Skocz do zawartości
Arkadiusz2607

Klej do acryl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Klejlem sobie dzis refugjum z acrylu.

uzylem do tego kleiu unibond repair power epoxy.

Na opakowaniu kleiu zauważyłem znak :Symbole niebezpieczne dla środowiska :( :( niestety juz po sklejeniu

Moje pytanie jest następujące:

Czy to zagrożenie jest tylko podczas kiedy klei jest w postać nie zastygnietej?

Czy po np:. Tygodniu bedzie juz mozna go używać nie stwarzając zagrożenia dla organizmów żywych w moim akwarium ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zagrożenie jest raczej W postaci niezastygniętej. Gdy zastygnie powinno być wszystko dobrze.

465L 130x65x55h + sump 200L 100x50x40h. JEBAO 2xRW8. Grzałka 2x200W. Obieg AC6500. Oświetlenie 4x54w T5 + led 120w + 160w. Odpieniacz DIY 160 na 9420.040, DSB 50x43x10h. Sól BT SPS, LS 18kg, LR 70Kg

Korale: Poccilopora damicornis, Caulastrea (curvata, furcata, echinulata), 2 x Eyphylia Paraancora, Stylophora fioletowa, Ukwiał piaskowy, Acanthastrea lordhowensis, Blastomussa wellsi, Montipora digitata zielona, Duncanopsammia axifuga, Echinophyllia, Akropory

Ryby: Amphiprion ocellaris. Labroides dimidiatus, Lysmata boggessi, turbo, Nassariusy, Tectus, Jeżowiec mespilia globulus, Calcinus laevimanus, Cryptosentrus leptocephalus, Paracanthurus Hepatus, Pseudanthias squamipinnis, Valenciennea sexguttata, Chelmon,

Zebrasoma velifer

Identyfikacja

Stare 180

Nowe 460L

8d1e1a2ed99b757d8e690344053b20d8u341a313.png?upd=20140802221928

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też tak myślę, w postaci zastygniętej nie powinien być toksyczny jak wszystkie żywice i choćby silikon. Wujek Google też tak podpowiada, ja byłbym spokojny

Pozdrawiam, Piotr

"Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie próbowałem z wujkiem Google pogadać ale coś mi nie szło ;)

Tez mi sie tak wydaje ,ale lepiej 2 razy zapytać jak raz wtopić.

Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej dwa razy wypłukać przed włożeniem do akwa.... :)

I wąchaj.... jak śmierdzi to jeszcze oddaje do wody.... :)

akwarium: 140x60x60 OW (500l)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardziej niż o toksyczność (klej epoksydowy przy odpowiednim dawkowaniu składników i dokładnym wymieszaniu nie jest trujący po utwardzeniu), martwiłbym się o wytrzymałość spoiny.

Radziłbym zrobić jakąś próbę w wannie albo na zewnątrz. Kleje epoksydowe nie są najlepszym (choć nie są też najgorszym) konstrukcyjnym spoiwem do plexi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.