Skocz do zawartości
Mash6

Akwarium 300L + Sump 112L - Starachowice - Mash6

Rekomendowane odpowiedzi

Wyglada na okrzemki

tapatalk

50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dieter25

Daj spokojnie dojrzeć zbiornikowi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok dzieki chlopaki <piwo> uspokoiliscie mnie

poza tym to zycie co juz mam moge rzec że "rozkwita" (czyt. pompuje sie :D)

a tak otwierajac sie troszeke napisze ze taka radosc jaka daje mi solanka to porównywalne z tym jak mój tato pierwszy raz załozyl mi akwarium -jest moc! podnieta do potęgi :D nawet w pracy czasem jak mam chwile to czytam czytam :D poza tym forum uzależnia - tak jak kiedys ogame mnie uzaleznilo.. stare dobre czasy :)

Dziekuje jeszcze raz za info :) bede spac spokojnie dzis.

edit:

dzis 11 dzien dojrzewania - okrzemki mi stracha narobily, ale nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo, pewnei miedzy innymi przez nie moje algi zaczalem tworzyc juz dzis :turned: i male olsnienie... zrobic mozna tez w poziomie.. tak tez postapilem.. wczoraj i wprzedczoraj robilem pionowy skleilem plexe i nawet wyszlo ale nei bylem zadowolony - nie moglem tak wyregulować by woda oplywawa siatki rownomiernie.. za to w poziomie nie ma z tym najmniejszego problemu - problem najwiekszy byl co wykorzystac jaki pojemnik by byl dlugi waski i z plastiku... zona w pracy a ja mysle patrze... doniczka taka dluga... (tak ze miete ktora tam rosla w szybkim tempie zostala exterminowana) i powstało to cos :

sdc12836.th.jpg

sdc12835f.th.jpg

sdc12834j.th.jpg

sdc12833.th.jpg

ja wiem.. nie piekne, nie idealne, nawet nie wiem czy bedzie dzialać, to sie okaze, ale radości przy tworzeniu mialem co nie miara, tak ze sie okaże w ciagu tygodnia-dwóch czy bedzie to i pożyteczne :ice:

Edytowane przez Mash6 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziś 12 dzień dojrzewania jak narazie wszystko ok

dziś razem z moim teściem Wiesławem (dzieki wielkie :p ) zrobilismy obudowę do akwarium i gore do niego.

jutro dam wiecej zdjec bo jestem padniety jak pies pluto :)

sdc12840f.th.jpg

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzis rano woda zmętniała; okrzemki sa to napewno, teraz juz wiem, ale nie przejmuje sie, narazie poczekam powinny minąć, narazie nic ich nie odsysam nie usówam, poczekam cierpliwie powinny minac same z tego co czytalem to jedna z oznak ze baniaczek dojrzewa co mnie cieszy niech dojrzewa moje malenstwo :) teraz jest po 17 i woda robi sie juz troszke klarowniejsza zobaczymy co jutro :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dojrzewanie to efekt długotrwały, dobre bakterie i szybciej to wszystko idzie :) pozdrowienia z Radomia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miszczunio mocowania swietlówek wita ponownie hehe

Z góry chciałem podziekować Jędrzejowi ;)

Akwarium dojrzewa i dojrzewa i ... uczy mnie cierpliwości - i choć ZAWSZE byłem nerwus i szybko szybko - naprawde uczy pokory, ale wiem,

oraz widze czytając forum, że pośpiech w Akwarytyce Morskiej to najwiekszy błąd i robie wszystko, by być pokornym :)

