Skocz do zawartości
misiekeg3

Czerwone oswietlenie nocne

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytaniebdotyczace oswietlenia nocnego... Jedni pisza ze przeszkadza , inni ze pomaga... Ostatnio dolozylem pasek czerwonych diod do moich 4xt5 dzieki czenu rybki i koralr zyskaly na kolorach... Teraz zastanawiam sie czy nie zastosowac tych diod jako nocne oswietlenie... Teraz mam 3 biale diody jako noce...

Ponoc nasze morskie ryby nie widza czerwonego widma wiecwieksza ilosc czerwonego swiala nie powinna im przeszkadzac a pozwoli na lepsze obserwowanie zwierzakow ktore rzeruja tylko noca...

Czy ktos moglby potwierdzic lub zaprzeczyc bo nigdzie nie moge znalezc pewnej informacji...

Pozdrawiam

6167_7847.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale glony widza czerwone światło :)

Rob z Tapatalk

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nocne światło nie jest do obserwowania zwierząt, tylko dla ułatwienia im orientacji w zbiorniku - dzięki czemu bardziej płochliwe gatunki nie lądują tak często na dywanie.

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niebieskie, zimne białe - co kto lubi, byle nie zbyt intensywne.

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie dlatego mam 3 biale diody ktore swieca delikatnie w nocy zeby ryby czuly sie lepiej... Ale skoro glony widza czerwony :p to chyba rozwiazuje problem...

6167_7847.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nocne światło nie jest do obserwowania zwierząt, tylko dla ułatwienia im orientacji w zbiorniku - dzięki czemu bardziej płochliwe gatunki nie lądują tak często na dywanie.

Na to trzeba zwrócić najpierw uwagę, u mnie zanim założyłem nocne (niebieskie) straciłem 3 fajne ryby i to naprawdę przez nie dużą szparę w przyryciu zbiornika.

Płochliwa ryba nie widzi gdzie kończy się tafla wody i .....hop.... :shock: więc albo niebieskie imitujące księżyc albo wysoka korona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie jest wysoka korona i przykrycie dosc szczelne z otworami wentylacyjnymi wiec nic nie wyskoczy :p

Wiem ze to juz inna sprawa ale teraz mam 2x biale t5 i 2x niebieskie t5 ale ponoc juwel color high lite daje ciekawy efekt bo ma taka pyrpurowa barwe... Musialbym zastapic jedna swietlowke i wtedy dalo by napewno lepszy efekt od diod...

6167_7847.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niw ydaje mi się,żeby mała czerwona dioda wpływała na glony. Bo na zielone glony pływa swiatło i czerwone i niebieskie. A nikt nie pisał, żeby nie stosować niebieskiego. :) ale dobrze jakieś minimalne niebiskie mić- przestraszona ryba nie walnie w korala :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.