Skocz do zawartości
domat

Projekt 538 litrów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie,

Projektuję obecnie zbiornik ma to być 538 litrów.

Tak to ma właśnie wyglądać, 2 szyby pomiędzy nimi tło nie chcę żadnych spienionych PCV czy folii od zewnątrz tak zostało ustalone w sklepie i tak będzie.

Większego komina też nie mam możliwości dać tam gdzie zostaje 30cm jest ściana a komin będzie schowany wewnątrz zabudowy(będzie tak jakby w szafce połączonej z zabudową stelaża kształcie litery L). Nad akwarium będzie korona, akwarium widoczne z trzech stron(przód, prawa, tył).

Powrót wody do zbiornika będzie poprowadzony nad akwarium schowany po koronie nad tylną częścią zbiornika(dla tego powrót pierwszy od boku) i będzie miał ujście na prawym boku zbiornika(przeciwnym do Vortecha) specjalnie takie ułożenie aby nie stosować tam żadnych pomp bo z tej strony akwarium będzie widoczne.

1.Czy pompa Vortech będzie pracować przez taki układ szyb oczywiście jeśli łączny przekrój nie będzie grubszy niż 19mm(tyle zaleca producent) Planuję MP-40?

Komin zaplanowałem na wysokość 30cm czyli pompa by pracowała jakieś 25cm pod górną powierzchnią wody

2.Jakie ona ma wymiary(chodzi mi o jednostkę zewnętrzną) abym wiedział ile miejsca zostawić(tak jak to zaznaczono na projekcie komina), jest to nie jasno zapisane a mianowicie: 73 x 57 mm część wewnętrzna; 76 - 57 mm część zewnętrzna

- Ilość miejsca do montażu: 76 mm

Czyli ile ona ma głębokości a ile szerokości?

Czy jest sens zostawiać miejsce na ewentualną MP-60 czy ta MP-40 wystarczy?

3.Chciałbym zapytać odnośnie odpieniacza, a mianowicie który z tych przedstawionych będzie miał najlepszą wydajność?:

Skimz-E-Series-SM252

Skimz-Monzter-E-Series-SM251

Skimz-Kone-E-Series-SK251

Odpieniacz musi być bardzo wydajny bo będzie bogata obsada rybna, takie mi doradzono i mam sobie wybrać a następnie pod niego następnie zostanie zaprojektowany sump w sklepie.

4. Co do pompy obiegowej to jeszcze nie została sprecyzowana, myślę nad 6000l bo będzie ona musiała tą wodę jednak podnieść kawał do góry i w bok więc zostanie jej wydajności jakieś 4500l.

Zbiornik będzie oświetlany przez metis hyperion R2 2x150W głównie pod LPS-y więc wystarczy.

Wiem wiem, wiadomo lepiej niższy głębszy itp. ale po prostu nie mam takich możliwości i tak musi być a poza tym, beton pod stelaż już wylany i podobają mi się wysokie zbiorniki :smiling:

post-8576-0-06354300-1360312492_thumb.jpg

Edytowane przez domat (wyświetl historię edycji)

Pozdrawiam domat,

Było kilka ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak podobają ci sie wysokie to zrób 120x80x80 będzie super , beto można dolać :ninja: A co do spadku wydajności to na większości pomp masz wykres spadku wydajności zależnie od wysokości , opory hydrauliczne już nie są tak wielkie żeby aż tak bardzo ci przepływ ograniczyły

gallus in suo sterquilinio plurimum potest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam niestety takiej możliwości, akwarium będzie stało pomiędzy kuchnią a salonem już i tak za to wybłagane 56cm+2xpłyta 2cm czyli 60cm dostałem solidnie "po łebie" :thumbup:

Dobra ustalone wybór padł na Skimz-Kone-E-Series-SK251, vortech ma pracować przez takie połączenie szyb na tej głębokości 25cm, wymiary pompy ustalone, i jednak MP-40.

Na obiegówkę na razie mam czas, więcej pytań nie posiadam.

Edytowane przez domat (wyświetl historię edycji)

Pozdrawiam domat,

Było kilka ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.