Okrzemki są nadal ale nie powiekszaja się od 2 dni nazwijmy to ustabilizowaly sie, ale nic z nimi nie robilem nie wiem czy mam to zebrac czymś odmulić dno? czekam narazie

ponizej zdjęcia robione 15 min temu

sdc12866o.th.jpg

wspomniane okrzemki sdc12874n.th.jpg

sdc12873n.th.jpg

sdc12872d.th.jpg

sdc12871j.th.jpg

nowe zielone cos :)sdc12870k.th.jpg

to zielone cos juz wieksze ma okolo 10 dni sdc12869.th.jpg

i moja polanka sdc12868n.th.jpg pieknie sie buja w rozne strony pod wplywem fal

jutro mam zamiar odebrać troche jeszcze zywej skaly i takie gadzeciki: sinularia, montipora czerwona, zoa,grzybowieńce, mała szczepka brerium, sarco.. narazie rybek nei wprowadzam zadnych zreszta fundusze mi na to juz nei pozwalaja w tym miesiacu, ale to dobrze bo jak brakuje cierpliwości to pomaga brak gotówki :)

Pozdrawiam serdecznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze jak bedziesz mial czas to znajdziesz na forum wiadomosc, ze do morskiej wody powinnismy stosowac przystosowane do niej materialy. Niektorzy zmieniaja swoje weze na silikonowe, rury kupuja nie na dziale wodociagowym tylko przeplacaja w akwarystycznym, metalowe opaski zmieniaja na plastikowe zaciski do kabli itp., a Ty cala skrzynke ogrodowa wpakowales do czystej slonej wody. A wiesz, ze to moze pobudzac okrzemki przez cale lata ?

Cyano, dino, jutro bedzie dokladana zywa skala, no ale jak juz sie sol rozpuscila to nowe korale - bum!

"czytając forum, że pośpiech w Akwarytyce Morskiej to najwiekszy błąd i robie wszystko, "..... i takie tam

Chyba tak calkiem to jeszcze nie przestawiles sie na slonowodne ? Naprawde warto poczytac to forum.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dieter25

Ja dodam że słowa Stanie-go są święte

Stani :unworthy: :unworthy:

Ja pisałem wcześniej że Mash6 igra trochę ze swoim bezpieczeństwem i nie wróże temu akwarium dobrze no ale .....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no no świete, ale az taki chep nie jestem :)

nie wsadzilem ubabranego czegos do akwa - nie pisalem bo to logiczne, ze bylo wymyte i wyparzone, znaczy tak mi sie wydaje ze zrobilem to ok choc niektorzy moze i myslą ze otrzepane z ziemi i bum :D

nie mówie ze jest git, nawet dobrze, ze mnie ktos "napiepsza", ale robiem co mogem jak wygram w totka, a dzis 5melonow jest :D to obiecuje, ze nie uzyje nic nie przeznaczonego do morskiej :queen: hehe i tak sie nie poddam :p bede walczyc! "husaria huraaa" :zorro:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przemek - zbastuj z tym wszystkim !! WOLNIEJ i czytaj dużo !!!

jutro mam zamiar odebrać troche jeszcze zywej skaly i takie gadzeciki: - najpierw niech to co masz w akwarium się uspokoi i dojdzie a dopiero jakieś inne zakupy planuj !!! Po włożeniu nowej skały zacznie się nowe dojrzewanie !!

Takie jest moje zdanie Pozdrawiam Rafał B.

AKWARIUM - ok.650litrów w obiegu !!!

ZBIORNIK ZALANY !!!

START 07.11.2012r.

Akwarium 150x65x60+sump 80x40x45, LR 60kg., odpieniacz mBK200, obieg NJ6000, lampa LED PS Phobos, i takie tam ....

6018_6107.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale co moznasie czepiac zywej skały? skoro chcialem docelowo wiecej a nie moglem sobie pozwolic naraz kupic tyle to dobrze ze chce dokupic a skoro jest na niej takie zycie co wymienilem to mam wyzucic? jak narazie to co mam sie utrzymuje to i tamto powinno dac rade takie jest moje zdanie :p niech dojrzewa... mam czas :) llluubisz wykrzykniki zauważyłem :D a ja buzki :p:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D :D :D;)

Przemek,

widac ze podchodzisz z sercem do tego hobby i nie,.. nikt nie podejrzewa, ze filtr robiles ze skrzynki ledwo otrzepanej z ziemi. Chodzi raczej o to, ze takie plastiki, podobnie jak rozne weze ogrodowe, maja w swoim skladzie przerozne ulepszacze (zmiekczacze, farby itp) ktore beda w slonej wodzie znacznie szybciej wyplukiwane niz w slodkiej. Po roku lub dwoch, taki waz ogrodowy mozna zlamac... Wyplukane zwiazki przez ten czas stanowia motywacje (pokarm) dla np: okrzemek. To mialem na mysli, a nie resztki pelargonii.

