Skocz do zawartości
SoQł

Lampa i mała przeróbka na noc oraz pomoc w doborze czasów.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Zastanawiam się nad przeróbką lampy Giesemann Infiniti 2x150W HQI + 4x54W T5 tak aby spersonalizować ją pod swój baniak o wymiarach: 150cm X 70cm X 60cm wysokości.

Proszę o poradę czy dobrze kombinuję aby zabudować w lampie dwie listwy po 6 LED-ów (z tej aukcji z tym że jedną usunę i zostanie na zapas http://allegro.pl/18-led-oswietlenie-aqua-led-akwarium-regulowane-i2940606233.html), które świeciły by godzinę przed pierwszą parą jarzeniówek i godzinę po ich zgaszeniu oraz dwie osobne diody na zewnętrznych krańcach lampy (http://allegro.pl/2-led-uv-oswietlenie-akwarium-aqua-led-regul-i2965609372.html) tak aby po zgaszeniu listew świeciły aż do rana i ponownego zaświecenia się listew LED.

Myślałem o takim rozwiązaniu jak na przerobionym zdjęciu poniżej.

Do tego proszę doradzić czasy świecenia. Głównie pod korale miękkie i LPS-y oraz na początek jakiś mniej wymagający narybek.

Myślałem o takim rozwiązaniu:

2xdioda: wł. 20:50 - wył. 6:10

2x istwy diodowe: wł. 6:00 - wył. 7:00

1 para T5 (Aquablue special + Purple plus): wł.7:00 - wył. 20:00

2 para T5 (2x Blue plus) wł. 9:00 - wył. 18:00

HQI 2x150W wł. 10:00 - wył. 17:00

2x istwy diodowe: wł. 19:50 - wył. 21:00

2xdioda: wł. 20:50 - wył. 6:10

Lepiej to zauważyć na dołączonym wykresie.

Doradźcie jeszcze czy mix kolorów przy tych 2 listwach: 1 listwa biała i 1 niebieska to dobre rozwiązanie i czy te pojedyncze diody w kolorze ultrafioletowym będą miały rację bytu na noc w solance może lepiej zostać przy standardowym niebieskim?

Dodam iż cały cykl wykonuje sterownik Zelio Logic SR2 B201FU, o którym można poczytać na str: www.100pa.com Natomiast rozwiązanie zaczerpnąłem z pracy gdzie wykorzystujemy go do sterowania automatyką i elektryką gdzie potrzebny jest zegar czasu rzeczywistego i spisuje się idealnie przy podobnych pracach a dodatkowo posłuży w późniejszym czasie do załączania wiatrakami od chłodzenia.

Z góry dziękuję za wszelkie pomocne rady. Pozdrawiam.

post-16868-0-02470600-1358807555_thumb.jpg

post-16868-0-90604000-1358807560_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie -> panowie i panie bo i takie tutaj uczęszczają :D Proszę o pomoc niby forum, niby pomocne ręce a tutaj widzę nikt nawet nie odpisał czy mój pomysł dobry, chociaż czasami doradźcie bo sterownik chciał bym zaprogramować, co do oświetlenia a dodatkowo przez ten tydzień muszę wszystko przygotować :/ Cholera już w tym tyg. chciałem założyć nowy temat odnośnie swojego zbiornika, obudowy, klejenia itp; itd; a tutaj nawet nie wiem jak teraz ze stolarzem stoję ;> zbiornik gotowy ma być na pierwsze dni lutego a stelaż dopiero w częściach w piwnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.