Skocz do zawartości
patryczysko

Wiercenie w szafce

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Chciałbym wywiercić w szafce 2 otwory. Tyle, że to jest szafka, na której stoi akwarium. Moje pytanie, to: czy jak będę wiercił, to może dojść do pęknięcia akwarium?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem Ci tak, ja "wierciłem" otwór pod wentylator 120 x 120 mm.

Polegało to na tym, że wkrętarką nawierciłem sobie cztery dziury dziurę, a potem piłką do drewna wyciąłem otwór jaki potrzebowałem.

Zajęło mi to z 15-20 minut bo jednak piłka to nie wiertarka i nie idzie tak szybko a po za tym uważałem, żeby za bardzo nie szarpać z uwagi na akwa 225l stojące na górze.

Akwarium nr 1: 120/60/55 

Akwarium nr 2: 90/50/50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A z jakiego materiału szafka? Tzn. Się ta część w której ma być otwór? Drewno? Płyta mdf czy zwykła biała hdf?

wysłane za pomocą Tapatalka 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie to była płyta, ale jak kolega ma np. drewno to może być gorzej czyli dłużej z piłowaniem tego :)

Akwarium nr 1: 120/60/55 

Akwarium nr 2: 90/50/50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć ja w swojej szafce z płyty wiórowej wycinałem otwory za pomocą wkrętarki i otwornicy fi 60. Nic się nie stało, wszystko przetrwało i działa. Jeśli masz ostrą otwornicę i zrobisz to ostrożnie to moim zdaniem nic się nie stanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie to jest płyta wiórowa, grubości 22mm. Chciałem wywiercić otwornicą, ale boję się drgań prznoszonych na akwarium, gdyż szyba ma tylko 4mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

minimum 10 cm od krawędzi, bo materiał się osłabia, a tak nic mu nie będzie.

Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wierciłem otwornica 10cm trwało to kurcze 25 minut i wkretarka zaczeła dymic,musiałem przesc na duża wiertare ,powolutku ale dało rade

Edytowane przez bibik (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak bywa, wszolaki cosie są w środku, nie tylko trociny

Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wierc śmiało nic się nie stanie najgorzej jest gdy szarpiesz powoli wywiercisz bez problemu robiłem tak kilka razy i nic się nie stało rozumiem że te otwory mają byc w boku szafki jeśli tak to śmiało do boju

baniaczek 450+160sump oświetlenie t5+led obsada koralin mieszana mieszana 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wierc śmiało nic się nie stanie najgorzej jest gdy szarpiesz powoli wywiercisz bez problemu robiłem tak kilka razy i nic się nie stało rozumiem że te otwory mają byc w boku szafki jeśli tak to śmiało do boju

Tak, to ma być z boku szafki. Załatwię sobie jakąś porządną otwornicę i będę brał się za robotę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.