Tu na forum czesto opisywane sa takie zbiegi okolicznosci, ze na kupionej skale wyrastaja sinularie, grzybowience, zoa a miedzy nimi montipora. :innocent:

No dobrze, niech juz bedzie. Mysle, ze pierwszym Twoim ruchem powinno byc dokonczenie i podlaczenie jakiegos sprawniejszego odpieniacza oraz zaopatrzenie sie w podstawowe testy. Zycie do obserwacji juz masz w akwarium, to testy ( Salifert?) zamow moze przez internet, bo gdy odwiedzisz sklep to juz sie boje, ze dokupisz jeszcze kawalek zywej skaly z jakims ukrytym w szczelinie doktorkiem ;) ... :D

Trzymaj sie!

Edytowane przez Stani (wyświetl historię edycji)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc Stani :) czytasz mi w myslach bo i testy i lepsze pienidlo maja byc moimi nastepnymi priorytetami :) zycia nie mam zamiaru dokladac oprócz tego co pisalem wczoraj bo siłą rzeczy :) a co do plastiku - niestytey nie znam jego skladu ani czy go lakieruja licze na farta ze bedzie ok - juz pare dni to tak funkcjonuje, tak ze narazie nie ruszam zobaczymy co z tym bedzie.

a robiac offtopa - dlaczego nikt nie ostrzegl ze forum tak uzaleznia? wstaje rano forum ide spac forum.. masakra :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A następnym krokiem tego nałogu jest kupienie smartfona z dostępem do netu żeby nawet poza domem śledzić co się dzieje.....

A tak w temacie to Ci powiem że wiedząc że zawsze byłeś niecirpliwy.....teraz zwolnileś przy morskim?? Musisz zwolnić do tempa akwarium nie wystarczy że Ty trochę zwalniasz tempo....ale myślę że się tego nauczyszni mam nadzieję że bez większych strat (to akurat to znam z autopsji)

Pozdrawiam

wysłane z Tapatalk HD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie :)

Smartfon jest tylko musze zainstalowac tapatalka bo nigdy z niego nie korzystałem ale co tam damy rade :)

no z tym tempem racja choc czytajac posty niektorych baniaczkow musze stwierdzic ze az takie pieron ze mnie nie jest zly powiedzmy ze skala przyzwoitosci od 1 do 10 to tak 2 u mnie jest - bynajmniej samooceniajac sie :)

dzien 19

zakupilem odpieniacz wiekszy i mocniejszy od jednego z tutejszych forumowiczów - jutro ma byc wyslany do mnie to jak dostane to zrobie fotki albo filmik i wrzuce :)

wracajac do baniaczka - skale dorzucilem i zycie jakie bylo z nia (wypatrzylem dwa wężowidła) bardzo sie ciesze gdyz mialem do tej pory jedno ktore zostalo usmiercone w drastyczny sposób - oczyscilem falownik i cyrkulatory z kamienia itd i wezowidlo zostalo zassane przez jeden z cyrkulatorów - wyfrunelo z tamtąd w kilku cześciach :( - no ale teraz gratisówki w skale byly i troszke mniej juz cierpie po tamtej stracie ;)

dzis wylukałem w mojej pierwszej zywej skale ze jest tam wbita (chyba podczas transportu) skorupa slimaka ale takiego ok 2-3 cm dlugiego -wygrzebałęm go i ... ON ŻYJE :D jupilaa :D uratowalem go od wegetacji i pewnej smierci teraz szaleje po baniaku :)

zdjecia z dzis i dwa filmiki

jeden jest o moim akwarium w scianie (słotkowodnym) a drugi o solance :)

foto: sdc12895x.th.jpg sdc12894s.th.jpg sdc12893q.th.jpg sdc12892h.th.jpg sdc12888t.th.jpg

sdc12888t.th.jpg sdc12885f.th.jpg sdc12883h.th.jpg sdc12881a.th.jpg sdc12882.th.jpg

i filmiki :

(wlasnie sie uploaduja za parenascie minut dodam :) )

jeden juz - ten słotkowodny baniaczek :)

i solniczka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. dzis 21 dzien

narazie wszystko ok - prócz tych okrzemek ale to wina fitra DI a raczej brak tego filtra

nadal tylko nie wiem czy to mam odsysac czy czekac wydluzylem czas swiecenia do 14h i narazie jak byly tak sa mam nadzieje ze to minie

poza tym paskudztwem wszystko sobie zyje - dzis odkrylem ze moje 2 wezowidla to tak naprawde 6 sztuk :D bynajmniej tyle udalo mi sie naliczyc :) co mnie ucieszylo

poczytalem troche i zaciekawil mnie fitoplankton - zrobilem eksperyment wlalem do sloika ok 250 ml wody z baniaka i na parapet - zobaczymy czy zazieleni sie - jak nie to bedzie trzeba od kogos to nei problem - ale moze sie uda samemu :p

doradzcie czy odessac te okrzemki z dna czy czekac i zostawic je w spokoju ?

miłego łikendu zycze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Dzis 24 dzien zdjec nie daje bo .. za chwile :)

okrzemki odessalem by cos sie nie stworzylo przez nie :)

poczytalem o metodzie VSV no i musze sie douczyc, ale wyglada obiecująco wrecz moge napisac ze chemii nigdy nie lubilem ale zaczynam :p

dzis wyjalem moje algi, gdyz niemaja sesu, bo zastosowalem srodek na okrzemki JBL SilicatEX

no i choc przeplukalem ten srodek to woda zrobila sie mlekowata dlatego nei robie fotek bo malo co widac :)

ale czytalem ze inni mieli tak samo wiec wszystko w normie :)

podmienilem 20L wody no dokladnie 21L - tak tak przy 400L wody to tylko 5% ale akwa ciagle dojrzewa i nie chce tego procesu za bardzo spowalniac wiec na miesiac chyba wystarczy :) prawdopodobnie jutro bede mial juz odpieniacz tak ze bedzie relacja co i jak :)

p.s. czy ktos z Was czytal o wodzie utlenionej h2o2 stosowanej codziennie ? bo ze stosowana jest np na dino to jasne ale niektorzy (na zagranamicznych^^ forach ) stosuja ta metode z codziennym dozowaniem, co o tym sądzicie ? znacie dawki :> pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Matko Boska Częstochowska. Fito, VSV, woda utleniona. A jutro co... balling? Stary dobrze, że dbasz o baniaczek, ale z całym szacunkiem przesadzadz. Ten zbiornik nie ma jeszcze miesiąca, a Ty tu więcej kombinujesz niż inni przez rok. Dam Ci dobrą radę -na Twoim awatarze widzę (chyba) Twoją dziewczynę. Więc ręce precz od baniaka i skieruj je właśnie do tej Pani, a akwarium niech sobie spokojnie dojrzewa bez Twoich kombinacji. Na wszystko przyjdzie odpowiednią pora.

Wysyłane z mojego ST26i za pomocą Tapatalk 2

Start luty 2011. Zbiornik: 85x55x50h=233l. Sump -112l. Cyrkulacja: Aquael Reef Circulator 2600, Jebao WP25, JVP 102. Obieg: New Jet 2300. Odpieniacz: H&S110 na Tunze Hydroformer Silence 9420.04. Oświetlenie: TMC V2 Ilumen Air 900 -170W. 15kg live rock. 9kg Nature`s Ocean Bio-Active Live Aragonite Reef Sand. Refugium. Sól: Kordon Coral Sea Complete

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@messaya

To moja zona :) A tak wogole czytaj ze zrozumieniem nie napisalem ze to zastosowalem tylko o czym czytalem i co wyglada interesujaca i zadalem pytania :) zebym to wszystko ladowal to ja rozumiem matko boska czestochowska ale baniak dojrzewa caly czas bez wody utlenionej bez vsv

tak ze spokojna Twoja rozczochrana -to ze chcialbym znac dawki itd nie znaczy ze to stosuje - no stosuje krzemiany na okrzemki ale musze bo nie mam ro + di tak ze chcial nie chcial

tak ze ze zrozumieniem prosze :) ze zrozumieniem!!! - pozdrawiam i Ciebie i kumpla :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm... ale jak czytam Twój wątek to od zainteresowania do działania jest bardzo krótka droga... :)

Powiem jedno, najlepszą podpowiedź jakąkiedykolwiek czytałem już dostałeś.... zajmij się panią a w chwilach przerwy czytaj, czytaj, czytaj... I daj odetchnąć temu akwa.

Akwarium zaczyna dojrzewać i .... tu Cię zmartwię.... prawdziwa stabilizacja/równowaga będzie po około roku (jeśli przestaniesz ciągle grzebać). Na razie odczekaj aż dojrzeje wstępnie ze dwa/trzy miesiące i potem powoi wprowadzaj życie. Ja akurat jestem zwolennikiem wpuszczania jednego zwierzaka co dwa/trzy tygodnie, ale im później tym lepiej.

Pozdrawiam

T

EDIT

poprawiłem orty, mam nadzieję, że wszystkie. :)

Edytowane przez tomcio (wyświetl historię edycji)

akwarium: 140x60x60 OW (500l)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale dalej nie rozumiem z czym dzialam ? ze mam srodek na okrzemki? bo oprocz tego mam odpieniacz i dolewam wode i przez miesiac czasu 5% wody podmienilem poza tym nic nie robilem 0 vsv 0 h2o2 algi byly ale teraz nie moga byc bo jest Silicat wiec ja o swoja pania odpowiednio dbam - raczej zajmijcie sie swoimi paniami :) sie czepiacie czegos co jest jak by nie patrzec wasza interpretacja na szybko - a tu nie tu niespodzianka bo WLAC cos i stosowac a byc zainteresowanym czytac i napisac o tym to 2 różne rzeczy - skoro baniak dojrzewa i jak by tu napisac.. LEZY W SPOKOJU to dlaczego mam nie napisac o postepach mojej wiedzy ? znaczy bynajmnije wg mnie to logiczne co tu zawarlem i super ze macie krytyke tylko.. no wlasnie odnoscie wiedzy? bo do zastosowania tej wiedzy w praktyce to przede mna jeszcze dluga droga. dziekuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że nie stosujesz ,ale widząc Twój zapał do tego akwarium mam wrażenie, że zaraz zaczniesz:rolleyes: Nie traktuj mojej wypowiedzi złośliwie. Poprostu trochę to wszystko wydaje się zbyt szybko i zbyt chaotycznie. Ale oczywiście życzę powodzenia:rolleyes:

Wysyłane z mojego ST26i za pomocą Tapatalk 2

Start luty 2011. Zbiornik: 85x55x50h=233l. Sump -112l. Cyrkulacja: Aquael Reef Circulator 2600, Jebao WP25, JVP 102. Obieg: New Jet 2300. Odpieniacz: H&S110 na Tunze Hydroformer Silence 9420.04. Oświetlenie: TMC V2 Ilumen Air 900 -170W. 15kg live rock. 9kg Nature`s Ocean Bio-Active Live Aragonite Reef Sand. Refugium. Sól: Kordon Coral Sea Complete

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) ja sie nei zloszcze - ja Cie rozumiem dlatego odpisałem ze zrozumieniem jak moglem najbardziej :) zapal jest ogromny no to widac :p

co do stosowania nie to ze sam sobie nei ufam ale jezeli cokolwiek mialbym stosowac badz wprowadzac pierw bym o tym napisal i zobaczyl reakcje innych tak ze "spokojna rozczochrana" bedzie dobrze :)

a wracajac do tematu to zna ktos jak sie stosuje h2o2 jako "codzienna dawka"? :) jak to sie ma do zycia w akwa? :animier:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.