Mar1977 Zgłoś Napisano 27 Lutego 2013 Witam szanownych Kolegów stałem się szczęśliwym posiadaczem akwarium które kiedyś było morskie było strasznie zapuszczone było bo już je wstępnie umyłem nie do końca na szybach od środka szczególnie na bocznych po usunięciu starych glonów wapiennych na szybach zostały plamki wyglądają tak jakby wodą szybę skropić próbowałem to poskrobać nożykiem mam wrażenie że są to wżery czy to możliwe. Próbowałem aquacidem marny efekt.Może któryś z Kolegów mógłby mi poradzić jak to usunąć. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek1oo Zgłoś Napisano 27 Lutego 2013 spróbuj octem albo kwaskiem cytrynowym Cytuj 500 litrów, Deltec, Lampa - 150W LED, http://nano-reef.pl/...25l-z-mikolowa/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 27 Lutego 2013 tak jak kolega napisał, a coś jeszcze skuteczniejszego to Ph minus idzie jak po maśle czyszczenie Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldit1 Zgłoś Napisano 1 Marca 2013 (edytowane) tak jak kolega napisał, a coś jeszcze skuteczniejszego to Ph minus idzie jak po maśle czyszczenie ph minus to najprawdopodobniej roztwór kwasu solnego po co przepłacać lepiej kupić stężony. Wszystko co ma odczyn kwaśny będzie dobrze myć Edytowane 1 Marca 2013 przez waldit1 (wyświetl historię edycji) Cytuj gallus in suo sterquilinio plurimum potest Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darekkuku Zgłoś Napisano 2 Marca 2013 ocet jest ok Cytuj 360l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SunRose Zgłoś Napisano 20 Maja 2013 po takim zabiegu trzeba jakos specjalnie czyscic czyms ten ocet ? Cytuj SOSNOWIEC // Sprzedam / Zamienię główki : Euphyllie Divise i Paradivise - > na LPSY lub ACROPORY. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LukaSS Zgłoś Napisano 20 Maja 2013 Wystarczy przepłukać, przecież ocet jest nieszkodliwy i nawet go lejemy do baniaka w vsv Cytuj xxx Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi Zgłoś Napisano 20 Maja 2013 No dobra ,Ty masz puste akwarium więc ... możesz experymentować,wypróbuj kwas solny ale uwaga na silikon! a ja mam biały osad tuż nad wodą ,taki coś ala wapień i skrobaczką z nożykiem schodzi ale białe przebarwienie szkła pozostaje ! i co to jest ? czym to usunąć ? Cytuj Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LukaSS Zgłoś Napisano 20 Maja 2013 Ja bym spuścił trochę wody do sumpa żeby obniżyć poziom i ocet na gazik. Cytuj xxx Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slovy Zgłoś Napisano 20 Maja 2013 Stawiam na ocet...Kilka razy nanieś i po jakimś czasie spróbuj gąbką do naczyń , oczywiście nieużywaną. Skoro z kamieniem sobie radzi do da radę z twoim problemem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach