skoti79 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2013 mam przegrodę wolną w sumpie i chciał bym tam włożyc skałę lub siporax co waszym zdaniem lepsze wiem że wielu stosuje siporax z powodzeniem tak jak i skałę - proszę o wasze opinie Cytuj baniaczek 450+160sump oświetlenie t5+led obsada koralin mieszana mieszana Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2013 siporax Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petrus1 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2013 Też jestem za siporaxem Cytuj Pozdrawiam, Piotr "Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skoti79 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2013 a co w nim lepsze od skały? Cytuj baniaczek 450+160sump oświetlenie t5+led obsada koralin mieszana mieszana Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petrus1 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2013 1 litr siporaxu posiada powierzchnię 270 m2 powierzchni dla bakterii nitryfikacyjnych, poza tym łatwy w czyszczeniu i nic nie oddaje do wody bo jest ze szkła Cytuj Pozdrawiam, Piotr "Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabeł prawdziwy Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2013 Ale skała jeśli coś oddaje to jest to, z czego sama jest zbudowana?. Chyba. A jakby wymieszać? 50%- 50% ja tak mam i nie wiem czy to ma sens? Ma ktoś tak?? Cytuj Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2013 Troche nonsens zważywszy na to jakie mozliwosci daje siporax - złoże/baza dla namnażania się bakterii. Tylko o to chodzi by zaoszczedzić miejsce ktorego zawsze w sumpie brak i efektywnie go wykorzystać czyli bardziej stworzyc efektywny system przy tej samej powierzchni sumpa. Pozdro Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2013 (edytowane) Ale skała jeśli coś oddaje to jest to, z czego sama jest zbudowana?. Chyba. A jakby wymieszać? 50%- 50% ja tak mam i nie wiem czy to ma sens? Ma ktoś tak?? W skale oprócz wiele dobrego możesz też mieć trochę niefajnych rzeczy a siporax jest czyściutki. Możesz zastosować bakterie dobrego producenta które Ci skolonizują siporax. Żywa skała jest już raczej zajęta przez bakterie - i tu nie zdziałasz wiele w krótkim okresie czasu, no chyba, że włożysz skałę suchą lub sam sobie ją ukatrupisz. Skała nie oddaje tego z czego jest zbudowana tylko to co w niej mieszka lub mieszkało kiedyś. Powierzchnia filtracyjna jak poprzednicy napisali jest większa w Siporaxie. Edytowane 25 Stycznia 2013 przez Niejeden z nas (wyświetl historię edycji) Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
p@weł Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2013 ja tam wole skałe,może dlatego że mój sump ma 50%objętości głównego zbiornika.podobno siporax bardzo sie zapycha przy vsv method vodka też ale każdy broni swojego heh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2013 ja tam wole skałe,może dlatego że mój sump ma 50%objętości głównego zbiornika.podobno siporax bardzo sie zapycha przy vsv method vodka też ale każdy broni swojego heh A skała się nie zapcha? Stosowałes siporax ? Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2013 tutaj nie chodzi o bronienie, a dzielenie się wiedzą, każdy z tego poletka wyciągnie coś dla siebie Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kwes Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2013 a czy bio-ceramika to tosamo co siporax? Cytuj http://www.youtube.c...r1?feature=mhee Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2013 Siporax to ceramika/dmuchane szkło. Ludzie testowali różne inne ceramiki i różnie z tym bywało ze względu na oddawanie z nich do wody niepożądanych pierwiastków powodujących problemy (głównie glony). Sera Siporax sprawdzony, nie oddaje do wody. Więcej można naczytać się w temacie poświęconemu siporaxowi http://nano-reef.pl/topic/43195-sera-siporax-ile-litrow-etc/page__st__20 Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petrus1 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2013 Siporax to ceramika/dmuchane szkło. Ludzie testowali różne inne ceramiki i różnie z tym bywało ze względu na oddawanie z nich do wody niepożądanych pierwiastków powodujących problemy (głównie glony). Sera Siporax sprawdzony, nie oddaje do wody. Więcej można naczytać się w temacie poświęconemu siporaxowi http://nano-reef.pl/...tc/page__st__20 No nie do końca dmuchane, produkcja siporaxu polega na stopieniu szkła i soli NaCl w wysokiej temperaturze co tworzy coś w rodzaju zawiesiny soli w szkle, i nie zagłębiając się w szczegóły produkcji po ochłodzeniu sól jest wypłukiwana wodą a zostaje samo, jakby spienione szkło. Banalnie proste ale trzeba było najpierw wpaść na taki pomysł Cytuj Pozdrawiam, Piotr "Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2013 człowiek całe życie się uczy Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kuba503 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2013 Mam takie teoretyczne pytanie... czy jako złoże można by było użyć muszli?? Czytając kilka tematów taki mi pomysł zaświtał. Bo w zasadzie takie zwykłe muszle można choćby samemu nazbierać, produkt naturalny z bardzo dużą powierzchnią do zagospodarowania dla bakterii więc czemu nie?? Ktoś to testował?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2013 testuj, dla mnie nonsens. Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kuba503 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2013 dlaczego?? przeczytaj wyżej informacje o porowatości i sam się domyślisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zulus Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2013 Podłącze się z pytaiem. Czy jest sens napychać sump na skałą lub zamiennikami jak skała w baniaku daje rade z redukcją no3. W końcu chodzi o równowagę. Trochę no3 też jest potrzebne. Cytuj Wysłane z mojego PC chłodzonego wodą przy pomocy zwykłej przeglądarki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2013 Jeśli daje radę sama skała w zaprojektowanym systemie to oczywiście nie trzeba. To wszystko są pytania bardziej retoryczne. Pozdro Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kwes Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2013 a co myślicie żeby jedną część sump wypełnić żwirem koralowym zamiast Siporax żwir jest o wiele tańszy i równie porowaty Cytuj http://www.youtube.c...r1?feature=mhee Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2013 na to pytanie również można sobie samemu odpowiedzieć na podstawie powyższych treści. Jest mniej porowaty żwir od siporaxu. Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kuba503 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2013 To wszystko są pytania bardziej retoryczne. Masz rację nic tylko szybko uruchamiać akwarium i testować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kwes Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2013 Masz rację nic tylko szybko uruchamiać akwarium i testować oby kolego nie skończyły ci się fundusze na zakup testów a pociechu z akwarium żadnego ja wychodze z założenia ucz się na błędach innych i własnych jeśli ktoś wie i coś już testował to warto z tego korzystać i w taki sposób troszke zaoszczędzić wszystkie pytania na tych forach to są pytania retoryczne i można na nie odpowiedzieć samemu więc po co istnieje takie coś jak forum Cytuj http://www.youtube.c...r1?feature=mhee Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kuba503 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2013 Jak to się mówi pożyjemy zobaczymy dopóki testy nie zagrażają mieszkańcom baniaka to można próbować a człowiek z zasady to zwierze ciekawskie... Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach