Skocz do zawartości
mardinus

Aluminium - czy cichy zabójca?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W moim zbiorniku miałem do niedawna szczepkę Clavularii .

Swietnie prosperowała i zaczeła się rozwijac - oblewała skałkę dookoła.

Piekne polipy wystawiała i machała do mnie.

czasami się zamykała - ale w normie.

A pewnego czasu zamkneła się i nie otworzyła......

Moim zdaniem padła - mineły prawie 2 tygodnie ....

Po przeczytaniu Morszczaków -akurat był tam artykół o Clavularii doczytałem się ,że jest wrażliwa na obecność w wodzie dwutlenku glinu (czyli aluminium w innej postaci)

.

Ale skąd u mnie aluminium - i dlaczego nagle teraz się to objawiło - bez sęsu ..........

Ale po przemysleniu sprawy odkryłem ,że.:

w sumpie mam oświetlenie (2 świetlówki) i mają one odblysniki aluminiowe.

są one umieszczone tak ok 5 cm nad wodą na łancuszkach.

A pod nimi jest wylot wody z odpieniacza .

A z niego wychodzi miliardy małych pęcherzyków które pekają na powierzchni wystrzeliwując do góry malenką kropelke wody.

Woda osiada na wszystkim (na aluminium ) i wysycha.

Powstaje skorupa soli - ostatnio zdrapałem ja - spadła do sumpa i sie rozpuściła.

I tak dostał się do wody dwutlenek glinu.

Dziś oczyściłem dokładnie odblysniki (powierzchnia ich jest skorodowana lekko) , a na wylot wody z odpieniacza założyłem łapacz bombelków (własnej konstrukcji)

Co się dzieje z tym aluminium w wodzie ? jak to usunąć? czy tylko podmiany wody?

250-baniak.HQI 150w+2x39w T5 +2x24T5 + nocne , cyrkul. 9000l ,pełen Balling ,odpieniacz ??, LR 30kg. Silunaria ,Xenia ,Sacropython ,Clavularia ,grzybki ,Oceanaris x2 ?limaki turbo x3 (kilka twardych)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba to nie to jednak. ja mam moj zbiornik z pokrywa (zamkniety) i mam 4 belki t5 z odblysnikami. w nocy woda tak paruje ze skrapla sie na wszystrkim, glownie na odblysnikach i spada spowrotem do baniaka. a clavolaria jak zyla tak zyje

na korallenriff.de wypowiadalo sie pare osob ktorym przy przerobkach wiertla sie lamaly i wpadaly do baniaka i mimo ze tam miesiacami rdzewialy nic sie nie stalo.

userbar548926yr3.gif ______________________________________________________

rekinekoh4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi kiedyś wpadła mała część listwy zrobionej z aluminium i leżała za skałkami kilka miesięcy i żadnym koralom nic się nie stało .Mam dwa rodzaje caliuvari i każda z nich rośnie jak chwast pokrywając wszystko co na drodze jej leży

Myślę że czegoś ci w wodzie brakuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skroplona woda to co innego od solanki która jest bardzo aktywna.

To co paruje to zwykła woda (właściwie destylowana) i nie reaguje tak z aluminium.

A Solanka o bardzo wielkim stężeniu (właściwie skorupa ciasta złorzonego z soli ) + ładunki które tworzą się na odblysniku to środowisko do rozpuszczania aluminium.

Odblysnik jest czesciowo skorodowany (po wierzchu)- takie chropowatości .

250-baniak.HQI 150w+2x39w T5 +2x24T5 + nocne , cyrkul. 9000l ,pełen Balling ,odpieniacz ??, LR 30kg. Silunaria ,Xenia ,Sacropython ,Clavularia ,grzybki ,Oceanaris x2 ?limaki turbo x3 (kilka twardych)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm...

Nie wiem co o tym sądzić.

Może przyczyną były glony wyższe które częściowo obrosły szczepkę?

Zapuściły dookoła korzenie itp - cześciowo zakryły koralowca.

Do wody leję pełnego ballinga - więc teoretycznie wszystko powinno byc dobrze.

Co moze powodować śmierć koralowca?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogą to być glony kiedyś mi też pokryły szczepkę i tez koralowiec się nie otwierał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jednak to chyba glony.

Usunełem glony i kilka dni potem koralowiec zaczoł sie otwierać

teraz jest otwarty.

Tydzien był zamknięty.......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obserwuj swoją clavularię. mi jedną szczepkę zjadły slimaki nagoskrzelne- tj. nawet nie wiedziałem ,że jest zainfekowana- musiały być tam jaja. Zamykała się powoli a po jakimś czasie wyszły z niej bardzo podobne do korala którego zjadły ślimaki...wyglądało najpierw tak jakby clavularia zaczynała odżywać.. nagoskrzelne...kilkanaście. Naszczęście w porę je wyłapałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.