Darekn12 Zgłoś Napisano 1 Lutego 2006 witam, ok.podsumujmy to wszystko do kupy akwa 50*50*50 komin po srodku 15*15 pod tylnia scianka.i nizszy niz krawedz akwa o 6 cm moz episze jak laik ale wl etak po chlopsku wytlumaczone i opisane trzy otwory jeden spustowy 32 mm i dwa 20mm jeden bezpieczenstwa i jeden powrotny. czy jest jakas zasad umieszczania otworow w dnie akwa?czy w jednej lini rownolegle do tylniej scianki akwa? bo tak chce zrobic. powrot 20 mm chce pozniej ponad grzebieniem zrobic zeby woda wyplywala na 2 strony?czy to dobry pomysl? jeden zawor kulowy do rurki spustowej. poki co chyba wszystko o sump bede pytal pozniej co i jak. no i grzebien na kazdej sciance komina.... czy to ok.czy cos zle? pompk ado tego akwa to AM or 2500.dobra? pozdrawiam darekn12 Cytuj od 17 wrzesnia 2009 akwarium zlikwidowane...ale kiedys wroce...:-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomik Zgłoś Napisano 1 Lutego 2006 komin nizszy o 6 cm - tyle ma grzebien wiec lustro wody bedziesz mial 1-0,5 cm od krawedzi szyby zrob wys 55 i daj 10 nizszy komin, a nie bedzesz pisal postow jak ci ryby wyskakuja:) pompa jak na te akwa potezna ale ogolnie ok otwory w kominie rozmiesc tak zeby na powierzchni komina zajely jak najwiecej miejsca, czyli byly max od siebie oddalone , nie oslabisz wtedy za nadto wytrzymalosci szkla pozdro Cytuj 400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darekn12 Zgłoś Napisano 1 Lutego 2006 witam, to moze dac komin prostokatny? dlugi 20 a scianka prostopadla 15? a jaka wys ma grzebien w takim razi eslyszalem czytalem z ema regulowana wysokosc.to moze komin nizszy o 8 cm od krawedzi szyby akwa?nie chce wyzszego akwa... a rozmieszczenie komina z eposrodku? nie wplynie to na cyrkulacje? pozdro Cytuj od 17 wrzesnia 2009 akwarium zlikwidowane...ale kiedys wroce...:-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomik Zgłoś Napisano 1 Lutego 2006 grzebien jest wysoki na 6 cm razem z plytka regulacyjna komin po srodku oki raczej nie bedzie problemu z cyrkulacja, szczegolnie , ze chcesz ja rozbic w 2 strony Cytuj 400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darekn12 Zgłoś Napisano 1 Lutego 2006 a jaka dac roznice ile ponizej krawedzi lustro wody?zebym wiedzial jaki wysoki komin dac?o 8 cm nizszy niz krawdz akwa? Cytuj od 17 wrzesnia 2009 akwarium zlikwidowane...ale kiedys wroce...:-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
joopa Zgłoś Napisano 1 Lutego 2006 @ tomik - jaki grzebien jest wysoki na 6 cm ? teraz jestem w pracy i nie zmierze, ale ja u siebie tez mam komin o 6cm nizszy i mam jeszcze nad grzebieniem z 2 cm luzu jak zrobi komin jeszcze nizej, to zaraz znajdzie sie z nim w polowie akwa Cytuj akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KALWIN Zgłoś Napisano 1 Lutego 2006 grzebien ma około 6 cm wysokosci i 32 cm dłgosci ale można sobie go spokojnie dociac na odpowiedni wymiar.Pamietaj tylko że grzebień nakleja sie nie na szczyt komina tylko na jego przednią ścianke tą prowadnice. I potem sobie regulujesz wysokość Cytuj #NAZWA? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rah Zgłoś Napisano 1 Lutego 2006 @Darekn12 - zrób komin o ok. 6 cm tak, jak planowałeś niższy od górnej krawędzi akwarium. Przecież prowadnicę grzebienia przyklejasz do powierzchni bocznej komina, a nie na jego krawędź górną i to jest raczej standard. Tu kiedyś pomierzyłem ten grzebień więc może ci to pomoże http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=3677&d=15 Cytuj 500 litrów 140x60x60 działa od 02.09.2008 r. + sump 105x48x36, AM OR 3500, cyrkulacja 2 x Tunze 6100 + 1 x Tunze 6105 z multikontrolerem + 1 x Jebao WP-40 do falowania, Bubble Magus 250s, lampa 2x120W led,LR ok. 70 kg, LS 45 kg, ARM od mufti, balling i podmiany co tydzień ok. 8%, sól AF, dozowane 2 ml ABCM codziennie, zależnie od obserwacji co tydzień lub dwa Prodibio BioDigest i Bioptim Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darekn12 Zgłoś Napisano 1 Lutego 2006 ale nie bedzie to wada jezeli dam tak duza rewizje?chyba raczej in plus? i kolejne pytanie jakie mi si enasunelo. patrzac na sump od gory czy ma znaczenie w jakiej kolejnosci bede wykonane otwory np od lewej 2 32m i pozniej 20? czy moze 32,20 .32? a moze jeszcz einaczej? jak to rozwiazac? i jeszcze jedno.jak rozwiazac sumpa pod akwa? czy np spust ma byc pionowo wpadac do 1 kolumny w sumpie czy np kolankami itd dalej .,a np moz einaczej pompa bezposrednio pionowo rurka do akwa powrotem? jak to ma byc ustawione jakas zasada? Cytuj od 17 wrzesnia 2009 akwarium zlikwidowane...ale kiedys wroce...:-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach