Skocz do zawartości
Ordinary

Reefmax - jako pierwszy zbiornik?

Rekomendowane odpowiedzi

Powiedzcie mi, czy Reefmax jest dobrym pomysłem na pierwsze akwarium morskie? Rzeczy które dostarcza producent są dobre, tzn. że nie trzeba już nic samemu kombinować? (oprócz dodania cyrkulacji)

Czy może lepiej na start sobie sprawić mniejszy zbiornik na bardziej "standardowym" sprzęcie tzn. akwarium + kaskada + podmiany?

I takie pytanko jeszcze: cały działający zestaw jest cichy, czy jednak go słychać? Nada się żeby stał koło łóżka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie na start idealny. Sam postanowilem wystartowac na RM zeby sie uczyc, przed przesiadka na ~500l :)

Oczywiscie po pewnym czasie zaczniesz kombinowac z odpieniaczem, lepsza cyrkulacja itp - ale to tylko sprawi, ze bedziesz wiecej czytal i zdobywal wiedze ;)

Co do glosnosci to wg mnie jest cichy. Trzeba tylko dobrze wszystko poukladac w gornym koszyku, bo bez tego slychac wode splywajaca z plytki zraszajacej. Pompa w odpienku nie halasuje, chyba ze pozniej zmienisz na NJ1200, ktora jest juz slyszalna

ps. nawet sie nie zastanawiaj nad kupnem automatycznej dolewki - uznaj to za wymóg ;)

Powodzenia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o halas to idealny

Bo z sumpem moze byc duzo glosniej

W tej cenie glosniej

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Idealny na początek z morszczyzną bo szybko przezwyciężasz strach przed nieznanym i szybko odnajdujesz w sobie pana złota rączka :thumbup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.