Skocz do zawartości
Filavandrel

zywy piasek - pare pytan...

Rekomendowane odpowiedzi

no zastanawiam sie czy dawac do mojego "akwenu" zywy piasek - posiadaczy prosze o za i przeciw :)

a jak dac to jaka warstwe i kiedy (zaraz po wlozeniu skaly czy jakis czas potem)

no i ostatnie pytanie, jak kupie "worek" czyli ok 9 kg to ile tego wyjdzie w akwarium o dnie 60x30

pozdr. wszystkim

www.akwa-swiat.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz kupic piasek to kup taki którego granulacja bedzie przypominac granulację cukru a najlepiej jak znajdziesz taki który bedzie drobny jak cukier puder z innym daj sobie spokój porośnie zielonym glonem i bedziesz go chciał wywalić ,aha kiedyś aquarius miał taki piasek ze swoich zbiorników .Odrazu zaplanuj ekipę czyszcząca jakaś np babka ,rozgwiada piaskowa ślimaki nasarius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Piotr Tczew

jak kupisz to napisz jak to wyglada :) no i ile ci to zajmie miejsca w twoim baniaku :D (mam na mys1i jedno opakowanie :) )

www.akwa-swiat.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Filavandrel

Jak by sie okazało że to bedzie za dużo do Twojego akwarium (tak jak pisze andrniew)

To moge sie pisac na te kilka kg 2-4kg

Oczywiście pokrywam koszty przesyłki od Ciebie do mnie oraz płace za piasek (to co zakupie)

Jak by co pisz na priva

Tynio

Pozdrawiam

Było mineło - akwarium to już wspomnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co tyle kombinowac?

Tu jest kalkulator: http://www.reefcentral.com/calc/SandBed.php

Trzeba troche jak zwykle pobawic sie kalkulatorem bo to nie nasze jednostki, ale przynajmniej w lbsach wyjdzie ile tego piachu trzeba kupić, żeby po pierwsze wyglądało, a po drugie spełniało swoje zadanie jako filtr DSB.

Polecam AragAlive - piach petarda. Nie dam złego słowa o nim powiedzieć.

Morski dinozaur w stanie spoczynku - forumowy weteran :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Tynio

ok nie ma problemu jak bede na tym etapie to dam znac :)

@Kraszan

nie chce robic typowego DSB

chce by byla to warstwa jedynie dekaroacyjna - aby nie bylo szklanego dna - i chce chodowac w tym akwa Cryptocentru cintis wraz z krewetką symbiotyczną z gat. Alpheus (dla tego piasek) i bedzie to chyba wlasciwie jedyna rybka :)

www.akwa-swiat.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz zaraz - dopiero teraz doczytałem. Masz powierzchnię akwarium prawie identyczną jaką ja miałem w 105 litrach. Cały worek AragAlive utowrzył w nim warstwę ok. 4,5 cm i to już pracowało jako filtr i jako stabilizator pH. Po dwóch dniach w piachu były bąble, pH wzrosło do 8,3 i sam zaczął się oczyszczać.

Morski dinozaur w stanie spoczynku - forumowy weteran :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to pieknie :) czyli 9 kg (1 worek) da na powieszchni ladna warstwe o jaka mi chodzilo :) i dekoracyjnie i odpowiednio do kopania dla krewetek z gat Alpheus dzieki za info Kraszan :D

www.akwa-swiat.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.