Skocz do zawartości
hanysek

pytanie nowicjusza o akwa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Marze o akwarium morskim mam słodkowodne chciałbym kolejny baniak i mam pytania?

Padło na aquaela 30L ale zaraz będę pewnie chciał więcej więc lepiej poczekać nie ukrywam że koszta są ważne ale powoli!

1) koszt akwarium 30L to bez zwierząt około 350zł

czyli

akwa aquaela 30L z osprzętem 260zł

skała 2,5kg 50zł

sól 30zł

a i grzałka 40zł

1) Pytanie czy w takim akwa można trzymać ryby ?

bo nie chciałbym ich katować a akwa bez ryb to :-(

2) Pytanie czy w akwa 30L konieczny jest odpieniacz jak będzie ta 1 rybka?

3) Uważam że koszt akwa 30L vs 60L nie będzie dużo większy niż 30L ale może się mylę

tylko światło zamiast 120 to 220zł

więcej skały x2 czyli zamiast 50zł to 100zł

baniak te 30zł może więcej

cyrkulator 70zł

reszta prawie tyle samo kosztuje grzałka itp.

30 vs 60 czyli 250zł więcej może 300zł więcej?

4) piszecie że do akwa 30L obejdzie się bez odpieniacza tylko żywej skały dużo

więc czy w 60L też przy tej jednej rybie albo bez niej i miękkich obejdzie się bez odpieniacza.

5) czy w 100L można obejść się bez odpieniacza przy 1 rybie lub bez ryb i tylko miękkich przy większej ilości skały podmianę robi się w każdym czy to 30 vs 60 vs100L

potem jak będę chciał to dokupię ale coś lepszego jak dojdzie 2,3,4 ryba do 100L

Bo koszt 100L bez skały to 1300zł z panelem wyliczyłem + skała tylko ile skały do 100L z odpieniaczem a ile do akwa bez niego?

Bo piszecie że w małym usówamy za pomocą podmiany wody z akwa nieczystości w dużym też podmieniamy???

6) cyrkulacja w akwa 100L to 5000l/h wystarczy?

a w 60L to 3000L/h tak gdzieś?

7) osmoza zapomniałem przy 30L to w akwarystycznym można kupić wodę ale przy 60 lub 100L

to już nie ,

od czego róznia się te filtry

z linku

http://sklep.osmoza....rius-p-573.html

http://sklep.osmoza....stow-p-689.html

nie jest napisane ile na 1 godzinę wylatuje RO?

mam nadzieje że moje głupie pytania nie bedą śmieszyć a za pisownię przepraszam.

Edytowane przez hanysek
ort - proszę nie przepraszać - wystarczy poprawić:) (wyświetl historię edycji)

Akwa 70x55x40=154L LR 14kg, LS 9kg, Tunze 6015 x 2, Protein skimmer DIY by Astis, oświetlenie 6x24w, obieg NJ 1700.

Prowadzone na ZEOVIT.

CUBE 154L

RoTQ7D.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę zadaj sobie troszkę trudu i poczytaj chociaż dział dla nowicjuszy.. Ale jeśli liczysz tak każdą złotówkę, to daj sobie spokój z akwarium morskim.

50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Ryby... hmm... jak dostałbyś jakieś małe gatunki z rodziny babkowatych to dlaczego nie, 1-2 sztuki z takich gatunków będą czuły się bardzo dobrze.

2. Odpieniacz zbędny. Same podmiany wody wystarczą.

3. Koszt będzie większy tylko i wyłącznie o skałę i światło. Cyrkulator do 30litrów i tak będzie niezbędny bo kaskada mimo konkretnego przepływu nie wystarcza.

4. Podmiany regularne powinny zdać egzamin. Jednak pamiętaj że im więcej zwierząt do karmienia tym więcej bałaganu w wodzie.

5. Teoretycznie i praktycznie każde akwarium może funkcjonować bez odpieniacza. Każde akwarium jest inne i to w głównej mierze dobór zwierząt decyduje o tym czy akwarium da radę bez odpieniacza. Odpieniacz zawsze możesz dokupić ale wtedy pozostanie tylko wewnętrzny albo zewnętrzny, chyba że zrobisz sump już na starcie ale pociągniesz bez odpieniacza a potem go dokupisz w razie potrzeby. Skała to jak książkowo piszą od 10% do 20% objętości zbiornika. Chociaż w opcji bez odpieniacza im będzie jej więcej tym lepiej. Wodę podmieniamy w każdym zbiorniku, zarówno takim 30 litrowym jak i takim 1000 litrowym (w tych dużych jednak rzadziej)

6. Przypuszczam że wystarczy ale nie jestem tutaj zbyt obeznany ;)

7. Spokojnie możesz wybrać ten tańszy ;) masz podane ilość RO na dobę to łatwo podzielić przez 24 ;) chociaż i tak będzie tego mniej bo idealnych warunków pracy i tak raczej się nie spełni. Przy okazji filtra RO pamiętaj jeszcze o zakupie złoża DI oraz czytnika TDS do odczytu pomiarów czystości wody.

54 litry od Aquael'a ^^,

Akwarium: 60x30x30, Oświetlenie: 2x Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (aktualnie pusta), HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak

START - 24.01.2013 - KONIEC 20.06.2015

30 litrów od Aquael'a ^^,

Akwarium: 30x30x35, Oświetlenie: Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (purigen, chemi pure elite, aniphos, żywa skała) HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak

START - 22.07.2011 - KONIEC 26.01.2013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1)

- W kosztach nie uwzględniłeś cyrkulacji, w takich zestawach fajnie sobie radzi koralia nano 900, koszt ok. 90 zł

- Warto by też było dodać ok. 4.5 kg piasku, koszt ok. 65 zł

- Skałę nie zawsze znajdziesz w takiej cenie, ja bym bardziej zakładał sklepową, która kosztuje ok. 39 zł/ kg

- Nie wziąłeś pod uwagę kosztów zakupu testów, absorberów, które też swoje kosztują...

- Jeżeli chcesz mieć czyste sumienie, to polecam do takiej 30stki parkę gobiodon okinawae. Rybki większość czasu spędzają odpoczywając w koralowcach, w związku z czym nie potrzebują dużo miejsca, a także trzeba im przyznać, że są naprawdę ładne.

2)

- Hodując w baniaku parkę gobiodonów i płucząc mrożonki z pewnością wystarczą regularne podmiany wody

3)

- tu masz rację, żę koszty nie są o wiele wyższe w stosunku do założenia 30stki, przy czym jest to naprawdę sporo więcej miejsca

- koszty założenia: szkło 60x30x35 - ok. 50 zł

belka oświetleniowa 2x24w - ok. 170 zł

cyrkulacja, np. tunze 6015 - ok. 115 zł

grzałka, jakakolwiek, np. od kogoś z forum - ok. 30 zł

skała, ok. 7 kg - ok. 270 zł

piasek, może te 4.5 kg by starczyło - 65 zł

absorbery, testy itp. - tu trudno podać jakąś szacunkową cenę

4) Zazwyczaj wydajność odpieniacza dostosowujemy do obsady, a nie do pojemności zbiornika - możesz mieć 10 000l i hodować w akwarium z powodzeniem tę jedną rybkę. Zakładając, że naprawdę trzymałbyś w baniaku parkę gobiodonów, wystarczą podmiany (ale i tak jestem pewien, że z czasem dokupiłbyś parkę błaznów - wtedy dobrze by było wstawić jakiś mały odpieniacz)

5) Przy tak stosunkowo niewielkich (100l), a już zamieszkanych przez parę ryb zbiornikach nie opierałbym filatracji na żywej skale, tak jak pisałem wyżej, przydałby się już mały odpieniacz.

6) Wszystko zależy od ułożenia skały, wydaje mi się, że przy 100l i miękkich koralowcach, cyrkulację można by oprzeć na dwóch tunze 6015. W takim małym zbiorniku nie polecam pomp JVP, o których pewnie myślałeś, ze względu na ich gabaryty.

Mam nadzieję, że trochę pomogłem. Pozdrawiam, Chruscik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedz

już wiem ,że postawie 100L z mniejszą ilością życia ale 100L .

Kolega pisał że liczę każdą złotówkę mam powód pozbyłem się roboty i oszczędności się kurczą a starczyły by z powodzeniem na bardzo duży zbiornik coś za coś.

Mam roślinne z neonami ale zostawiam bo to tylko 64L miało być większe roślinne ale myślę że ładne roślinne to nie większy wydatek niż morskie .

Dziękuję jeszcze raz i pytanie nasówa się jeszcze sztuk dwie?

1) sól bogata i uboga ?

którą stosujemy w jakich okolicznościach

2) może to głupie ale czym żywi się tak zwana ekipa czyszcząca

krab

krewetka

ślimak turbo

inne

oraz ryby

np.błazenek?

Edytowane przez hanysek (wyświetl historię edycji)

Akwa 70x55x40=154L LR 14kg, LS 9kg, Tunze 6015 x 2, Protein skimmer DIY by Astis, oświetlenie 6x24w, obieg NJ 1700.

Prowadzone na ZEOVIT.

CUBE 154L

RoTQ7D.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jak na start to sól uboższa czyli zapewne Instant Ocean, przy braku odpieniacza łatwiej będzie Ci panować nad zbiornikiem przy uboższej soli. Można ją zamienić na sól innej marki ale niezbyt bogatej ( ja używam np. RedCoral i jestem zadowolony). Odradzam sole bogate gdyż będzie problem opanować rosnące glony. Jeśli do zbiornika trafi dużo życia zwłaszcza wymagających korali wówczas sprawdza się bogata sól taka jak np. Tropic Marine.

2. Ekipa czyszcząca żywi się tym co znajdzie a więc wszelakimi odpadkami organicznymi, obumarłymi zwierzętami, glonami i wszystkim tym co da się zjeść a nie jędzą tego ryby. Tak jak sama nazwa wskazuje pomagają w oczyszczaniu zbiornika z resztek.

Błazenka można karmić wszelakimi mrożonkami chociaż przypuszczam że jak się nauczy to i suche płatki też będzie wcinał ;)

54 litry od Aquael'a ^^,

Akwarium: 60x30x30, Oświetlenie: 2x Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (aktualnie pusta), HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak

START - 24.01.2013 - KONIEC 20.06.2015

30 litrów od Aquael'a ^^,

Akwarium: 30x30x35, Oświetlenie: Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (purigen, chemi pure elite, aniphos, żywa skała) HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak

START - 22.07.2011 - KONIEC 26.01.2013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie

Kompletuję sprzęt i tu mam pytania/

już mam :

1.akwa 40x40x40 =64L akwa bez panelu bez sumpa wiem ,że będziecie pisać szpeci ale narazie tak zostanie może później będzie sumpik.

2. oświetlenie 2x24w powercompact aktynika oraz biała 10000K

3.oswietlenie nocne 3 diody niebieskie

4.grzałka jager 75w

Cyrkulacja tunze 1600 i koralia nano 900

5.odpieniacz turboflotr I 400 z pompa aq 1200 pompa zepsuta został wirnik igiełkowy sprawny i tu pytanie gdzie moge dokupić ?

czy może być inna np new jet 1200? lub hydro pico 1200?

salimetr ,termometr itp.

jeszcze potrzebuję

6. Ro+Di czy takie ro wystarczy http://sklep.osmoza....stow-p-689.html

i czy można to jakoś zamontować na kranie w tedy gdy jest potrzebna a potem schować tak aby nie szpeciło łazienki?

7.jaka pompa do odpieniacza bo aq popsuta

8.czy skały wystarczy 8-9kg tak aby akwa było wolne miejsce do pływania bo odpieniek w środku zajmie miejsce?

czy skałę łączycie klejem czy układacie jedno na drugie?

9.czy potrzebna jest kaskada i absorbery?

10.jakie testy na początek są konieczne

wiem wiem dużo tego już było ale im wiecej czyam forum tym bardziej głupieje

Prowadzone na ZEOVIT.

CUBE 154L

RoTQ7D.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.