Skocz do zawartości
dcieslik

Przechowanie żywej skały

Rekomendowane odpowiedzi

Od znajomego mogę dostać trochę żywej skały. Sam zbiornik będę startował gdzieś za miesiąc max dwa. Czy mogę w tym okresie tą żywą skałę wsadzić do sumpa, zalać wodą RODI, posolić i wsadzić cyrkulator i tak przez ten okres trzymać?

6431_6605.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozesz, ale zalej lepiej solanką od razu (wiem, że wiesz :) )

pozdro

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

troche zmień kolejność , nie zalewaj ro ,ale najpierw zrób solankę , najlepiej 50/50 ze starą solanką i dopiero zalej .Świeża solanka może być zbyt "ostra"

Edytowane przez darekkuku (wyświetl historię edycji)

360l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne nie masz odpieniacza, to warto poza cyrkulatorem podlaczyc dodatkowo kostke napowietrzajaca.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z powodu właśnie oczekiwania na odpieniacz nie mogę głównego zbiornika odpalić i skała leży w sumpie z cyrkulatorami. A co się stanie jak nie będzie kostki z napowietrzaniem?

6431_6605.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dłużej potrwa "oczyszczanie" skały

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli to skała z działającego zbiornika to wielkiego oczyszczania raczej nie będzie, ale napowietrzacz i tak się przyda

Pozdrawiam, Piotr

"Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak więc od wczoraj napowietrzanie działa wśród gruzowiska. Dzięki za sugestie.

6431_6605.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.