Skocz do zawartości
Tynio

Jakie ryby oraz obsada do 144l

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Jako że akwarium 144l już działa od początku roku to mam pytanie, co do rybek

Wszystko to, co mam w 30l wyląduje właśnie w akwarium o wymiarach 80x34x40 (bez panela z panelem 80x45x40)

Będzie tam 18 kg LR troszkę piasku. Zastanawiam sie czy nie przesypać tego żwirku drobnego do akwarium większego (jest tego około 1,5 -2 kg)

W żwirku jest bardzo dużo życia i szkoda mi tego wywalać.

Zwierzaki, jakie tam będą to:

Wężowidło, 3 kraby pustelniki, 4 ślimaki, rozgwiazda piaskowa, 2 krewetki Lysmata

2 Błazenki.

Chce dać jeszcze z rybek:

- Synchiropus splendidus 1 szt.

- Nemateleotris decora lub Nemateleotris magnifica 1 szt. Nie wiem, którą wybrać oraz czy dać tylko jedną ?? czy może ze 2 sztuki – Będę wdzięczny za opinie oraz podpowiedz

- Cryptocentrus cintus + Alpheus sp. – 1 parka Mam nadzieje ze nie zje mi krewetek Lysmatek, bo ostatnio trosze sie nasłuchałem o babkach zjadających krewetki w akwarium.

Moze jeszcze by wylądowała krewetka boksująca –słyszałem, że jest spokojna, choć nie wygląda na taką.

To by była cała obsada.

Czy coś z rybek jeszcze dodać lub zmienić ??

A moze macie inne propozycje spokojnych i ładnych rybek ??

Czy wiecie gdzie można kupiec taką pare Alpheus + Babka ??

Sporo pytań, ale wiecie jak to jest, gdy sie chce zaplanować obsadę lepiej zapytać ludzi, którzy mają większe doświadczenie

Tynio

Pozdrawiam

Było mineło - akwarium to już wspomnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witaj

- co do mandaryna ,to nie wiem czy nie bedzie za malo skaly zeby sie wyzywil.

- krewetka boksujaca , nalezy raczej do zaczepnych, u mnie stara sie zaatakowac wszystko co sie da:), male ryby, ostatnio wyciagala z piasku rozgwiazde, ale ogolnie jest nieszkodliwa

- mialem magnifice , jest bardzo spokojna i towarzyska, u mnie byla sama ale upodobala sobie plywanie z chromiskami

to tyle ode mnie i powodzenia w doborze

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
tomik :

witaj

- co do mandaryna ,to nie wiem czy nie bedzie za malo skaly zeby sie wyzywil.

- krewetka boksujaca , nalezy raczej do zaczepnych, u mnie stara sie zaatakowac wszystko co sie da:), male ryby, ostatnio wyciagala z piasku rozgwiazde, ale ogolnie jest nieszkodliwa

- mialem magnifice , jest bardzo spokojna i towarzyska, u mnie byla sama ale upodobala sobie plywanie z chromiskami

to tyle ode mnie i powodzenia w doborze

- Myśle ze mandaryn powinien se dać rade (to moje zdanie - skały jest naprawde sporo a i moze jeszcze dokupie jeszcze kilka kg jak bedzie za mało -ale to w przyszłości)

- Co do boksującej każdy pisze i mówi co innego (sam już nie wiem czy kupować)

- Nemateleotris decora lub Nemateleotris magnifica te rybki brałem pod uwagę właśnie ze sa spokojne i łądne

tylko czy łątwe i czy możne je trzymać np. 2 sztuki

Co do Chromisków to sie nasłuchałem że to niezłe dziady są

Dzięki za informacje

Tynio

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam od tygodnia 2 chromisy i na razie nie zauwazylem zeby rozrabialy ;)

a podoba mi sie jak smigaja po calym akwa, bo przy nich blazny wygladaja na leni, ktorym nie chce sie plywac :)

akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem Decore - ciekawska ale płochliwa, raczej trzymaj 2 sztuki nie 1. Lubi wyskakiwać z akwarium więc lepie mieć pokrywe

Mandaryna kup dopiero jak ci dojrzeje akwarium i jak na tych 18kg skały rozpleni się sporo życia. Ja mam teraz ok 70kg skały i z zakupem 2 mandarynów jeszcze chyba poczekam żeby populacja kiełży się na tyle rozrosła że 2 mandaryny będą je trzymały w stałym szachu a nie wyżerały.

babka + alpheus - polecam szczerze. Bardzo zabawna parka. Zapewnij im dużo piasku (ok 5cm warstwa - przynajmniej w tym miejscu gdzie je wpuścisz). Moja decora też zresztą w piasku pod kamieniem sobie norkę uwiła więc i jej się piasek przyda. Nie żwirek lecz piasek.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
smk :

Miałem Decore - ciekawska ale płochliwa, raczej trzymaj 2 sztuki nie 1. Lubi wyskakiwać z akwarium więc lepie mieć pokrywe

Mandaryna kup dopiero jak ci dojrzeje akwarium i jak na tych 18kg skały rozpleni się sporo życia. ......

babka + alpheus - polecam szczerze. Bardzo zabawna parka. Zapewnij im dużo piasku (ok 5cm warstwa - przynajmniej w tym miejscu gdzie je wpuścisz). Moja decora też zresztą w piasku pod kamieniem sobie norkę uwiła więc i jej się piasek przyda. Nie żwirek lecz piasek.

Dzięki za następną informację

Decore moge kupić 2 sztuki to nie ma problemu

Jadła Ci płatki lub sztuczny pokarm ??

Boje sie tymi "wyskokami" z kawarium

nie mam pokrywy i nie bedzie

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=4543&d=45

5,5 kg ma już dosyć sporo czasu ponad 4 miesiące wiec i życia tam jest troszkę.

A Babeczka i Kreweta to mi sie podoba od czasu kiedy u Ciebie na stronie widziałem :)

Piasek jest 4 kg wsypałem jednak troszke mało i szukam jeszcze kilka kg (tak z 3-5 kg)

Jest fajny i drobny (ale nie pyłek)

Co do żwirku mam troszke w tym mniejszyn 2-3mm i szkoda mi wywalać tego tak jak pisałem ze względy na życie jakie tam jest.

Myslałem by dać to po bokach akwarium i przysypać lekko piaskiem (jest tam spora zadyma z pompek)

na zdjeciu widać już piasek jak widać

Tynio

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Adi Zet :

babkę z alpheusem kupisz w reefshopie za 170zł :)

Kupie czy tylko oglądne na zdjeciu ??

Z tego co wiem to nie ma tam tego "zestawu"

A te 170 zł to troszke dużo ,słyszałem że można taniej kupić.

Musze zadzwonić do AM on tam kiedyś mówili że mieli i cena była mniejsza.

Tynio

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

boksującej nie polecam:(na początku zaciachała śpiącego nemo(chyba mu pęcheżyk zgniotła a teraz jest spokojna bo wprowadziłem dużą niebieską languste(na początku odcieła oczywiście jej wąśy:)

800l:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam boksującą trzymam ją z lysmatą amboinensis

w dzień lysmata jest spokojna ale w nocy gdy boksująca robi spacerek po akwarium lysmata schodzi jej z drogi

czasami przegoni lysmate ale jej nie goni.

Uważam że to jedna z najładniejszych krewetek morskich:)

360+110-od 15 Grudnia 2006 sprzedam miejsce na reklame (300 znaków) :D www.fastquad.pl- dla morszczaków z nano-reef super zniżki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiec co zwierze to inny charakterek

moja magnifica byla raczej odwazna niz plochliwa, plywala caly dzien w toni z chromisami i gonila nawet pokolce

- boksujaca po wpuszczeniu chromiskow polowala na nie :)

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie boksująca wcina wieloszczety i walczy z dzikimi krabami :) ,pustelnika ignoruje tylko lysmate czasem przegoni

360+110-od 15 Grudnia 2006 sprzedam miejsce na reklame (300 znaków) :D www.fastquad.pl- dla morszczaków z nano-reef super zniżki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sami widzicie jak to jest z tymi zwierzakami

Tak jak ludzie z jednej strony dobre a z drugiej złe.

Jak narazie zobacze jakieś inne krewetki choc ta mi sie bardzo podoba.

A możecie napisać w jakich akwariach mieliście lub macie rybki magnifica czy Decora

Czy dać lepiej po dwie rybki tego samego gatunku (chodzi mi o Nemateleotrisy) czy dać po jednej ?

Może macie jakies inne propozycje co do rybek łatwych w "użytkowaniu" i nie agresywna.

Musza być dostępny w sklepach oraz pływać w toni (dół kwarium bedzie obsadzony na maxa)

A co do krewetek to mam dwie Lysmatki i są bardzo odważne i wesołe , jak była jedna bardziej sie bała.

Teraz to juz istny cyrk z tymi krewetami.

Czekam na dalsze infomację oraz propozycje

Tynio

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Tynio, o Nemateleotrisach już było na forum. Poszukaj. Ja osobiście szczerze polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
rs :

@Tynio, o Nemateleotrisach już było na forum. Poszukaj. Ja osobiście szczerze polecam.

Znalazłem 2 wątki gdzie był poruszany temat tych rybek

Ty pisałes oraz Andrzej i Trino.

Mało informacji i nie pracyzyjne

Co do skakania tych rybek to nie wiedziałem mam na akwarium "ramę" wysokości 9 cm czy jest szansa ze nie skoczy / wyskoczy ?

Chba zdecyduje sie na 1 sztuke.

Wiec bedzie jeszcze jedno miejsce dla rybki.

Tylko jakiej sam jeszcze nie wiem , choć jest sporo fajnych rybek ale agresywne sa te bestyjki

Tynio

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie decora upodobala sobie jedno miejsce, byla raczej plochliwa, dokupilem druga i w ciagu dwoch dni zrobila sie odwazna, teraz dwie plywaja po calym zbiorniku. z decorami jest podobno tak, ze musza sie dobrac w pare, inaczej jedna bedzie dazyla do zabicia drugiej. w przypadku N.magnifica nie ma takiego problemu, mozna trzymac kilka osobnikow. A co do wyskakiwania to niestety prawda, znam osobe, ktora pozbyla sie w ten sposob ryby. Ja u siebie mam wysoka korone, okolo 40cm, mam nadzieje, ze az tak dobrze nie skacza;)polecam decory i magnifica, piekne i proste ryby

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Tynio, a jak precyzyjnych informacji oczekujesz? Jak z większością zagadnień, jest pewnie wiele różnych opinii.

Ja mam dwa nemateleotrisy (było więcej) ale wiosną mam zamiar stworzyć niewielkie stadko. Trudno mi sobie wyobrazić te ryby trzymane pojedynczo. Podobno mogą się pojawić zachowania agresywne ale nie muszą. 9cm powinno wystarczyć ale pozostaje jeszcze np. grzebień na kominie. Z komina wyjmowałem już dwukrotnie wargatka, którego zresztą również polecam. No i Escenius bicolor - coś niesamowitego(poszukaj na forum np."escenius pompkus"). Może go zastąpić Salarias fasciatus, jeszcze brzydszy (zaleta). Natomiast Pseudochromis cośtam (nie pamiętam, chyba zresztą przeniesiony do innego rodzaju) zrobił się u mnie dość agresywny i nad tą rybą to bym się zastanowił. Akwarium mniejsze niż 250l może nie wystarczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
rs :

@Tynio, a jak precyzyjnych informacji oczekujesz? Jak z większością zagadnień, jest pewnie wiele różnych opinii.

....Akwarium mniejsze niż 250l może nie wystarczyć.

Masz racje na 99% jest ta, sporo informacji ale zasze jest jakiś niedosyt.

Czy przyjmować będą sztyczny pokarm ??

To chyba też zagadka.

Grzebień mam a za grzebieniem mam panel wiec do panela moze se skoczyć najwyżej sie dzikich krabów przestraszy :)

Co do Wargatka to słysząłem że moze być problem i szybko zdychają (5-9 miesięcy)

Co do reszty rybek zaraz sobie poszukam wiecej informacji. (nie wszystkie kojaże jeszcze z nazwy)

Tynio

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponownie ja

Więc już jestem pewny jak będzie wyglądać obsada „rybna”

Amphiprion ocellaris – 2 szt.

Synchiropus splendidus – 1 szt.

Nemateleotris magnifica – 1 sztuka max 2 (w przypadku gdyby była nieśmiała)

Cryptocentrus cintus + Alpheus sp – 1 parka (już wiem gdzie kupić – narazie brak może kiedyś będzie )

Escenius bicolor – 1 sztuka bardzo ładna rybka

Tylko czy nie będzie konkurować z mandarynem lub z Cryptocentrus cintus ?

Będę wdzięczny za informacje i opinie.

Zastanawiałem się też nad Gobiosoma evelynae – 1 sztuka (może być zamiast wargatka)

Razem by wyszło 7 rybek czy nie za dużo ??

Oczywiście z rybkami będą jeszcze

Lysmata – 2 sztuki

Wężowidło -1 sztuka

Kraby -3 sztuki

Ślimaki - 4 sztuki

Oraz rozgwiazda piaskowa – 1 sztuka

Może coś zredukować ?? lub z czegoś zrezygnować

Bezkręgowce oraz inne zwierzaki juz są w akwarium, więc z tego nie ma szans.

Ostatnio był temat karmienia mandaryna

Czy one żywią się tylko tym, co znajdą na skale ??

Czy może też jedzą żywą atemie ??

Tynio

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Tynio - jak na moje calkowicie amatorskie oko to chyba troche za duzo rybek zyjacych na dnie:

- Synchiropus splendidus

- Cryptocentrus cintus

- Escenius bicolor

Sam zakladam litrazowo zblizone akwa (60x50x55) i zastanawiam sie czy danie Escenius bicolor i do niego Salarias fasciatus LUB Cryptocentrus cintus + Alpheus bedzie dobrym pomyslem a co dopiero dawanie 3 roznych gatunkow :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@rpp

Myśle że masz troszke racji na dnie to tam ebdzie chuczeć :)

Więc pytam jak by to działało

To że są to 3 gatunki może być +

bo każda z rybek bedzie preferować inny pokarm (choć moge sie mylić )

Fakt litrazowo bedziesz miec wiecej (troszke)

Jak by sie okazało że za dużo na dno to ślizgowi bym podziekował.

co do błazenków to są rybki naprawde wesołe i nie przeszkadzajace (spokojne dla innych gatunków)

Wiec te zostaja.

Czekam na wasze opinie i sugestie.

Zapomniałem dopisać ze teoretycznie mam czas do jutra z decyzją co do tego ślizga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.