kamaya Zgłoś Napisano 9 Lutego 2013 Peniek, skarpeta bedzie, to juz postanowione. Pompa z wezem i szczoteczka byla przerabiana niejednokrotnie, chyba, ze to zabieg, ktory trzeba powtarzac systematycznie (co tydzien, dwa,trzy...?)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pio7 Zgłoś Napisano 9 Lutego 2013 U mnie gloniska rosły jak lałem wódkę. Odstaw ją i skieryj cyrkulację na skały. Wysłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk Cytuj 550 w obiegu gg 3606492 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamaya Zgłoś Napisano 9 Lutego 2013 Pio7, z cyrkulacja oczywiscie sprobuje innego ustawienia. Z wóda musze sie zastanowic, ale to juz slysze dzisiaj nie pierwszy raz, wiec szala powoli sie przechyla. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cromags Zgłoś Napisano 9 Lutego 2013 Jak ja lałem wódkę to glony poszły precz, odstawiłem to pojawiły się pod miesiącu, dwóch we wzmożonej ilości z tym, że teraz mam plagę makroglonów i glonów brunatnych. Moim zdaniem wódka bardziej pomaga niż przeszkadza, jej negatywnym skutkiem są tylko gluty w sumpie. Cytuj Akwarium 150x50x55 412 L, sump 140 L, oświetlenie CRP Metis 3x100W, obieg NJ 4500, cyrkulacja 2xAquael 10000, pienidło TS1060 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Włodzimierz Zgłoś Napisano 9 Lutego 2013 Jak można lać VSV nie znając ilości NO3? Cytuj "Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji." - św. Tomasz z Akwinu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukas.piotr Zgłoś Napisano 9 Lutego 2013 Mi to wygląda na przenawożenie akwa pokarmami dla korali typu Koral Fluid albo czymś podobnym. A czy mierzysz NO3? Włodzimierz mia rację przenawożenie ale suchą karmą. Jest cholernie bogata w różnego rodzaju dodatki. Proponował bym odstawić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
godeusz Zgłoś Napisano 10 Lutego 2013 Detrytus osadzający się w dużych ilościach wszędzie, nawet na glonach, gdzie tworzy ciekawe formacje, nie jest w akwarium ani estetyczny ani pożyteczny. Świadczy to o nieodpowiednim prowadzeniu zbiornika od samego początku. Detrytus powstaje w każdym zbiorniku ale powinien być na bieżąco odprowadzany (filtry mechaniczne w najróżniejszej postaci z prawie codzienną wymianą wkładek filtrujących ). Teraz czeka Cię ciężka praca- non. stop codziennie omiatanie skał strumieniami z pompy trzymanej w ręku. Pędzlowanie długim pędzlem tam gdzie nie dotrze pompa i łapanie tego wszystkiego w sporą skarpetę. Jak szlam opadnie- od nowa to samo, itd, itd. Nieraz nawet lepiej jest restartować zbiornik po umyciu i przepłukaniu piachu. Ten szlam jest źródłem wszystkiego złego i być może po jego usunięciu nie trzeba będzie przeprowadzać jakiś specjalnych reform w Twoim zbiorniku. Niemniej (Włodzimierz ma tu rację) dziwnym jest niestosowanie przez Ciebie testów NO3- on wiele by Ci powiedział o stanie zbiornika. Walczysz z pH, a nie podajesz jego wartości.( lepiej jest mieć niskie ale stałe) Każda ingerencja w pH może mieć fatalne skutki a ciągłe w tym celu podnoszenie KH bez innych składników Ballinga burzy równowagę jonową wody. Pozdrawiam. Cytuj Akwarium - aktualnie brak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamaya Zgłoś Napisano 10 Lutego 2013 Godeusz, dzieki za rade, grafik na czyszczenie juz rozpisany. Musze sie zgodzic z teza o nieodpowiednim prowadzeniu zbiornika od poczatku, niestety takie sa fakty i stwierdzenie tego przyszlo zbyt pozno. Niestety, nie latwo obwiniac osobe prowadzaca , w tym przypadku osoba trzecia, o nieprawidlowe prowadzenie jesli uwaza sie ja za specjaliste. Przykladem moze byc wspomniany NO3, ktory zawsze byl uwazany za zbyteczny... W ciagu roku prawie caly sprzet zostal przeze mnie wymieniony, bo startowy nie pociagnalby tego zbiornika. Wartosci pH w ostatnim czasie udawalo sie podciagnac do 8, ale zdecydowanie przewazajace byly 7,7 i oczywiscie wciaz z tendencja znizkowa. Nie dalo sie stosowac pozostalych skladnikow Ballinga, bo wartosci Ca i Mg wciaz byly poza gornymi granicami wykrywalnosci testow. Oczywiscie Balling jest caly czas w stanie gotowosci, pompy dozujace czekaja tylko na impuls. Nie podaje aktualnych wartosci pH czy ORP, bo od tygodnia mam ARM w naprawie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamaya Zgłoś Napisano 10 Lutego 2013 Male sprostowanie, VSV zostalo zastapione sama WODKA dosyc dawno temu. Przepraszam za ''przejezyczenie''. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamaya Zgłoś Napisano 10 Lutego 2013 Jesli chodzi o pokarm suchy, to oczywiscie zgadzam sie, ze sa to bardzo odzywcze srodki. Jednak chce zaznaczyc, ze obsada nie jest przekarmiana, dostaje wg mnie zanizona dawke jedzenia, prawie wszystko zostaje zjedzone zanim opadnie na dno. Ryby wciaz posilaja sie tym co porasta szyby. 4 kostki mrozonek i szczypta suchej na caly dzien, prosze o sprostowanie jesli to za duzo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
godeusz Zgłoś Napisano 10 Lutego 2013 (edytowane) Jeśli chodzi o ilość pokarmu w stosunku do ryb to może i dużo, ale jeśli doda się tą dużą ilość krewetek i krabów to jest ok. Krewetki, kraby i ślimaki zbierają z dna więc nie ma obawy ze coś pozostawią aby gniło. Inną rzeczą jest duża ilość odchodów produkowanych przez ryby, krewetki itd. które tworzą detrytus. Tak sobie myślę, że w oceanach ilość osadów w zamulonym dnie w stosunku do setek lub tysięcy metrów wysokości wody powyżej jest nieporównywalna do kilkudziesięciu cm. wody nad zamulonym dnem w akwarium. Niemniej w stojących jeziorach oraz płytkich morzach mających osady denne, w użyźnionej wodzie w sprzyjających warunkach następują zakwity cyjanobakterii i glonów. Podobnie dzieje się w naszych akwariach. Dlatego tak ważne jest bieżące filtrowanie wody. Co do Twojego przypadku, jeśli chodzi o wysokie wartości Mg iCa, to przy takim częstym (zbyt częstym moim zdaniem- jeśli chodzi o częstość i ilość) podmienianiem wody takie właśnie ilości Ca i Mg będą, dodatkowo mocno użyźnia się wodę. Jeśli jeszcze masz niewiele koralowców SPS i LPS (tak mniemam) które nie konsumują Ca i Mg. to Ballinga lać nie będziesz musiał. Jeśli chodzi o pH to wartości 7,7 do 7,9 jeśli tylko są w miarę stałe, nie są powodem do zmartwienia a tym bardziej do bezmyślnego reagowania na drodze chemicznej. Należało by się skupić raczej nad tym aby zmniejszyć ilość Co2 dostarczanego do akwarium . Wietrzyć pomieszczenie w którym stoi akwarium. Wyprowadzić zasysanie powietrza do odpieniacza z zewnątrz pomieszczenia, czyli z pola lub z dworu (nazewnictwo -w zależność od rejonu kraju w którym mieszkasz). Pozdrawiam. Edytowane 10 Lutego 2013 przez godeusz (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium - aktualnie brak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamaya Zgłoś Napisano 17 Lutego 2013 Male uaktualnienie, mistyczny pomiar NO3 pokazal wartosc ok.10 z tendencja zwyzkowa. Jesli ktos bedzie tak uprzejmy, to prosze o konstruktywna podpowiedz, patrzac przez pryzmat pierwszego posta i odniesienie do stosowania zacytowanych ilosci wodki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio Zgłoś Napisano 17 Lutego 2013 Przy zerowych fosforanach bardzo dobrze działało na azotany NO3:PO4-x Cytuj akwarium: 140x60x60 OW (500l) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 18 Lutego 2013 (edytowane) NO3 10 i PO4 ponizej 0,03 jest ok i mozesz wodke lac. Mozesz tez zwiekszyc dawke na 2x 4 ml... Wydaje mi sie, ze takie "zabrudzenie" powstaje, gdy sie np: zwalczalo glony i parametry nie sa od dluzszego czasu stabilne. Byc moze, byly tez wahania pH. Widac to po skale, ktora wyglada jakby sypala detrytusem, co ma miejsce przez pierwsze miesiace ale nie 1,5 roku. Niestety nie mierzymy ilosci organiki w akwarium, a tu to wyglada, jakby po zmianie parametrow zycie na skale padlo, dlatego sypie i moze stad organika. Tu koledzy dobrze poradzili, ze czestsze uzywanie szczoteczki i przedmuchiwanie moze w koncu pomoc, oczywiscie gdy parametry beda stabilne. Masz w stopce tabelke z wynikami testow, ale przydalaby sie tez stala wiadomosc o wielkosci zbiornika, oswietleniu, odpieniaczu, pompach itp. Edytowane 18 Lutego 2013 przez Stani (wyświetl historię edycji) Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach