dcieslik Zgłoś Napisano 4 Lutego 2013 Od znajomego mogę dostać trochę żywej skały. Sam zbiornik będę startował gdzieś za miesiąc max dwa. Czy mogę w tym okresie tą żywą skałę wsadzić do sumpa, zalać wodą RODI, posolić i wsadzić cyrkulator i tak przez ten okres trzymać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 4 Lutego 2013 mozesz, ale zalej lepiej solanką od razu (wiem, że wiesz ) pozdro Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darev Zgłoś Napisano 4 Lutego 2013 Ja tak przechowywałem swoją skałę, tylko że wodę miałem z podmianki. Cytuj 200 litrów słonej wody Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darekkuku Zgłoś Napisano 4 Lutego 2013 (edytowane) troche zmień kolejność , nie zalewaj ro ,ale najpierw zrób solankę , najlepiej 50/50 ze starą solanką i dopiero zalej .Świeża solanka może być zbyt "ostra" Edytowane 4 Lutego 2013 przez darekkuku (wyświetl historię edycji) Cytuj 360l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 5 Lutego 2013 Zapewne nie masz odpieniacza, to warto poza cyrkulatorem podlaczyc dodatkowo kostke napowietrzajaca. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dcieslik Zgłoś Napisano 7 Lutego 2013 Z powodu właśnie oczekiwania na odpieniacz nie mogę głównego zbiornika odpalić i skała leży w sumpie z cyrkulatorami. A co się stanie jak nie będzie kostki z napowietrzaniem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 7 Lutego 2013 dłużej potrwa "oczyszczanie" skały Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petrus1 Zgłoś Napisano 7 Lutego 2013 jeśli to skała z działającego zbiornika to wielkiego oczyszczania raczej nie będzie, ale napowietrzacz i tak się przyda Cytuj Pozdrawiam, Piotr "Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dcieslik Zgłoś Napisano 9 Lutego 2013 Tak więc od wczoraj napowietrzanie działa wśród gruzowiska. Dzięki za sugestie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach