzałeś ostatnio NO3,może oprócz światła głodują też, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafik350 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2013 tak jest w pełni oświetlona od dwóch tygodni dałem ją wyżej 10-15 cm od powierzchnii wody Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafik350 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2013 parametry OK Temp: 25 Zasolenie 1,022 Ca: 420 Mg: 1380 KH: 8 NO3: ok. 2,5 PO4: 0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
salamander74 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2013 Grzyby lubią cień. i dolne partie akwarium z małym przepływem wody. Cytuj 160 litrów (100X40X40), Ok. 12kg skały (start na suchej), 4X39W, Deltec MCE600, 2X Aquael 2600. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2013 Grzyby lubią cień. i dolne partie akwarium z małym przepływem wody. Też tak po zastanowieniu,zooksantele im chyba nie brakuję one się chyba palą pod tymi lampami są za wysoko,obniż je w cień ale nie całkowity delikatny,te grzyby cięzko wykończyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafik350 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2013 Ok, Położe trochę niżej Mam nadzieję ze złapie jeszcze kolor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dejvix Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2013 (edytowane) zapodam fotki od siebie (są takze w innym temacie) jakie roznice widac na koralach miekkich i lps u siebie skrocilem czas swiecenia z 12 do 6h Edytowane 9 Stycznia 2013 przez Dejvix (wyświetl historię edycji) Cytuj Gdy wszyscy wiedzą że czegoś nie da się zrobić pojawia się ten jeden, który nie wie że się nie da i on właśnie to coś robi. Einstein Moje 42l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
salamander74 Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2013 Czyli przy 12 traciły zoaksantele? Cytuj 160 litrów (100X40X40), Ok. 12kg skały (start na suchej), 4X39W, Deltec MCE600, 2X Aquael 2600. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dejvix Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2013 (edytowane) tak mniemam, wyczytałem aby skrocic czas zanim koralowce nie namnoza sobie zooksanteli. Moje kompakty aquaela sa dosc nisko na taflą wody a akwarium ma 30cm wysokosci Edytowane 9 Stycznia 2013 przez Dejvix (wyświetl historię edycji) Cytuj Gdy wszyscy wiedzą że czegoś nie da się zrobić pojawia się ten jeden, który nie wie że się nie da i on właśnie to coś robi. Einstein Moje 42l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aquel Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2013 Heh różnie bywa z grzybami panowie bo u mnie są pod samymi lampami 240 W Led i czuja się się świetnie w pełnym świetle i górnej części baniaka Cytuj Szkiełko 110x50x60.Odpieniacz DIY na NJ . Obieg Tunze.Oświetlenie DIY CREE 200 W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kośmid Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2013 zapodam fotki od siebie (są takze w innym temacie) jakie roznice widac na koralach miekkich i lps u siebie skrocilem czas swiecenia z 12 do 6h Skrócenie oświetlenia może wpłynąć na polepszenie kolorków ? Herezja xD nigdy nie przepuszczałbym. Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dejvix Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2013 Skrócenie oświetlenia może wpłynąć na polepszenie kolorków ? Herezja xD nigdy nie przepuszczałbym. Tak wyczytałem z kilku postów no chyba ze to mylne informacje. Była mowa o wypraniu się z glonów symbiotycznych.. oraz cytuje Przemka "Skróć do 6 godzin zanim koralowce nie namnożą sobie zooksanteli" ...ale mozliwe ze zle to odebrałem, moze chodzi o zmiane oswietlenia (widma) Cytuj Gdy wszyscy wiedzą że czegoś nie da się zrobić pojawia się ten jeden, który nie wie że się nie da i on właśnie to coś robi. Einstein Moje 42l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
w0y7a5 Zgłoś Napisano 29 Listopada 2015 na moich czerwonych grzybkach pojawily się takie niebieskie plamki czy to normalne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcinos75 Zgłoś Napisano 29 Listopada 2015 te plamki wyglądają mi na wirki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
w0y7a5 Zgłoś Napisano 30 Listopada 2015 te plamki sa tylko i wyłacznie na czerwonych grzybkach, na niczym innym ich nie ma nie przemieszczają się, sa od tygodnia dokładnie w tych samych miejscach mnie się wydaje, ze to ma jakiś związek z niebieskim grzybkiem, który jest nad nimi, przemiescil sie z innego miejsca akwarium (ok 10 cm) i teraz tam sobie siedzi z innymi grzybkami, odkad zaczal sie stykac z czerwonymi grzybami wyskoczyly na nich te plamki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 30 Listopada 2015 To są wirki,trza je usunąć z akwarium. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach