R.I.P Zgłoś Napisano 1 Lutego 2013 (edytowane) Znalazłem taki sterownik na allegro http://allegro.pl/przekaznik-czasowy-siemens-siriu-3rp1540-1bn31-i2961171288.html , czy będzie działał jak zwykły timer czyli po podaniu napięcia załączy styk a po skończeniu odliczania odłączy go , czy też jest on tzw. zwłoczny , opóźniający? Pytam bo jestem laikiem a potrzebuję sterować urządzeniem przez kilkadziesiąt sekund max 6 razy dziennie ...a cieniutko o takie dokładne timery na rynku. Dzięki za każde info PK Edytowane 1 Lutego 2013 przez R.I.P (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość michalfa Zgłoś Napisano 1 Lutego 2013 opóźniający do 600 s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 1 Lutego 2013 michalfa - konkretnie i na temat - w takim razie zupełnie nieprzydatny dla mnie. Wielkie dzięki PK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akvarius Zgłoś Napisano 1 Lutego 2013 ale za to przydatny do odpieniaczy Cytuj Akwarium 150*65*60 ,sterowanie iks, reaktor vertex ,odpieniacz ,250 bk vertex,filtr vertex1,5 ,vertex filtr Biopallets XL, ,oświetlenie - 8*80w t5 ,cyrkulacja 2*6105,+multi7095, obieg BK 8500 http://nano-reef.pl/....-ceramiki/ ,http://nano-reef.pl/.., zapraszam po szczepki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 1 Lutego 2013 A może ktoś robi takie timer'y o tak dokładnych nastawach ? Chętnie bym otworzył zlecenie. PK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czapa771 Zgłoś Napisano 1 Lutego 2013 A napisz czym chcesz sterować i jaki czas i napięcie to może coś doradzę. Często można zastosować sterowniki maszyn przemysłowych a w zasadzie podzespoły typu styczniki czasowe i szereg ich kombinacji. Większy obraz tego co chcesz uzyskać potrzebny jak można. pozdro. Cytuj 120-55-55Opti. 160l sump. refungium, Shuran150. Oświetlenie LED DIY. 2X54W t5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldit1 Zgłoś Napisano 2 Lutego 2013 opóźniający do 600 s kolega napisał DO 600 s ale od 5 więc wszystko zależy co to ma być Cytuj gallus in suo sterquilinio plurimum potest Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 2 Lutego 2013 (edytowane) Chcę nim sterować zraszacz w moim terrarium. W skrócie - zegar włącza pompę ciśnieniową ( 230V) która podaje wodę na dyszę spryskiwacza. Całość zabiegu trwa max 30sekund ale może trwać i 2min 30sekund więc jeszcze nie wiem dokładnie , ale obstawiam że nie całą minutę. Oczywiście wiem że są zegary sterowalne o minimalny czasie nastawy 1 min ( sam takich używam) - niestety może to być zbyt dużo i doprowadzi to do zalania wnętrza terrarium jak i mojej podłogi . Wiem też że są timery o nastawie od 1 sek ale cena ich jest niezbyt przystępna ( pow 150zł). Oczywiście dochodzi tu jeszcze ilość programów których potrzebuje minimum 6 na dobę.Mam zegar który ma nastawę 1 minuta i kilka dobowych programów dlatego poszukuje ewentualnie przekaźnika regulowanego , nastawialnego który ma styki na 230V i czas nastaw od np. 1sek do 600sek. PK Edytowane 2 Lutego 2013 przez R.I.P (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rs Zgłoś Napisano 2 Lutego 2013 A można regulować przepływ wody? Zmniejszyć go tak żeby czasem minimalnym była 1 minuta i stosować ew. jego wielokrotność. Da się? Wtedy mógłbyś zastosować sprawdzone timery, które już masz. Pewnie o tym już myślałeś ale może poszukać rozwiązania "dwutorowo" i wybrać mniej kłopotliwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 2 Lutego 2013 Niestety takie rozwiązanie nie zda egzaminu bo dysza musi dostać odpowiednie ciśnienie aby działała zamgławiająco a o taki efekt mi chodzi. Zdławienie przepływu spowoduje kapanie z dyszy zamiast rozpylenia - mgiełki. PK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość michalfa Zgłoś Napisano 2 Lutego 2013 A może zwykły zegar z podpiętym opóźnieniem Ustawiasz zegar na 60 s a opóźnienie na 50 i tyke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldit1 Zgłoś Napisano 3 Lutego 2013 nie pamiętam czy timery przemysłowe nie mają skali sekundowej Cytuj gallus in suo sterquilinio plurimum potest Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 3 Lutego 2013 michalfa - w taki sposób nie pomyślałem .... PK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roczek Zgłoś Napisano 3 Lutego 2013 (edytowane) wez 2 timery z nastawami 1 minutowymi i podepnij jeden przez drugi godzine ustaw przesuniętą np: o pol minuty i juz zamiast jednej minuty masz 30 sekund , ustawisz 20 sekund roznicy miedzy nimi bedziesz mial zraszanie 40 sekund itd. Edytowane 3 Lutego 2013 przez roczek (wyświetl historię edycji) Cytuj 112L + ok 40L sump +14kg żywej skały (start 10.03.2013) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach