Skocz do zawartości
Kraszan

Objętość kropli

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj mi Przemek tłumaczył, lecz moja pamięć niestety dobra, ale krótka. Jak to było? 1 kropla to ok. 0,03 ml, czy inaczej ok. 30-33 kropli to 1 ml? Zgłupiałem. A mam zakroplać ok 35 kropli AragaMilk codziennie z pojemnika który jest niezbyt poręczny do odmierzania i chciałbym ustalić ile to ml i zakraplać nabierając do strzykawki...

Morski dinozaur w stanie spoczynku - forumowy weteran :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja odmierzałem raz RedSea calcium 3+ i po prostu kropelkami dawałem to do probówki sery (z testu). wychodziło ok. 10 kropel na ml. tak czy siak weź próbuwkę od testu i to sprawdź, to chyba najprostszy sposób :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niby tak, ale jak sie otworzy ten "pipek" to leci ciurem dość gęsta substancja i ciężko krople odmierzyć.

Morski dinozaur w stanie spoczynku - forumowy weteran :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Adi Zet :

tak czy siak weź próbuwkę od testu i to sprawdź, to chyba najprostszy sposób

Swieto w klubie

Adi powiedzial cos z sensem.

A ze przy tym strzelil ortografa, to juz inna inszosc.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z aragonitem to nie musisz byc az tak dokladny - nawet jak go pare kropel za duzo zakroplisz to nic sie stanie. pozatym - z tej butelki DA sie zakraplac - trzeba tylko wykombinowac wlasciwe "trzymanie" pozatym - kropla kropli nierowna - z tej flaszki aragi krople wychodza dosc spore :)

i jeszcze jedna uwaga - jesli masz w systenie pracujacy kalkreaktor to czesto sprawdzaj KH. aragonit cholernie mocno podbija (ja nie uwazalem i po 3 tygodniach wyladowalem na 15 KH)

no i mam nadzieje ze doczytales w instrukcji ze musisz dosc dlugo i energicznie potrzasac butelka przed zakropleniem ?

userbar548926yr3.gif ______________________________________________________

rekinekoh4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry ze sie wtrace, ale co to jest ten AragaMilk?

Na stronie

http://www.um-um.pl/product_info.php?products_id=4660

napisano m.in. ze zastepuje dzialanie reaktora wapnia.

A jak to sie ma do

Wildtom :

(...)

i jeszcze jedna uwaga - jesli masz w systenie pracujacy kalkreaktor to (...)

Pytanie moze naiwne, ale jakos sie nie zaglebialem we wszelkie dodatki i ulepszacze.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie tu jest maly haczyk. aragamilk czyli inaczej plynny aragonit to w istocie niezla rzecz praktycznie zastepujaca reaktor. do tego w przeciwienstwie do kalkwasser mozna dodawac kiedy sie chce, nie tylko na noc no i cala dawke mozemy zaaplikowac od razu. no i jak juz pisalem - dodanie nawet paru kropli ponad limit nie ma zadnych strasznych skutkow jak np przy przedawkowaniu ballinga. dodaje ca, mg, kilka pierwiastkow sladowych, podbija Ph i KH. napisalem zeby uwazac bo MOZNA uzywac tego zamiast lub jako uzupelnienie pracujacego reaktora - ot chocby zeby podbic magnez lub podniesc ph. to mi w sklepie powiedzieli. nie powiedzieli za to ze jezeli uzywam tego jako dodatku do reaktora to nalezy dodawac duzo mniej niz w instrukcji (teraz, z perspektywy czasu to logiczne sie wydaje :)) i czesciej mierzyc parametry zeby nie przedobrzyc np tak jak u mnie z kh.

userbar548926yr3.gif ______________________________________________________

rekinekoh4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.